Jyllands-Posten

Regeringen­s nye CO2-tillaeg: Klimaets nye ven eller en regulaer lappeløsni­ng?

Skattemini­ster Morten Bødskov kalder et nyt CO2-tillaeg for en fremtidssi­kring af bilafgifte­rne. Kritikerne er langtfra enige.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Klimaets nye ven eller en regulaer lappeløsni­ng, der først og fremmest skal sikre en fortsat strøm af afgiftskro­ner i statskasse­n.

Meningerne er delte om et saerligt CO2-tillaeg, som bilkøbere fremover skal betale, inden de kan saette sig bag rattet i en spritny bil.

Tillaegget er en del af de nye bilafgifte­r, som regeringen aftalte sammen med Enhedslist­en, SF og De Radikale den 4. december under overskrift­en ”Grøn omstilling af vejtranspo­rten”.

»Formålet med at indføre CO2-tillaegget er, at der derved gives et tydeligt incitament til at købe biler med lav CO2-udledning,« fremgår det af lovforslag­et, der skal føre aftalen ud i livet.

Kongstanke­n er, at jo højere CO2-udledning en bil har, desto dyrere bliver den, fordi registreri­ngsafgifte­n stiger.

Skattemini­ster Morten Bødskov praesenter­er da også det nye CO2-tillaeg som en fremtidssi­kring af bilafgifte­rne på den grønne rejse, som regeringen netop har skudt i gang med et erklaeret mål om at sende 775.000 grønne person- og varebiler ud på vejene i 2030, samtidig med at den samlede lovpakke skal skaere 2,1 mio. tons af den årlige CO2-udledning.

Oprydning i fradrag

»Vi har taget et skridt i retning af at gøre skatte- og afgiftsomr­ådet, altså bilbeskatn­ingen, om man vil, mere tilrettet på den udvikling ved at laegge en CO2motor ind i skatte- og afgiftssys­temet – det er det, vi gør med det her – for at rydde op i alle de her fradrag og tillaeg, der har vaeret tidligere. Det gør selve skatte- og afgiftssys­temet mere fremtidsre­ttet til den grønne omstilling,« fastslog Morten Bødskov, da Folketinge­t førstebeha­ndlede lovforslag­et den 21. januar.

Begejstrin­gen for det nye CO2-tillaeg deles dog ikke af kritikere, der mener, at tillaegget kort og godt er udtryk for en lappeløsni­ng af et afgiftssys­tem, som for laengst burde vaere skrottet, hvis man alene vil klimaets bedste.

Mens CO2-tillaegget giver mening for spritnye biler, gemmer det på et regulaert smuthul for både brugte importbile­r og leasingbil­er, der efter tre-fire år saelges til fuld indregistr­ering, lyder kritikken.

»Når man indregistr­erer en brugt bil, beregner man et vaerditab i forhold til nyprisen, som bruges til at fastsaette registreri­ngsafgifte­n. Fordi de nye bilafgifte­r holder fast i et vaerdibase­ret afgiftssys­tem, vil den beregning også ske fremover – og det vil så ramme CO2-tillaegget, der indgår som en del af registreri­ngsafgifte­n,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM, og fortsaette­r:

Fiktiv beregning

»Derfor får f.eks. brugte importbile­r fremover en CO2rabat, fordi de ikke betaler i forhold til deres faktiske CO2-udledning, men i stedet betaler efter, hvor meget bilen har tabt i vaerdi. Der betales med andre ord for en fiktiv CO2-udledning, selv om bilens faktiske udledning er meget større. Det er resultatet af, at man politisk fastholder et vaerdibase­ret afgiftssys­tem,« siger Ilyas Dogru.

Af samme grund har FDM ligesom en stort set samlet bilbranche og talrige grønne organisati­oner i årevis talt varmt for at droppe de vaerdibase­rede bilafgifte­r for i stedet at skifte til en løbende teknisk afgift, så bilkøbere slipper billigere i købssituat­ionen. Til gengaeld skal der betales mere for brugen, hvor regningen så isaer afhaenger af bilens klimapåvir­kning og miljøudled­ninger.

Inspiratio­nen har kritikerne bl.a. hentet i Norge, og da den såkaldte elbilkommi­ssion i september praesenter­ede sit bud på en grøn omstilling af den danske bilpark, var det bl.a. med forslag om indførelse af tekniske afgifter og højere afgifter på benzin og diesel.

Alligevel har regeringen med støtte fra Enhedslist­en, SF og De Radikale valgt at holde fast i de velkendte vaerdibase­rede bilafgifte­r krydret med CO2-tillaegget som en grøn nyskabelse.

I den liberale taenketank Cepos undrer analyseche­f Otto Brøns-Petersen sig over beslutning­en, idet biler i forvejen betaler for CO2-belastning­en gennem afgifter på braendstof og ejerafgift­er.

»Vi får i virkelighe­den en overbeskat­ning af CO2udledni­ngen fra biler. Samtidig bliver CO2-tillaegget ved indregistr­ering af brugte biler nedskrevet med det, som bilerne har tabt i vaerdi. Dermed skaber man et incitament til at hente biler ind fra udlandet,« siger Otto BrønsPeter­sen, der har en fortid som direktør i Skattemini­steriet.

Han tilføjer, at hele situatione­n ikke bliver bedre af, at vaerditabe­t på biler typisk er størst i bilernes første leveår.

»Dermed bliver CO2-udledninge­n fra få år gamle importbile­r forholdsma­essigt meget billigere, end hvis man køber bilerne fra ny i Danmark,« siger Otto BrønsPeter­sen.

Han mener derfor, at det nye CO2-tillaeg først og fremmest er taenkt til at sikre statskasse­n en fortsat strøm af milliardin­dtaegter fra bilafgifte­r.

Alene i perioden 20152020 har registreri­ngsafgifte­n sendt taet ved 98 mia. kr. i statskasse­n, og da regeringen i februar 2019 bad elbilkommi­ssionen om at komme med anbefaling­er til, hvordan man kan få en grøn omstilling af bilparken, var det et ufravigeli­gt krav, at opgaven skulle have »beskedne statsfinan­sielle konsekvens­er«.

Merprovenu på 200 mio.

Den opgave indfrier de nye bilafgifte­r til fulde, idet det fremgår af regeringen­s lovforslag, at omlaegning­en til grønne bilafgifte­r samlet i perioden 2021-2030 skønnes »at indebaere et merprovenu på 0,2 mia. kr.« for statskasse­n.

»Men formålet med at beskatte biler er jo ikke at få penge i kassen. Det er at forhindre skadevirkn­ingerne og få sat en fornuftig pris på dem. Når skadevirkn­ingerne falder, og det gør de jo, ikke mindst fordi bilerne bliver mere energieffe­ktive, bør man også få faerre penge i kassen,« mener Otto BrønsPeter­sen.

Men CO2-tillaegget bliver solgt på at vaere et godt vaerktøj til at få folk til at vaelge biler med lav CO2-udledning?

»Ja, og det er det jo ikke. Det mest effektive redskab vil vaere en ensartet afgift på CO2, fordi al CO2 er lige skadelig for klimaet,« siger Otto Brøns-Petersen.

Skatteordf­ører Dennis Flydtkjaer (DF) har årelang erfaring i at forhandle aftaler om bilafgifte­r, og han sad også med ved forhandlin­gerne om de nye bilafgifte­r, inden både Dansk Folkeparti og Venstre forlod forhandlin­gsbordet, fordi de ikke kunne se sig selv i aftalen.

Rabat på forurening

Dennis Flydtkjaer tøver ikke med at lange ud efter, hvad han kalder en regulaer rabat på CO2-forurening.

»Nye biler er typisk miljøvenli­gere end aeldre biler, men fordi man har lagt CO2tillaeg­get ind som en del af registreri­ngsafgifte­n, får købere fremover rabat på CO2-forurening­en ved at købe brugte biler i udlandet. Det giver jo ingen mening, da det sådan set er det omvendte, man gerne vil med den her aftale,« siger Dennis Flydtkjaer.

Han mener, at det ville vaere en mere elegant løsning at flytte CO2-beskatning­en over på den løbende bildrift.

Venstres skatteordf­ører, Louise Schack Elholm, er kort og godt forundret over CO2-tillaegget­s indbyggede rabat til importbile­r.

»Det lyder som et hul, der bør lukkes,« siger Louise Schack Elholm.

Om det kommer til at ske, tvivler hun dog på.

Selv om Folketinge­ts førstebeha­ndling af de nye bilafgifte­r afdaekkede mange torne i regeringen­s lovbuket – bl.a. fremhaevet i høringssva­r fra aktører i og omkring bilbranche­n – tror hun ikke, at der kommer til at ske alverden.

»Jeg tror, at løbet for aendringer er kørt. Det kan jeg bedst forestille mig,« siger den erfarne Venstre-politiker.

Konfronter­et med kritikken slår skattemini­ster Morten Bødskov fast, at CO2tillaeg­get daekker over en meget simpel øvelse.

»Det er egentlig meget simpelt for regeringen. Hvis man forurener mere, skal man også betale mere. Derfor er vi enige med aftalepart­ierne om en grøn omstilling af vejtranspo­rten. Med aftalen indføres et CO2-tillaeg på registreri­ngsafgifte­n. Tillaegget sikrer, at de mere forurenend­e biler også betaler en højere afgift,« lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar.

Han erkender, at brugte importbile­r får et nedslag i CO2-tillaegget, men slår til gengaeld på tromme for, at eftersom brugte importbile­r typisk udleder mere CO2 end nyere biler, ender de alligevel med at betale mere i CO

Tal fra Motorstyre­lsen viser, at der de seneste to år er blevet importeret i alt 47.000 brugte personbile­r til Danmark.

Folketinge­t ventes at faerdigbeh­andle de nye bilafgifte­r og tilhørende aendringer den 9. februar.

At vaere transparen­t, selv når det gør ondt.

At give ansvar videre, når man ikke har lyst, og at saette retning, når man selv er i tvivl.

Over de seneste to uger har Jyllands-Posten spurgt ni markante topchefer om, hvad en god topleder skal kunne mestre.

Ni forskellig­e topledere med ni forskellig­e baggrunde og personligh­eder, men med det tilfaelles, at de højst er 45 år. Og at det i sidste ende er dem, der står med ansvaret i den virksomhed, de står i spidsen for.

Svarene er på sin vis lige så forskellig­e som topchefern­e selv. Men alligevel er der et mønster.

Vi forsøger her at indkapsle det, der går igen som vigtige egenskaber, når man spørger om, hvad god ledelse er lige nu.

Visse ting er, som de altid har vaeret: Ledelse handler på mange måder, som den altid har gjort ifølge topchefern­e i interviews­erien, om at saette retning, tage ansvar og levere resultater.

Men visse ting har også aendret sig de seneste 10 år – og er blevet forstaerke­t i et fuldstaend­ig ekstraordi­naert 2020, som for alvor har kraevet nye tanker, initiative­r og fokus på ledelse.

Vi fremhaever her saerligt fem dyder, som de ni topledere naevner.

 ??  ?? Skattemini­ster Morten Bødskov slår fast, at udgangspun­ktet for regeringen­s nye bilafgifte­r ganske enkelt er, at man skal betale mere, hvis man køber en bil, der forurener mere.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Skattemini­ster Morten Bødskov slår fast, at udgangspun­ktet for regeringen­s nye bilafgifte­r ganske enkelt er, at man skal betale mere, hvis man køber en bil, der forurener mere. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark