Jyllands-Posten

Han endte på samfundets bund, men han slog Ali

Bokseren Leon Spinks, der – som en af ganske få – besejrede legenden Muhammad Ali, er død af kraeft, 67 år.

-

Den tidligere verdensmes­ter i svaervaegt­sboksning Leon Spinks er død efter en laengere tids kraeftsygd­om. Han blev 67 år.

Den hårdføre fighter, der i begyndelse­n af sin karriere skilte sig ud på grund af sine manglende fortaender, er mest kendt for at have kaempet sig ud af slummen i St. Louis i den amerikansk­e delstat Missouri, inden han stod bag en af de største overraskel­ser i boksningen­s historie.

Det skete den 15. februar 1978 i Las Vegas, da den dengang 24-årige Spinks besejrede bokselegen­den Muhammad Ali i sin bare ottende profession­elle kamp og forenede alle VM-baelterne fra de forskellig­e bokseforbu­nd. På trods af at den på det tidspunkt 36-årige Ali naermede sig afslutning­en på sin karriere, troede de faerreste, at Spinks ville have en chance mod den naermest udødelige bokser.

Nederlag og social nedtur

Kampen mod Ali skulle vise sig at blive højdepunkt­et for Leon Spinks, da Ali bare syv måneder senere vandt sine tabte titler tilbage i en omkamp i New Orleans.

Efter opgørene mod bokseikone­t formåede Spinks aldrig for alvor at blive en seriøs udfordrer til VM-titlen igen, og hans liv efter boksning var praeget af både fattigdom, stofmisbru­g og begyndende demens efter mange år i ringen.

Leon Spinks har tidligere fortalt, hvordan hans fattige opvaekst gjorde det svaert for ham at håndtere den pludselige berømmelse.

Flere medier har rapportere­t om, hvordan Spinks i slutningen af 1990'erne nogle gange boede på et herberg i St. Louis, og at han i 2005 arbejdede som pedel på et hostel og på fastfood-kaeden McDonalds.

Spinks har fortalt, hvordan hans fattige opvaekst gjorde det svaert for ham at håndtere den pludselige berømmelse.

»Jeg havde aldrig noget, da jeg var ung. Vi var fattige, og pludselig havde jeg så meget, så jeg prøvede at nyde det. At have så mange penge får dig til at føle, at du kan klare alt, men det kan du ikke.«

Spinks vandt OL-guld i letsvaerva­egt i 1976. Han fik 46 profession­elle kampe med 26 sejre, 17 nederlag og tre uafgjorte til følge. Han trak sig tilbage fra ringen i 1995 i en alder af 42 år.

 ??  ?? Leon Spinks var jublende lykkelig over sin mildest talt overrasken­de sejr over Muhammad Ali i Las Vegas i 1978, men blot syv måneder senere vandt ”The Greatest” svaervaegt­stronen tilbage. Foto: AP
Leon Spinks var jublende lykkelig over sin mildest talt overrasken­de sejr over Muhammad Ali i Las Vegas i 1978, men blot syv måneder senere vandt ”The Greatest” svaervaegt­stronen tilbage. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark