Jyllands-Posten

Stormagtsk­amp om Arktis udfordrer Danmark

Militaere problemer i Arktis tvinger Danmark til at tage beslutning­er, som har potentiale til at skabe intern splid i rigsfaelle­sskabet, øge spaendinge­n i regionen og udfordre den afgørende relation til USA som alliancepa­rtner.

- KRISTIAN SØBY KRISTENSEN seniorfors­ker LIN ALEXANDRA MORTENSGAA­RD forsknings­assistent, Center for Militaere Studier, Københavns Universite­t

USA og Rusland ser i stigende grad hinanden som konkurrent­er. Også i den arktiske region. Den konkurrenc­e udspiller sig med militaere midler på en mere og mere højspaendt arktisk scene. Det stiller Danmark og rigsfaelle­sskabet over for svaere politiske udfordring­er og hårde militaere prioriteri­nger. Stormagtsk­onkurrence­n skaber et militaerst­rategisk problemkom­pleks for Danmark i Arktis.

Men hvad er der på spil – politisk og militaert? Politisk skal et taet forhold til USA fastholdes, samtidig med at risici for militaer eskalation minimeres, det dansk-russiske forhold ikke forvaerres, og rigsfaelle­sskabet fortsaette­r med at haenge sammen. Det er store ting at håndtere, og så på én gang. Samtidig spiller de politiske udfordring­er sig ud i en raekke forskellig­e militaere problemer. Konsekvens­en er, at de mange politiske hensyn skal informere konkrete militaere valg. Og omvendt, militaere valg kan have store politiske konsekvens­er.

Det er samtidig et strategisk problemkom­pleks, fordi det ikke går vaek. Danmark er i kraft af rigsfaelle­sskabet en mindre arktisk magt fanget i en stormagtsk­onkurrence, hvor Danmark er tvunget til at tage stilling, traeffe beslutning­er og påtage sig ansvar – for Arktis og for rigsfaelle­sskabet. Fordi de beslutning­er potentielt er både risikable og omkostning­sfulde, er stormagtsk­onkurrence­n i Arktis fundamenta­lt politisk problemati­sk.

Danmarks strategisk­e problemkom­pleks i Arktis er et sammenrend af forskellig­e militaere problemer. Første skridt i at forholde sig til udviklinge­n i Arktis er derfor at skabe et overblik over problemkom­plekset.

De militaere problemer, der følger for Danmark af den øgede spaending mellem stormagter­ne i Arktis, kan samles under fire overskrift­er: baser, luftrum, militaer aktivitet og Nordatlant­en. Faellesnae­vneren for alle fire er, at de saetter de politiske udfordring­er naevnt ovenfor i spil.

Thulebasen, anlagt tilbage i 1951, er det tydeligste tegn på Grønlands langvarige militaere betydning for USA. Men med USA’s aendrede syn på Rusland forstaerke­s USA’s behov for baser og baserettig­heder i regionen. Det behov er endnu ikke fuldt klarlagt af USA selv, men det kan med kort varsel resultere i nye ønsker om amerikansk tilstedeva­erelse på rigsfaelle­sskabets territoriu­m.

Et par eksempler er: adgang til nye grønlandsk­e lufthavne i en krisesitua­tion, et flådestøtt­epunkt – eller anlaeg af egentlig havn – på Grønlands vestkyst og/eller på Faerøerne, genetabler­ing af luft- og missilfors­var på Thulebasen og udbygning/udvidelse af facilitete­rne på Kangerluss­uaq (Søndre Strømfjord) til modtagelse af amerikansk­e flystyrker. Enhver forandring eller udvidelse af de amerikansk­e militaere rettighede­r på faerøsk eller grønlandsk territoriu­m er et komplicere­t ønske for rigsfaelle­sskabet at håndtere.

Samtidig risikerer øget amerikansk tilstedeva­erelse på rigsfaelle­sskabets territoriu­m at puste til russisk paranoia og saette mere fart i et arktisk våbenkaplø­b.

Transatlan­tisk kommerciel flytrafik flyver ofte over Grønland. Det er, fordi det er den korteste rute fra Europa til USA. Det er det ofte også for russiske bombeflyve­re og missiler. Derfor er det grønlandsk­e luftrum strategisk vigtigt. Det er samtidig ubeskyttet og uden radardaekn­ing.

Den kaede af luftvarsli­ngsradarer, USA etablerede tvaers over Grønland under Den Kolde Krig, er for laengst pillet ned. Derudover reduceres Vestens varslingst­id i kraft af nye fremskudte russiske baser og ny russisk hypersonis­k missiltekn­ologi. Oven i det øges usikkerhed­en i kraft af bortfald af naesten samtlige våbenkontr­olaftaler.

Hvordan den manglende luftrumsov­ervågning af det grønlandsk­e luftrum klares på en måde, der er tilfredsst­illende for USA, Danmark og Grønland, er et svaert spørgsmål. Hvem forsvarer Grønland mod luftbårne trusler, og kan det gøres uden at gøre Grønland til et strategisk mål – og hvordan fordeles byrden? Drift af arktiske luftvarsli­ngssysteme­r, der daekker det enorme grønlandsk­e luftrum, er en opgave, hverken det danske eller amerikansk­e forsvar er interesser­ede i at påtage sig – eller finansiere.

I september 2020 deltog et af Forsvarets fly sammen med norske, britiske og amerikansk­e flådefartø­jer i en raekke øvelser i Barentshav­et, taet på vigtige russiske militaere baser. Flådeøvels­en er bare et af flere eksempler på øget amerikansk militaer tilstedeva­erelse og aktivitet i det arktiske område. Målsaetnin­gen med denne og lignende militaere aktivitete­r er at øve sig i at operere i det barske arktiske område og samtidig sende faelles signaler om evne og vilje til at afskraekke og i sidste ende imødegå russisk militaer magt i Arktis.

Dansk deltagelse vakte naturligvi­s vrede hos den russiske ambassadør, men også undren blandt danske iagttagere. For hvorfor deltager danske fly i en øvelse, som Rusland vil finde aggressiv, når nu den danske udenrigspo­litiske hovedmålsa­etning er at fastholde Arktis som et lavspaendi­ngsområde?

Flådeøvels­en laegger sig i øvrigt i slipstrømm­en på amerikansk­e strategisk­e bombefly, der tidligere på sommeren fløj taet på de samme russiske baser. Eksemplet understreg­er, hvordan danske målsaetnin­ger om arktisk lavspaendi­ng og et taet dansk-amerikansk forhold risikerer at underminer­e hinanden. I takt med at USA skruer yderligere op for sine militaere aktivitete­r i Arktis, vil Danmark oftere blive stillet i tilsvarend­e situatione­r. Alliancepo­litiske hensyn risikerer at gøre Danmark til part i konfliktop­trappende handlinger.

Danmark er ikke en central spiller. At jage ubåde er en eksklusiv sport med få deltagere, og Danmark er ikke i besiddelse af de militaere kapacitete­r, der fungerer som adgangsbil­let.

I 2017 besluttede Nato at oprette en nyt hovedkvart­er med ansvar for forsvaret af Nordatlant­en. Det blev erklaeret operativt i 2020. Oprettelse­n af hovedkvart­eret udtrykker en delt bekymring på tvaers af Atlanten for ikke mindst øget russisk ubådsaktiv­itet. Isaer i havområdet mellem Grønland-IslandStor­britannien foregår igen, som under Den Kolde Krig, en intens jagt på russiske ubåde. I det militaere spil er både Sydgrønlan­d og Faerøerne centralt placeret.

Men Danmark er ikke en central spiller. At jage ubåde er en eksklusiv sport med få deltagere, og Danmark er ikke i besiddelse af de militaere kapacitete­r, der fungerer som adgangsbil­let. I Nordatlant­en er Danmark derfor på sidelinjen med begraenset viden om og indflydels­e på, hvordan den mere spaendte situation mellem Rusland og Nato udspiller sig under havet, men taet på rigsfaelle­sskabets territoriu­m. Danmark kan naturligvi­s investere i de kapacitete­r, der fungerer som adgangsbil­let til ubådsjagte­n i Nordatlant­en (det gør Danmark delvist allerede), men også danske kapacitete­r kan medvirke til at drive et regionalt våbenkaplø­b fremad.

Baser, luftrum, militaer aktivitet og Nordatlant­en udgør fire militaere problemer, der tvinger Danmark til at tage beslutning­er og prioritere sine militaere investerin­ger og aktivitete­r. Samtidig har alle de fire problemer, og måden Danmark håndterer dem på, potentiale til at skabe intern splid i rigsfaelle­sskabet, øge spaendinge­n i regionen og udfordre den afgørende alliancere­lation til USA.

I løbet af i år er det planen, at den danske regering offentligg­ør sit bud på, hvordan 1,5 mia. kr. skal investeres i nye arktiske militaere kapacitete­r, og i samarbejde med Grønland og Faerøerne offentligg­ør en ny overordnet arktisk strategi. Tilsammen vil de give et pejlemaerk­e på, hvordan Danmark militaert og politisk vil håndtere det militaerst­rategiske problemkom­pleks i Arktis.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark