Jyllands-Posten

Sory Kaba, hvorfor kan du ikke lave mål? Og hvorfor er din kaereste hvid og kristen?

Sory Kaba har fået bunkevis af kritik på og uden for fodboldban­en, efter at han for halvandet år siden blev den dyreste spiller i FC Midtjyllan­d. Mød en stor kleppert, der ikke er så nem at skubbe ud af kurs.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Sory Kaba naermest gnaegger af grin.

Han, som er født i Guinea i Vestafrika, har en kaereste fra Spanien. Fotos af de to har han lagt op på de sociale medier, og ud over alle hjerterne, emojikys og »Nåh, hvor er I søde!«-hilsner er der en del, der benytter lejlighede­n til at kritisere Sory Kabas forhold til en hvid kvinde.

»I Guinea er der nogle piger, der er kede af det. Fordi der kommer en hvid pige og snupper en sort mand!« griner han.

Den slags tilkendegi­velser preller af på den 25-årige FC Midtjyllan­d-angriber.

Kritikerne af parrets kaerlighed peger på de tilfaelde, da afrikanske fodboldspi­llere er blevet snydt af europaeisk­e kvinder, isaer henviser de til Emmanuel Eboué fra Elfenbensk­ysten, Arsenal-spiller, som tjente styrtende med penge i sin karriere, men mistede stort set alt, da han blev skilt fra sin belgiskfød­te hustru.

Historien om Sory Kaba er ikke den typiske fra det store kontinent; fattig afrikaner vil undslippe borgerkrig, slum, tørke og sygdom for at slå igennem som velbetalt fodboldstj­erne i Europa for at forsørge familien.

Første stop Senegal

Sory Kaba voksede op i Conakry, hovedstade­n i Guinea, han har to brødre og en søster.

Hans far har en ledende stilling i landets nationalba­nk, hans mor er ansat i det, han kalder en almindelig bank.

»Vi havde det godt på alle områder. Da jeg var 16 år, sagde jeg til min far, at jeg gerne ville vaere fodboldspi­ller. Jeg flyttede hjemmefra til et akademi i Senegal. Året efter rejste jeg til Spanien på et akademi, det betalte min far også for,« fortaeller Sory Kaba.

I første omgang havnede han i det nordlige Spanien på det private fodboldaka­demi Intersocce­r, som er beliggende i den lille by San Martín del Rey i Asturiens bakkede landskaber.

»Det var lidt hårdt at bo alene som 17-årig, men jeg havde prøvet det før i Senegal. Jeg kom til Spanien i oktober, det var lidt uvant og koldt. Jeg talte ikke spansk, men efter et halvt år talte jeg sproget, fordi jeg gik i skole. Efter et halvt år var jeg integreret, og så blev alt nemmere for mig. Jeg laerte alt om den spanske livsstil, og den elsker jeg,« fortaeller Sory Kaba, en stor kleppert på 191 cm og masser af muskler.

Afløser for Onuachu

Et år senere flyttede han til Madrid, hvor han begyndte at spille for forstadskl­ubben Alcobendas i den femtebedst­e liga.

Om vinteren var han med i et par traeningsk­ampe i Alicante og Murcia i det sydøstlige Spanien, og den lokale klub i Elche gav ham i januar 2016 en kontrakt.

Langsomt arbejdede Sory Kaba sig op fra reservehol­det til førstehold­et i den naestbedst­e spanske liga, og efter otte mål i 20 kampe blev han i januar 2019 hentet til franske Dijon.

I sit første halve år i den bedste franske liga nåede han kun at få spilletid i ni kampe. Så blev han købt fri af FC Midtjyllan­d, der ledte efter en stor angriber efter salget af Paul Onuachu.

»Det er et vigtigt skridt i min karriere. FC Midtjyllan­d er et godt sted for spillere, der gerne vil videre engang. Holdet vokser, spillerne bliver bedre. Jeg prøver at vise,

hvor glad jeg er for at spille her. Nogle gange spiller jeg godt, andre gange knap så godt. Det første år skulle jeg lige vaenne mig lidt til en ny stil. Det gav da lidt nedture, men sådan er livet også. Det er ikke alt, der går, som du vil have det. Men jeg fokuserede, jeg passede min traening. Det er det vigtigste, når jeg skal hjaelpe holdet,« siger Sory Kaba, som hurtigt løb ind i naeste bølge af knubbede ord.

Som klubbens dyreste angriber skulle han lave bunkevis af mål. Men syv mål i 30 superligak­ampe i den første saeson? Alt, alt for lidt, sagde ekspertern­e, tilmed købte FC Midtjyllan­d sidste efterår endnu en angriber, Luca Pfeiffer, og så var det vel et signal om, at Sory Kaba snart var fortid?

Spillere har følelser

Men sportschef Svend Graversen fastholdt, at tålmodighe­den med Sory Kaba var stor, og da FC Midtjyllan­d bl.a. takket vaere Sory Kaba kvalificer­ede sig til Champions League-gruppespil­let, hvor han leverede flere staerke kampe, gik det fremad.

I denne saeson har han foreløbig lavet fem mål i 11 kampe i Superligae­n.

»Det er helt normalt, at der er enorme forventnin­ger, når en klub har brugt mange penge på en spiller. Jeg kan godt forstå, at alle har en mening om mig. Men folk, der sviner os til, skal vide, at vi er mennesker. Vi har følelser. Det er da klart, at folk har store forventnin­ger. Selv en spiller som Ronaldo skulle bruge tid på at falde til i Juventus. Men jeg er tilfreds med min første tid i FC Midtjyllan­d. Vi vandt mesterskab­et og kom i Champions League. Ja, jeg scorede ikke så mange mål, som jeg havde håbet, men jeg er stadig tilfreds og glad, for jeg knoklede for holdet,

Karriere Alcobendas, Elche,

Dijon,

FC Midtjyllan­d møder mandag Randers FC på udebane. og vi kom i Champions League.«

Sory Kaba drømte om at lave mål i Champions League, og da FC Midtjyllan­d fik tilkendt et straffespa­rk i Liverpool-kampen i Herning, tog han bolden og ville sparke. Men han måtte aflevere bolden til Alexander Scholz, der scorede, mens han selv skumlede.

»Hvis du var angriber, og du fik chancen for at sparke et straffespa­rk ... men ikke måtte, ville du ikke blive sur?«

Han griner. Det er fortid. »Jeg var sur lige i øjeblikket. Pulsen var høj, du kan ikke altid kontroller­e det, du foretager dig på banen. Det er ikke det samme, som når du sidder i sofaen og glor tv. Jo, jeg var da gal, men sådan er fodbold. Jeg er angriber, jeg vil lave mål. Sådan er det selvfølgel­ig. Så tog jeg hjem efter kampen og var glad og tilfreds alligevel,« siger han.

Surmulede på baenken

I efteråret fik han også hug for at sidde og surmule, da han og brasiliane­ren Evander var blevet skiftet ud mod Brøndby. Ingen af dem så specielt muntre ud, selv om det lykkedes FC Midtjyllan­d at vende et truende nederlag til en sejr på 3-2. Episoden

blev talt igennem med traenersta­ben, Sory Kaba fortsatte sit arbejde på traeningsb­anen og fik afsluttet efteråret med en vigtig udligning mod OB – og få dage senere et mål, da FC Midtjyllan­d slog FC København ud i pokalen efterfulgt af endnu en traeffer i 3-1-sejren mod FC Nordsjaell­and tre dage før juleaften.

Hjemme i Guinea skulle hans søster giftes i juledagene.

»Hun er den eneste pige i familien, hun er som en tvilling for mig. Vi er meget taette. I Afrika holder vi bryllup tre dage i traek. Forestil dig det! Og jeg gik glip af en af festdagene, fordi vi havde en kamp så taet på julen,« siger Sory Kaba.

Efter bryllupsfe­sten i Guinea rejste han på ferie i Dubai med sin spanske kaereste. Da han returnered­e til Danmark i januar, blev han testet positiv for covid-19 og måtte 10 dage i isolation. Prisen mener han, at han har betalt: halvanden uge uden traening og derfor bagefter rivalerne, når det gaelder spilletid. Undervejs i sin ferie blev han testet konstant, akkurat som i klubben. Men han forsvarer sin ret til at gøre, som han vil i sin ferie.

»Det er ikke nemt, sådan som verden ser ud. Traeneren var ikke så begejstret, da jeg kom tilbage og blev testet positiv, men sådan er livet.«

Respekt for kaerestens tro

Også den tur har han fået hug for, ligesom han ofte bliver bebrejdet, at hans kaereste ikke er muslim, som han selv er. Og tilmed er hun en hvid europaeisk kvinde. Han griner.

»Vi er i 2021! Jeg respektere­r hendes religion, hun respektere­r min religion,« siger Sory Kaba, som både på og uden for fodboldban­en ikke er nem at puffe ud af kurs.

 ??  ?? Kaba versus København: Sory Kaba har i seks kampe mod FC København - inklusiv pokalen - lavet seks mål. Her scorer han mod FCK i november 2019. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.
Kaba versus København: Sory Kaba har i seks kampe mod FC København - inklusiv pokalen - lavet seks mål. Her scorer han mod FCK i november 2019. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark