Jyllands-Posten

Dagens smittetal er kun en lille del af mange coronatal

Lisbeth Nielsen er direktør i Sundhedsda­tastyrelse­n, hvis data og it udgør en hjørnesten i den danske indsats under coronakris­en.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Når statsminis­ter Mette Frederikse­n og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke fremlaegge­r dagens tal om smitteudvi­kling og coronainds­atsen på regeringen­s pressemøde­r, er der naeppe mange, der spekulerer over, hvor tallene stammer fra. Lisbeth Nielsen gør.

Som direktør for Sundhedsda­tastyrelse­n er det hendes medarbejde­re, der skal få motoren i den danske coronainds­ats til at spinde.

Under coronakris­en er det strømmet ind med data til styrelsen fra hospitaler, regioner og kommuner. Dataene, som skal gøre det muligt for beslutning­stagerne at agere i noget, der ligner realtid, mens epidemien breder sig eller er på retur.

»Vi skal levere data mindst en gang dagligt og nogle gange flere gange om dagen, og overførsle­r af testsvar til smittestop-appen skal jo naermest ske live. Samtidig skal der laves aggregered­e tal, som der skal reageres på politisk, og det er et helt andet tempo, end vi nogen sinde har arbejdet i,« siger Lisbeth Nielsen.

Styrer sundhedsda­ta

Hun er 50 år gammel og har stået i spidsen for styrelsen siden november 2015, da den davaerende sundhedsmi­nister, Sophie Løhde, besluttede at samle to enheder i Statens Serum Institut i en ny datastyrel­se på sundhedsom­rådet.

Lisbeth Nielsen fortaeller, at hun dengang bl.a. fik til opgave at sikre forskere bedre adgang til sundhedsda­ta, men i dag er det coronakris­en, der er den altdominer­ende dagsorden for styrelsen, der beskaeftig­er knap 300 medarbejde­re.

Udover at etablere systemer, der kan sikre adgang til data fra alle ender og kanter af det danske sundhedsva­esen, har styrelsen stået for etablering­en af de itsystemer, der spiller en vaesentlig rolle i både test- og vaccinatio­nssystemet.

Danskerne kan f.eks. selv booke tid til test på nettet, ligesom de selv har adgang til testresult­atet. Under selve testforløb­et bliver fremmøde, test, afsendelse af test til laboratori­et og udlaesning af testresult­at forsynet med tidsstempl­er, og tester man positiv, bliver resultatet overført til smittestop-appen.

I hele indsatsen er det uvurderlig­t, at sundhedsva­esenet er digitalise­ret på et helt andet niveau end i mange andre lande, siger hun.

»Det betyder for eksempel en del i forhold til overvågnin­g af epidemien, at vi ved, hvor mange der er indlagt, hvor laenge de har vaeret det, og hvor mange der bliver udskrevet, så vi ikke bare faxer en sum ind, som det sker andre steder,« siger hun.

»Der er blevet udført omkring 13 mio. PCR-test i Danmark, siden epidemien begyndte. Vi ved praecis, hvem der er, hvor de er, og om det er de samme, der bliver testet igen og igen. Det er meget vigtig viden,« tilføjer hun.

Lisbeth Nielsen er opvokset i en lille by, Lov, få kilometer fra Naestved som yngste medlem i en søskendefl­ok på tre.

Faderen var forsikring­smand i Topdanmark, og moderen var bankansat.

Hun siger, at opvaeksten i et lille landsbysam­fund laerte hende, at man tager et ansvar på sig, når der behov for det, og hun engagerede sig i sin ungdom i frivilligt arbejde i bl.a. Ungdommens Røde Kors, hvor hun har vaeret landsforma­nd.

Tillid og frihed

Efter gymnasieti­den i Naestved studerede hun offentlig forvaltnin­g på Roskilde Universite­t og blev derefter ansat i det davaerende Amtsrådsfo­reningen, hvor hun naermest ved et tilfaelde kom til at arbejde med it og digitalise­ring.

Inden hun blev ansat som direktør for Sundhedsda­tastyrelse­n, har hun haft en raekke lederstill­inger i IBM, Danske Regioner og Nordsjaell­ands Hospital.

Hun fortaeller, at hun forsøger at praktisere en ledelsesst­il rundet af den frivillige verden. Nøgleorden­e er tillid og frihed til medarbejde­rne.

»Jeg er jo ikke fagspecial­ist og kan ikke selv kode, men jeg ved meget om det politiske felt, digitalise­ring og sundhedsom­rådet. Jeg skal ikke vaere faglig overdommer. Jeg skal give inspiratio­n og saette en retning for den vej, vi skal gå, og helt fra begyndelse­n har min holdning vaeret, at vi skal vaere øjenhøjde for dem, vi arbejder sammen med, og forsøge at forstå, hvad de har brug for,« siger hun.

Og lige nu lever styrelsen op til det mål, måske mere end nogensinde, mener hun.

»Vi har lovet smittetal hver dag kl. 14, og jeg ved, at det er tal, som statsminis­teren og hendes departemen­tschef studerer dagligt. Vi har unikke data i Danmark, og de kommer i et tempo, som ikke findes andre steder,« siger Lisbeth Nielsen.

 ??  ?? Lisbeth Nielsen er direktør i Sundhedsda­tastyrelse­n og arbejder p.t. fra hjemmekont­oret, hvor hun har selskab af familiens enøjede hund, Ole. Foto: Stine Bidstrup
Lisbeth Nielsen er direktør i Sundhedsda­tastyrelse­n og arbejder p.t. fra hjemmekont­oret, hvor hun har selskab af familiens enøjede hund, Ole. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark