Jyllands-Posten

»Vi må ikke gentage fortidens fejl«

ECB-formand Christine Lagarde mener, at 2021 bliver genopretni­ngens år for EU, men understreg­er, at enorme udfordring­er venter.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Til sommer vil det økonomiske opsving i eurozonen for alvor tage til, men de europaeisk­e regeringer står over for en vanskelig opgave med at afvaenne deres økonomier fra det seneste års hjaelpepak­ker og anden stimulus.

Det forudsiger Den Europaeisk­e Centralban­ks (ECB) formand, Christine Lagarde, i et interview med den franske avis Le Journal Du Dimanche gengivet af Bloomberg.

Hun er overbevist om, at regionen vil vaere i stand til at komme staerkere ud af krisen og står over for en grønnere og mere digital fremtid. På samme tid opfordrer formanden regeringer­ne til at klargøre deres udgiftspla­ner, så ECB så småt kan begynde at udstede faelles gaeld for at finansiere dem.

»Vi er fortsat overbevist­e om, at 2021 bliver et genopretni­ngens år. Det økonomiske opsving er blevet forsinket, men ikke afsporet. Folk venter naturligvi­s utålmodigt på det,« slår Christine Lagarde fast i interviewe­t.

Prognoser fra ECB peger lige nu på en vaekst på 4 pct. i år, efter at økonomien i eurozonen skrumpede med 7 pct. sidste år. Formanden har tillid til, at det mål nås, så laenge den økonomiske stimulus ikke stopper for tidligt.

»Når pandemien er forbi, og den umiddelbar­e økonomiske krise er lagt bag os, vil vi stå i en vanskelig situation,« siger Christine Lagarde og tilføjer: »Vi må ikke gentage fortidens fejl ved at afskaere finanspoli­tisk og pengepolit­isk stimulus samtidig,« og at støtten skal vaere fleksibel og reduceres gradvist.

Her henviser hun til, at man under finanskris­en gjorde for lidt for at skabe vaekst, og til dels strammede den finanspoli­tiske skrue for tidligt frem for at løsne den.

 ??  ?? Christine Lagarde og ECB ivaerksatt­e i starten af coronakris­en et massivt opkøbsprog­ram. Foto: Jean-François Badias/AP
Christine Lagarde og ECB ivaerksatt­e i starten af coronakris­en et massivt opkøbsprog­ram. Foto: Jean-François Badias/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark