Jyllands-Posten

Morten Balling glemmer finanskris­ens regning

-

Morten Balling skriver i JP 2/2, at jeg bør genlaese Rangvid-rapporten. Han mener – med henvisning til at også de blå partier lige efter finanskris­en førte en ekspansiv finanspoli­tik – ikke, at jeg har ret i, at der er forskel på krisehåndt­eringen fra blå og rød blok. Men Morten Balling glemmer behaendigt, at de blå partier bremsede hurtigt op igen og sendte regningen nedad med nedskaerin­ger på dagpenge og velfaerd. Den uretfaerdi­ge fejl gentager vi ikke.

Det er korrekt, at den davaerende borgerlige regering omkring finanskris­ens start førte en ekspansiv finanspoli­tik. Bl.a. med fremryknin­g af offentlige investerin­ger, udbetaling af SP-midler og den såkaldte Forårspakk­e 2.0 fra 2009, der indeholdt varige og skaeve skattelett­elser, som var underfinan­sierede. Man fornemmer, at det er Ballings anledning til at mene, at de borgerlige fulgte samme krisestrat­egi som den nuvaerende regering. Men historien stopper jo ikke der. Forårspakk­en og de skaeve skattelett­elser slog et hul i kassen, og allerede i 2010 besluttede man opbremsnin­gen. Ikke ved at fjerne skattelett­elserne til de rigeste, men gennem besparelse­r på undervisni­ng, voksenudda­nnelse, forskning og overførsel­sindkomste­r. Og ja, halvering af dagpengepe­rioden fra fire til to år, ligesom man året efter i realiteten afskaffede efterlønne­n. Det var jo et politisk valg, men det er praecis den kombinatio­n af nedskaerin­ger på velfaerd, uddannelse, forskning og lønmodtage­rnes rettighede­r, som gav både usikker og mindre økonomisk aktivitet og dermed endte med at forlaenge krisen.

Denne gang gør vi det anderledes. Vi har, modsat det borgerlige flertal dengang, ikke slået varige huller i kassen, og vores midlertidi­ge hjaelpepak­ker og investerin­ger er, ud over at vaere midlertidi­ge, også blevet brugt på at styrke vores økonomi fremadrett­et. På den måde kan vi, hjulpet af en lav rente, komme på ret køl igen uden voldsomme nedskaerin­ger på velfaerd og dagpenge, som var de borgerlige­s medicin. Pengene skal passe, men vi sender ikke regningen nedad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark