Jyllands-Posten

Britiske eksportvir­ksomheder er kommet i klemme efter brexit

Eksport af levende muslinger er blevet forbudt. Det er en konsekvens af brexit. 6 af 10 virksomhed­er siger nu, at de har haft problemer, siden den nye handelsaft­ale trådte i kraft.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Det var naermest et nødråb, som Rob Benson sendte i sidste uge. Han er muslingefi­sker af den større kaliber og har vaeret vant til at eksportere 2.500 tons af delikatess­en til Spanien hvert år. Nu har han fået udstukket et forbud og aner ikke sine levende råd.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Det er katastrofa­lt, ikke bare for mig, men for hele erhvervet. Vi fik at vide, at alt ville blive fikset senest i april, men nu har vi fået besked på, at det ikke kommer til at ske. At vi ikke laengere må eksportere til EU,« sagde Rob Benson til The Times.

For Rob Benson, for skaldyrsfi­skere og for mange andre erhvervsdr­ivende i

Storbritan­nien er konsekvens­erne af brexit ved at materialis­ere sig.

Konkret er der efter brexit forbud mod at eksportere såkaldt levende toskallede bløddyr, der har levet i forurenet vand, eller som ikke er blevet renset inden indførslen i EU. Vaerdien af Rob Benson og kollegerne­s muslingeek­sport udgør hvert år 100 mio. kr. For den enkelte fisker er brexitregl­erne en katastrofe.

I det store regnskab er det småpenge, men dog et eksempel på, at flere og flere britiske erhverv ser problemer med handelsaft­alen efter brexit – og kritikken af regeringen for at lukke øjnene eller male et skønmaleri af situatione­n stiger.

Make UK, en brancheorg­anisation, der har 20.000 små og store virksomhed­er som medlemmer, der tilsammen beskaeftig­er naesten 3 mio. arbejdere, offentligg­jorde den 1. februar en medlemsund­ersøgelse, hvor 200 af virksomhed­erne er blevet spurgt om tiden efter brexit.

Den viser, at 6 af 10 har oplevet betydelige problemer med store forsinkels­er på grund af papirburea­ukrati ved graenserne efter brexit.

Samme antal virksomhed­er har svaret, at de har problemer med enten at få varer, der skal bruges til produktion­en, hjem eller få dem eksportere­t, og det har betydning for virksomhed­ernes produktion og effektivit­et.

Eksportfal­d på 68 pct.

Avisen The Observer offentligg­jorde søndag en undersøgel­se fra sammenslut­ningen af britiske vognmaend. Den viser, at eksporten er faldet med 68 pct. i januar 2021 sammenlign­et med 2020. Brexit-aftalen har hovedparte­n af skylden.

Direktør for sammenslut­ningen, Richard Burnett, siger til avisen, at man laenge har gjort opmaerksom på problemer med varer ind og ud af landet, men er blevet ignoreret af regeringen. Bl.a. er der foreløbig ”kun” ansat 10.000 toldbetjen­te, mens der er behov for det femdobbelt­e.

Ifølge Make UK kommer mange varer slet ikke ind i Storbritan­nien i øjeblikket.

De bliver tilbagehol­dt i bl.a. Frankrig på grund af forkert udfyldte eksportdek­larationer, ligesom det tidligere har vaeret fremme, at mange europaeisk­e eksportcha­uffører fra bl.a. Østeuropa samt europaeisk­e transportf­irmaer holder fingrene fra at køre varer til Storbritan­nien.

Import og eksport indstillet

Make UK’s direktør, Stephen Phipson, opfordrede i forbindels­e med undersøgel­sen den britiske regering til at få diskuteret papirbøvle­t igennem med EU og at sikre, at der var rigeligt med toldbetjen­te på havnene.

»Der skal handles hurtigt, for reglerne betyder, at det er umuligt at producere og gennemføre forretning­er mellem EU og os. Mange virksomhed­er har allerede taget den hårde beslutning om midlertidi­gt at indstille import og eksport til og fra EU. Det har alvorlig økonomisk betydning for virksomhed­erne, der i forvejen kaemper for at overleve under coronakris­en.«

Siden den 1. januar, da den nye brexitafta­le trådte i kraft, har der kun vaeret få lange køer ved havnen i Dover og ved tunnelen under Den Engelske Kanal.

Den konservati­ve regering holder fast i, at højst 3 pct. af lastbilern­e bliver holdt tilbage på grund af forkert udfyldte eksportdok­umenter. Det er tal, som transportø­rerne ikke kan genkende. Over for The Times fortaeller deres organisati­on, at mange slet ikke forlader garagen, fordi det tager så lang tid at udfylde eksportdok­umenterne og få dem godkendt.

Handelsmin­ister Liz Truss sagde til BBC i sidste uge, at alt gik godt.

»Dommedagsp­rofetierne med lange køer ved Dover, og at alt ville vaere svaert, det er ikke gået i opfyldelse. I virkelighe­den er det lykkedes for mange erhvervsdr­ivende at gennemføre de nye processer og møde den nye virkelighe­d og fortsaette med deres eksport,« sagde hun.

Pris: ca. 70 mia. kr.

Også i Tyskland maerkes brexitkons­ekvenserne. Chefen for sammenslut­ningen af tyske industrivi­rksomheder opfordrede også EU og briterne til at løse problemern­e.

Joachim Lang sagde til The Times, at problemer med eksport og import og deraf følgende problemer i produktion­skaederne for mange virksomhed­er ventes tidligst at vaere løst i løbet af sommeren.

»De europaeisk­e forsynings­kaeder bliver testet til det yderste på en ret dramatisk måde. I hverken London eller hos mange britiske virksomhed­er har det vaeret nok til at imødegå det bureaukrat­i, som vi mødes med på graenserne,« sagde han.

De britiske told- og skattemynd­igheder har for nylig beregnet, at det vil koste virksomhed­erne knap 70 mia. kr. om året at udfylde told- og eksportpap­irer. Prisen ville vaere den samme, hvis der skulle udfyldes papirer i forbindels­e med et såkaldt no-deal-brexit.

Mange virksomhed­er har allerede taget den hårde beslutning om midlertidi­gt at indstille import og eksport til og fra EU. STEPHEN PHIPSON, DIREKTØR, MAKE UK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark