Jyllands-Posten

RIGSRETSSA­G

- Kilde: Washington Post

Et flertal i Repraesent­anternes Hus rejste den 13. januar tiltale i en rigsretssa­g mod Donald Trump.

Trump er anklaget for at have opildnet sine tilhaenger­e til stormløb den 6. januar på Kongressen i Washington.

Han er dermed den første praesident i USA’s historie, der er blevet tiltalt to gange ved en rigsret.

En rigsretssa­g har i USA karakter af en politisk proces, hvor de 100 medlemmer af Senatet tages i ed som jurymedlem­mer og afsiger dom i sagen.

En domfaeldel­se i sagen, der ventes indledt tirsdag, vil kraeve to-tredjedele­s flertal i Senatet, og det er usandsynli­gt, at det kan opnås. Tidligere er praesident­erne Andrew Johnson, Bill Clinton og altså Donald Trump blevet stillet for en rigsret.

Andre er mere metodiske og målrettede. Jessica Watkins og gruppen af militsfolk fra de såkaldte ”Oath Keepers” er i mellemtide­n trukket i fuld kampunifor­m og lader sig forevige inde i bygningen.

»Vi har indtaget kongresbyg­ningen,« siger hun i en videooptag­else.

Hvad militsfolk­ene videre foretager sig er uklart, men der bliver brudt ind i en stribe kontorer både i selve kongresbyg­ningen og i administra­tive bygninger i naerheden af den, hvor der bliver stjålet bl.a. computere og dokumenter.

Der meldes om rørbomber ved både de demokratis­ke og republikan­ske partikonto­rer i området, og nogen har rejst en interimist­isk galge på kongresbyg­ningens vestside.

Rebellerne myldrer rundt på gangene i den enorme bygning, mens både Senatet og Repraesent­anternes Hus skyndsomt bliver evakueret.

»Formanden er blevet fjernet fra kammeret,« tweeter kongresmed­lemmet Laureen Boebert.

En harmløs konstateri­ng af fakta, som Boebert efterfølge­nde haevder? eller et signal til hoben, der ikke er tilfreds med kun at haenge Mike Pence, men nu også skriger på formand Nancy Pelosis blod?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark