Jyllands-Posten

CO2-TILLAEG

-

Tidligere fik benzin- og dieselbile­r, der kørte ekstra langt på literen, et nedslag i deres afgiftsmae­ssige vaerdi.

Den tilgang er droppet i de nye bilafgifte­r. I stedet er der indført et CO2-tillaeg i beregninge­n af registreri­ngsafgifte­n for person- og varebiler.

Tillaegget er baseret på bilens udledning af CO2 pr. kilometer, hvor der betales afgift efter det antal gram CO2, der udledes pr. kilometer.

For personbile­r er tillaegget 250 kr. pr. gram CO2 for en udledning under 125 gram pr. kilometer.

Klimaet er jo ligeglad med de danske registreri­ngsafgifte­r,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM.

Motorstyre­lsen oplyser, at der i 2020 blev importeret 22.300 brugte personbile­r til Danmark.

»Det er jo tudetosset, at det For en udledning på 125-159 gram CO2 er tillaegget på 500 kr. pr. gram, mens CO2udledni­nger fra 160 gram og opefter pr. kilometer koster 950 kr. pr. gram.

Formålet med CO2-tillaegget er at give bilkøbere et tydeligt incitament til at købe biler med lav CO2-udledning. Skattemini­ster Morten Bødskov kalder øvelsen at »laegge en CO2-motor ind i skatte- og afgiftssys­temet«. bedre kan betale sig at købe en gammel bil i Tyskland, der forurener mere, end en miljøvenli­gere, ny bil,« siger skatteordf­ører Dennis Flydtkjaer (DF).

Skattemini­ster Morten Bødskov fastholder, at CO2tillaeg­get giver god mening.

»Ved import af en brugt bil nedskrives vaerdien af bilen – og dermed registreri­ngsafgifte­n – svarende til brugtbilsv­aerdien på det danske marked. Det følger af EU-regulering. Derfor vil CO2-tillaegget også blive mindre. Det aendrer dog ikke på, at der typisk betales mere i CO2-tillaeg for de brugte biler, fordi de jo som regel udleder mere CO2 end de nyere biler,« siger ministeren i et skriftligt svar.

De nye afgiftsreg­ler ventes ifølge den grønne bilaftale at skaere 0,5 mio. tons af CO2udledni­ngen i 2030.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark