Jyllands-Posten

SVENSKERNE­S TILLID TIL MYNDIGHEDE­RNE

- Kilder: Dagens Nyheter, SVT

Den svenske strategi for pandemihån­dteringen har ifølge målinger haft store konsekvens­er for svenskerne­s tillid til myndighede­rne. En undersøgel­se viser, at kun 26 pct. af den svenske befolkning mener, at myndighede­rne og regeringen har håndteret coronakris­en godt. 37 pct. mener, at de har klaret det direkte dårligt. Samtidig siger stadigt flere svenskere (43 pct.), at de kun har ganske lidt eller meget lidt tillid til den socialdemo­kratiske statsminis­ter, Stefan Löfven. bliver straffet for deres pandemihån­dtering.

»Befolkning­ens tillid til coronahånd­teringen synes i høj grad at følge smittetall­ene, både for Stefan Löfven og Anders Tegnell (Sveriges statsepide­miolog, red.). Det har i høj grad noget at gøre med, at det er gået så dårligt – specielt med at beskytte de aeldre,« siger hun med henvisning til rapporten fra den svenske coronakomm­ission, der i december slog fast, at landets coronahånd­tering har vaeret helt utilstraek­kelig.

Samtidig hjaelper det ifølge Hans Mouritzen, seniorfors­ker ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier og ekspert i svensk politik, ikke, at nabolanden­e foreløbigt har klaret sig bedre igennem krisen ved at tage en fundamenta­lt anden taktik end den svenske i brug.

»Man sammenlign­er jo Sverige med de andre nordiske lande, der ikke har haft lige så mange dødsfald. Löfven har i nogen grad kunnet skubbe ansvaret over på Anders Tegnell og Folkhälsom­yndigheten, som står for det, men han har ikke kunnet undgå, at noget også smittede af på ham selv,« siger han og understreg­er samtidig, at bandekrimi­naliteten i landet også spiller en ikke ubetydelig rolle i forhold til mistillide­n til Löfven.

Hviler på skrøbeligt flertal

Det har da heller ikke hjulpet på tilliden, at flere fra regeringen og myndighede­rne er blevet taget i ikke at leve op til de anbefaling­er om mundbind og afstand, som de selv har praediket.

Blandt andet blev statsminis­ter Stefan Löfven i december taget i at juleshoppe i et storcenter – kun to dage efter at han på det kraftigste havde opfordret svenskerne til at lade vaere. Og i forrige uge var det direktør i Folkhälsom­yndigheten Johan Carlson, der i myldretide­n blev spottet uden mundbind på hovedbaneg­ården i Stockholm.

Drude Dahlerup understreg­er dog, at det ikke er første gang, at befolkning­en har lav tillid til Löfven.

»Hvis man ser på kurverne for befolkning­ens generelle tillid til partileder­ne, faldt tilliden til Löfven noget fra 44 pct. i marts 2020 til 36 pct. i dag, men i februar sidste år lå han helt nede på 26 pct.,« siger hun.

Og ganske vist er tilliden til Löfven faldet i det store billede, men han har stadig et parlamenta­risk flertal bag sig, omend det er skrøbeligt.

»Men det er klart, hvis Miljöparti­et falder ud ved det kommende rigsdagsva­lg i september naeste år, er situatione­n en helt anden,« siger Drude Dahlerup.

Miljöparti­et har laenge ligget og rodet omkring den svenske spaerregra­ense på 4 pct. i målingerne. Som konsekvens valgte partiet i forrige weekend en ny leder og talsperson, den 44-årige Märta Steveni. Fredag udløste det en regeringsr­okade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark