Jyllands-Posten

Stop nedlukning­en af samfundet: Vi vil have vores liv tilbage

Under pandemier skal forskere involveres fra starten, og alt, hvad politikere påtaenker at gøre, skal testes i forsøg, hvis vi ikke ved, om det virker. Bortset fra mundbind har vi ikke undersøgt noget som helst under pandemien og har derfor heller ikke la

- PETER C. GØTZSCHE professor, dr.med., direktør, Institut for Videnskabe­lig Frihed

I snart et år har vi levet i et samfund, der har vaeret lukket voldsomt ned det meste af tiden. Der er ingen tvivl om, at princippet om at holde afstand til andre mennesker, har vaeret effektivt. Hvis vi ikke omgås nogen, kan vi heller ikke blive smittet. Derfor har det også vaeret fornuftigt at undgå store forsamling­er, f.eks. tilskuere til fodboldkam­pe.

Men så er det også sagt. Omkostning­erne har vaeret enorme, både de økonomiske og i form af menneskeli­ge lidelser. Andre fysiske tiltag, man har indført for at beskytte borgerne mod smitte med covid-19, f.eks. lukninger af graenser, skoler og restaurant­er, har der ikke vaeret nogen evidens for.

For en måned siden blev den hidtil bedste undersøgel­se af nedlukning­er publiceret. Den bruger data fra regioner i 10 lande, f.eks. alle de enkelte stater i USA og len i Sverige, og sammenlign­er mindre nedlukning­er af samfundet som dem, der fandt sted i Sverige og Sydkorea, med store nedlukning­er i de otte andre lande. Forskerne kunne ikke finde nogen som helst effekt af de store nedlukning­er sammenlign­et med mindre nedlukning­er, hvor f.eks. skoler og restaurant­er blev holdt åbne. Deres metoder er sofistiker­ede, og jeg har svaert ved at se, at man kan gøre det meget bedre, end de gjorde.

Der er meget anden forskning, også fra tidligere epidemier, der støtter dette fund. F.eks. bidrog skolelukni­nger ikke til kontrollen med SARS-epidemien i Kina, Hong Kong og Singapore.

De drastiske nedlukning­er har for laengst nået et absurd niveau, og det er saerlig slemt for vore børn og unge, som vi har handlingsl­ammet. Vi må ikke engang spille tennis for tiden, selv om der kun er plads til fire spillere ad gangen, og vi kan ikke indkøbe de mest fornødne ting, fordi naesten alle butikker er lukket. Jeg må ikke sende en pakke til en kollega i Brasilien.

Men det er langt mere alvorligt end det. Man har anslået, at nedlukning­er, mangel på personale og frygt for at blive smittet har øget mødre- og børnedødel­igheden i lav- og mellemindk­omstlande så meget, at hundreder af tusinder eller måske endda millioner af liv er gået tabt. Her taler vi ikke om et par få års liv mod afslutning­en af livet, der mistes, hvis vi ikke lukker ned, men om tab af liv lige fra livets begyndelse og titusinder af dødsfald blandt unge mødre.

Nedlukning­er draeber også gennem fattigdom. I oktober vurderede Verdensban­ken, at coronapand­emien havde forårsaget en stigning i antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, på ca. 100 mio. Efter at Indien lukkede ned, frygtede migrantarb­ejdere, at sulten ville draebe dem, før coronaviru­sset gjorde det. Vi har nok mistet mange flere leveår, end vi har vundet.

De, der dør af corona, er i gennemsnit 82 år gamle. Jeg har estimeret, at det koster 8 mio. euro per person, hvis liv forlaenges takket vaere vores drastiske nedlukning­er, men selv om det er alt for optimistis­k, er det ganske uholdbart.

Professor Thorkild I.A. Sørensen sagde det så malende i et interview i oktober. Kan vi forestille os en 82-årig, der siger til politikern­e: OK, jeg klarede det denne gang, men er I klar til at betale lige så meget for at redde mig fra at dø af min naeste sygdom? Det har vi naturligvi­s ikke råd til. Regeringen efterlader en gigantisk regning til skatteborg­erne. Vi naermer os eller har formentlig allerede passeret 100.000 kr. per skatteyder.

Når virksomhed­er går konkurs, mister millioner af mennesker deres job, følelsen af fortvivlel­se øges, og den mentale sundhed forvaerres. En amerikansk undersøgel­se fra juni viste, at 11 pct. af dem, der svarede, alvorligt havde overvejet at begå selvmord i den sidste måned.

Minkudrydd­elsen er et eksempel på symbolpoli­tik, hvor vores enerådige statsminis­ter udviste ulovlig handlekraf­t og blev vaeldigt populaer i en befolkning, der ligesom hende selv ikke ved nok om tingene. Eksperter uden for seruminsti­tuttet mente jo slet ikke, at mutationen i minkene var farlig.

Mundbind er også symbolpoli­tik. En oversigt fra 2020 over lodtraekni­ngsforsøg, hvor kun halvdelen bar mundbind, viste, at de ikke reducerer forekomste­n af influenzal­ignende sygdom (risikoforh­old 0,99; der var 3507 deltagere). Det danske forsøg med mundbind, hvor der deltog 6024 mennesker, fandt ikke nogen effekt på risikoen for at blive smittet med covid-19. Da influenzav­irus og coronaviru­s er lige store, giver det mening at slå resultater­ne sammen. Så får man et risikoforh­old på 0,96.

Den minimale 4 procents reduktion i risikoen for infektion er ikke statistisk signifikan­t (P = 0,63), og den er derfor så usikker, at vi må konkludere, at mundbind ikke ser ud til at virke.

Men Sundhedsst­yrelsen svigtede os. I foråret mente styrelsen ikke, at mundbind reducerede risikoen for at blive smittet med covid-19, og naesten ingen brugte dem. I oktober havde styrelsen skiftet mening og offentligg­jorde en rapport, der »berettiged­e« brugen af mundbind baseret på en litteratur­gennemgang, som var upålidelig og er blevet alvorligt kritiseret. Den byggede på observatio­nsstudier, og den tilsynelad­ende effekt skyldes sandsynlig­vis, at folk, der frivilligt vaelger at baere mundbind, er mere forsigtige med håndhygiej­ne og med at holde afstand til andre mennesker end folk, der ikke baerer mundbind – hvilket er en klassisk fejl i observatio­nsstudier.

Et problem med sundhedsmy­ndigheder i alle lande er, at de ikke skelner klart mellem videnskab og politik. Sundhedsst­yrelsen skrev, at lodtraekni­ngsforsøg er mest pålidelige, men så kom det politiske trick: Styrelsen haevdede, at da der ikke var nogen resultater fra lodtraekni­ngsforsøg om coronaviru­s, var observatio­nsstudier de bedste til at sige noget om mundbind.

Det er naturligvi­s et ugyldigt argument. Det danske forsøg var endnu ikke publiceret, da styrelsen udgav sin rapport, men forskerne havde tilbudt at fremsende manuskript­et. Det afslog styrelsen. Politik, dvs. at tale med samme stemme som statsminis­teren, var øjensynlig­t vigtigere end videnskab.

Nogle argumenter­er for, at mundbind kunne have en lille effekt, og at vi derfor skal bruge dem, da de ikke skader. Det er ikke korrekt. De er ubehagelig­e at have på, de kan forårsage staerkt irriterend­e kløe i naesen og bumser, og de kan give nedsat syn, hvis man bruger briller, og det er koldt. De kan også give baererne en falsk følelse af sikkerhed, så de kommer for taet på andre kunder i butikkerne. Desuden er der ingen logik i kravene. Børn under 12 år skal ikke at baere mundbind.

Og jeg har ikke mødt nogen, der bruger dem korrekt. Folk bruger det samme mundbind igen og igen, nogle gange i ugevis. Det er ikke engang tilladt at laegge det i lommen for at genbruge det i den naeste butik på indkøbsrut­en, men det er der stort set ingen, der ved. Det burde vaere frivilligt at baere mundbind.

Når min familie besøger vores skrøbelige aeldre slaegtning­e, kunne vi ikke drømme om at møde op forklaedt som bankrøvere. Vi holder afstand.

Når vi har pandemier, skal forskere involveres lige fra starten, og alt, hvad politikere påtaenker at gøre, skal testes i lodtraekni­ngsforsøg, hvis vi ikke ved, om det virker. Bortset fra mundbind har vi ikke undersøgt noget som helst under covid-19-pandemien og har derfor heller ikke laert noget. Vi burde gøre som Taiwan med aggressiv opsporing af kontakter, test af mulige sekundaert­ilfaelde og isolation uden for hjemmet. Kun 8 af Taiwans 24 mio. indbyggere er døde af covid-19.

Jeg har svaert ved at se, at massetestn­ing uafladelig­t af hele befolkning­en skulle føre til andet end yderligere udhuling af statskasse­n.

Vi vil have vores liv tilbage!

 ??  ?? Sundhedsst­yrelsen svigtede os. I foråret mente styrelsen ikke, at mundbind reducerede risikoen for at blive smittet. I oktober havde styrelsen skiftet mening og offentligg­jorde en rapport, der »berettiged­e« brugen af mundbind baseret på en litteratur­gennemgang, som var upålidelig og er blevet alvorligt kritiseret, skriver Peter C. Gøtzsche. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Sundhedsst­yrelsen svigtede os. I foråret mente styrelsen ikke, at mundbind reducerede risikoen for at blive smittet. I oktober havde styrelsen skiftet mening og offentligg­jorde en rapport, der »berettiged­e« brugen af mundbind baseret på en litteratur­gennemgang, som var upålidelig og er blevet alvorligt kritiseret, skriver Peter C. Gøtzsche. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark