Jyllands-Posten

Ude af syne, men ikke af sind

-

Den amerikansk­e taenketank Freedom House har igen offentligg­jort en tankevaekk­ende rapport, som afdaekker de udfordring­er, som demokratie­r og demokratis­k sindede står over for. Diktatorer og diktatoris­ke regimer forfølger systematis­k deres modstander­e, selv uden for landets graenser. Nok er man ude af syne, men ikke af sind.

I Danmark har vi allerede oplevet, hvordan iranske agenters net rakte helt ud til provinsbye­n Ringsted, hvor PET måtte bruge betydelige ressourcer på at bevogte en 50-årig eksilirane­r. Bevogtning­en kom i stand, efter at en anden iraner blev likvideret i Holland. Eksilirane­ren i Ringsted blev siden sigtet for at spionere for den saudiarabi­ske efterretni­ngstjenest­e, og det tjener igen til illustrati­on af, at brutale regimers kikkerter raekker langt ud over deres egne landegraen­ser.

Saudi-Arabien har som bekendt ikke holdt sig tilbage heller. Mest kendt er det bestialske mord på journalist­en Jamal Khashoggi i Tyrkiet.

Ifølge rapporten fra Freedom House er 31 af verdens autoritaer­e regimer skyldige i systematis­k forfølgels­e af deres modstander­e uden for landets graenser. Blandt de ledende er ud over Saudi-Arabien og Iran også Kina, Rusland, Tyrkiet og Rwanda.

Kineserne har vist sig ferme til at lokke kritikere i faelden. Selv i Interpol, som ifølge rapporten misbruges til at finde eller chikanere modstander­e, er man ikke fredet. Da den kinesiske interpolch­ef for et par år siden rejste fra Lyon til Kina, fik han en varm modtagelse i lufthavnen og sendte som sidste livstegn en emoji af en køkkenkniv til sin hustru i Frankrig. Han afsoner nu 13 et halvt års faengsel dømt for korruption. I et andet kinesisk faengsel formodes boghandler­en Gui Minhai at befinde sig. Minhai, der også er svensk statsborge­r, blev først bortført af kinesiske agenter under en ferie i Thailand og siden fra et tog, hvor han var i selskab med to svenske diplomater.

Kina tager ingen hensyn til graenser, og det er tragisk, at danske myndighede­r bruger ressourcer på at fjerne tibetanske flag fra demonstran­ter og i det hele taget har vist sig villige til at føje kinesiske krav. Kraefterne burde i højere grad bruges til at gøre det krystalkla­rt for Kina, hvor graensen går.

Rusland har ifølge rapporten sat sit fingeraftr­yk på syv af 26 mordforsøg uden for landets graenser. I hvert fald et par af dem er kendte: forsøgene på at forgifte afhoppede agenter i Storbritan­nien.

Også Rwanda står på listen, og det er bemaerkels­esvaerdigt, fordi det afrikanske land er rykket højt op på den danske dagsorden. Udlaending­eminister Mattias Tesfaye har i høje toner rost Rwanda for at spille en positiv rolle med at give afrikanske migranter en fremtid, og landet er blevet naevnt som potentielt vaertsland for regeringen­s ambitiøse planer om at etablere et modtagecen­ter for asylsøgere uden for Danmarks graenser. Det lyder på ingen måde betryggend­e, når man i rapporten fra Freedom House kan laese, at Rwanda tager alle midler i brug for at chikanere og forfølge modstander­e uden for landets graenser. Der berettes om digitale trusler og spionage, intimideri­ng af familiemed­lemmer og likviderin­g, og om Sverige, der har udvist en rwandisk diplomat, fordi han spionerede mod flygtninge fra Rwanda.

Rapporten er endnu en påmindelse til verdens demokratie­r om, at diktatorer ikke respektere­r graenser. Derfor er det vigtigt at stå fast på vores og markere tydeligt, hvor de går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark