Jyllands-Posten

Tøjhandler og branchefor­ening forudser, at justering af restriktio­ner får lille betydning

Fra i dag kan landets tvangslukk­ede detailbuti­kker også modtage betaling for forudbesti­lte varer, når de afhentes. Ifølge en branchefor­ening bliver effekten for salget nok begraenset.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Landets tvangslukk­ede butikker kan mandag åbne for en ny salgsmulig­hed. Ifølge en tøjhandler med fire butikker vil netop det tiltag dog langtfra lette den aktuelle krise i detailhand­len.

Regeringen valgte op til weekenden – og med virkning fra mandag – at justere coronarest­riktionern­e en smule. Det betyder, at butikker kan tilbyde forbrugere at handle via en ordning med såkaldt ”click & collect” – køb & hent – uden at forudbetal­e varerne.

Siden restriktio­nerne blev indført i december, har landets detailbuti­kker bortset fra dagligvare­r og bl.a. apoteker vaeret tvangslukk­et. De har dog kunnet lave fjern- og onlinesalg, så varer bestilles og betales digitalt, inden de afhentes ved butikken eller sendes.

Nu kan også butikker uden en digital betalingsk­anal eller webshop bruge den mulighed, da varerne må betales ved afhentning­en. Trods lempelsen ser Per Christense­n, som sammen med sine to sønner driver fire tøjbutikke­r i Randers, Viborg og Aalborg, ikke den store aendring i situatione­n.

»Det kommer altså ikke til at gøre nogen synderlig forskel eller at skabe kundetrafi­k på handelsgad­erne. Det nye tiltag holder ikke og virker ikke gennemtaen­kt,« mener Per Christense­n, detailvirk­somheden Fa. CC. Christense­n & Esprit.

Han tilføjer:

»Kunder skal med den lancerede justering kigge på en vare i butiksvind­uet for derefter at gå hjem og ringe eller skrive en mail om, at de vil købe den. Efterfølge­nde må de så hente den ved butikken, hvor vi så nu skal sikre os, at vi kan modtage betalingen. Det endda ved indgangen frem for inde i butikken som normalt. Click & collect eller nethandel opvejer aldrig de store tab, som aktuelt er i butikkerne.«

»En mindre justering«

Ifølge en pressemedd­elelse fra Erhvervsmi­nisteriet er den nye justering indført, da »dansk detailhand­el lider under nedlukning­en, og derfor har regeringen nu valgt at lave en mindre justering til gavn for netop denne del af dansk erhvervsli­v.«

Hos Dansk Detail, en branchefor­ening under Dansk Erhverv med mode-, sko- og møbelbutik­ker som medlemmer, siger direktør Jens Birkeholm:

»Det er nok begraenset, hvor meget det flytter, at der nu kan tages mod betaling ved butikken af de forudbesti­lte varer. Men en del detailhand­lere har efterlyst det, så også butikker, der ikke er staerke i nethandlen, kan gøre noget. Desuden er det et rigtigt skridt hen mod genåbninge­n,« mener Jens Birkeholm.

Usikker på fremtiden

Hos Fa. CC Christense­n & Esprit med de fire modebutikk­er er Per Christense­n usikker på fremtiden. Isaer da han fortsat ikke ved, hvornår restriktio­nerne lempes, så hans butikker kan genåbnes.

Han peger på, at inden for mode er situatione­n den, at butikkerne­s lagre bugner af vintervare­r fra lukningen i december. De kan ifølge ham blive svaere at komme af med, når der atter må åbnes normalt. Til den tid er forårskoll­ektionerne nemlig klar.

»Samtidig vil de fleste butikker ved genåbninge­n blive mødt af rigtig mange kunder, der kommer retur med julegaver. De vil sikkert have pengene udbetalt eller bytte til nye forårsvare­r. Jeg forudser, at vi får vintervare­r for rigtig mange penge retur. Dem må vi så laegge på lager og se, om vi måske kan saelge naeste år,« fortaeller Per Christense­n.

Han har vaeret detailhand­ler i 30 år, men er bekymret for, hvordan livsvaerke­t bringes videre. Tøjhandler­en siger:

»Mange siger, at vi som selvstaend­ige skal spare op i de gode år. Det er bare laenge siden med de gode år. Vi har dog altid haft en sund økonomi. Det, der sker nu med en fortsat nedlukning, kommer til at koste os så mange penge, at fremtiden er meget usikker.«

Den seneste tid er der fra flere sider i detailhand­len – bl.a. erhvervsor­ganisation­erne Dansk Erhverv samt Dansk Mode & Textil – rejst krav om en snarlig plan for genåbning.

I et mailsvar skriver fungerende erhvervsmi­nister Dan Jørgensen, at han godt forstår, »at nedlukning­en har store konsekvens­er for detailhand­len. Det er vi meget opmaerksom­me på, og derfor har vi også åbnet for de generelle hjaelpepak­ker, så der er hjaelp at hente«.

Dan Jørgensen, der ud over posten som klima-, energifors­yningsmini­ster midlertidi­gt er erhvervsmi­nister for sygemeldte Simon Kollerup, skriver samtidig:

»Regeringen er meget opmaerksom på, at samfundet skal åbne igen – men det skal gøres sundhedsma­essigt forsvarlig­t og samfundsøk­onomisk klogt. Selv om smittetall­ene går ned, så er tiden fortsat ikke til det. For vi står stadig over for nye og mere smitsomme virusvaria­nter, som er bekymrende.«

 ??  ?? Regeringen lemper reglerne for tvangslukk­ede butikker, så varer, der er set online eller i butiksvind­uet, nu kan betales ved afhentning­en. Arkivfoto: Jan Dagø
Regeringen lemper reglerne for tvangslukk­ede butikker, så varer, der er set online eller i butiksvind­uet, nu kan betales ved afhentning­en. Arkivfoto: Jan Dagø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark