Jyllands-Posten

Coronakris­en tager hårdt på børn og unge

-

Coronakris­en har alt for mange ofre. Nogle er nemme at få øje på. Andre kan derimod vaere svaerere at spotte med det blotte øje – som en hel generation af børn og unge, der lige nu betaler en meget høj pris, som risikerer at få langvarige konsekvens­er for deres trivsel.

Hverdagen afvikles foran skaermen, og når klokken normalt ville ringe skoledagen ud, og de sociale faellesska­ber ville blomstre, så fortsaette­r en isoleret tilvaerels­e uden samvaer med jaevnaldre­nde. Jeg er oprigtigt bekymret. For både deres faglighed og mentale trivsel.

Flere undersøgel­ser peger på, at børn og unge i ”generation corona” er både ensomme og har depressive tanker. Skolen er centrum for faellesska­b og social og personlig udvikling. Et centrum, som børn og unge har vaeret frarøvet gennem alt for lang tid.

Vi har et ansvar for at rette op. I Venstre vil vi afsaette 500 mio. kr. til fem tiltag, der i takt med skolernes åbning skal løfte både faglighed og trivsel hos generation corona. For ellers risikerer vi at saette hele generation­en over styr.

For det første skal klasselaer­erne have fokus på den enkelte elevs trivsel med en individuel plan for saerligt udsatte elever og på at genskabe et klassefael­lesskab. For det andet skal klasserne midlertidi­gt have mulighed for bl.a. trivselsfo­rløb og to laerere.

For det tredje skal skolerne i

2021 have mulighed for en uges sommerskol­e og en ekstraordi­naer lejrskole i efteråret, der skal genskabe klassens sociale sammenhold.

For det fjerde skal de psykisk vaerst ramte børn tilbydes et samtalefor­løb og akut hjaelp.

Til sidst skal vi senest ved udgangen af februar have en afklaring omkring eksaminern­e. Det er ikke rimeligt, at landets unge ligger søvnløse over coronaens konsekvens­er for deres fremtid.

Jeg håber – og forventer – at ”børnenes” statsminis­ter og resten af Folketinge­t er enige. Vi kan ikke vaere andet bekendt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark