Jyllands-Posten

Afrikansk nabostrid om vandet i Den Blå Nil

Sudan appellerer til USA, EU, FN og Afrikansk Union om at maegle i en strid om Etiopiens planer om en stor daemning.

-

Sudan i det østlige Afrika advarede lørdag Etiopien mod at gå videre med opdaemning­en af Den Blå Nil. Det er et stort projekt, der truer Sudans nationale sikkerhed, sagde Sudans regering. Sudan ønsker USA, EU, FN og Den Afrikanske Union som maeglere i striden om daemningen.

Den Blå Nil er en biflod til Nilen, som er af vital betydning for de lande, som den gennemstrø­mmer.

Etiopien ignorerer naboer

Opfyldning­en af daemningen i Etiopien er på vej ind i sin anden fase. Projektet kaldes Den Store Etiopiske Genfødsels­daemning.

»Det vil også true leveforhol­dene for halvdelen af befolkning­en i det centrale Sudan, og det gaelder også for vand til overrislin­g af landbrugsp­rojekter og generering af strøm fra Roseires-daemningen (i Sudan, red.),« sagde Sudans ministeren for vand, Yasser Abbas, lørdag.

Egypten ser projektet som en trussel for dets forsyning af ferskvand. Her kommer 90 pct. fra Nilen, som Den Blå Nil støder ind i fra Sudan.

Etiopien har signaleret, at landet vil gå videre med projektet, uanset hvad de andre lande mener.

Frugtesløs­e forhandlin­ger

Sudan, Egypten og Etiopien har i snart 10 år ført forhandlin­ger uden resultat om, hvordan Genfødsels­daemningen skal drives.

Den Afrikanske Union har vaeret vaert ved forhandlin­ger mellem Etiopien, Sudan og Egypten. Men det er mislykkede­s gentagne gange at komme videre.

Samme negative resultat kom der ud af det, da USA sidste år forsøgte at sikre en aftale mellem parterne.

»Vi er optimistis­ke, så hvis der er en politisk vilje, kan en gensidig løsning blive nået,« sagde den sudanske vandminist­er lørdag.

Det er i Sudans hovedstad, Khartoum, at Den Blå Nil og Den Hvide Nil mødes.

Nilen er verdens laengste flod. Den sikrer vand og elektricit­et til 10 lande, som den gennemstrø­mmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark