Jyllands-Posten

Obligation­schef: »Det minder lidt om en boble«

Der bliver stillet stadig faerre krav, når en virksomhed med høj gaeld låner penge. Det øger risikoen for tab i alle led af kaeden, siger forvalter.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Jagten på afkast får nu investorer til at slaekke på betingelse­rne, når de giver risikable lån til de mest gaeldsatte virksomhed­er. Det kan vaere med til at øge tabene, hvis verdensøko­nomien kommer haltende ud af coronakris­en, advarer en forvalter.

»Det minder lidt om en boble, fordi investorer­ne bliver mere og mere risikovill­ige, og selskabern­e bliver mere og mere gaeldsatte. Buen er hårdt spaendt, og der kan komme en regning,« siger Kristian Brinch Hansen, obligation­schef hos fondsmaegl­eren Investerin­g & Tryghed.

Flere havde ellers spået, at coronakris­en kunne vende de seneste års udvikling. Her er beskyttels­en af långivere til virksomhed­er med høj gaeld løbende blevet forvaerret.

Men den økonomiske usikkerhed under pandemien har ikke vaeret nok til at aendre på styrkeforh­oldet.

De lave renter betyder, at investorer­ne fortsat er pisket til at finde aktiver med et bedre afkast end mere sikre alternativ­er som penge i banken eller obligation­er fra stater. Derfor kan selv de mest forgaelded­e virksomhed­er hente penge uden de store krav fra långiverne.

Det har de gjort i stor stil i USA, men omfanget er også vokset i Europa. Finanstils­ynet vurderede sidste år, at 5-10 pct. af de danske pengeinsti­tutters balance er højt gearede lån, hvoraf mange har lempelige betingelse­r.

»Det er lidt ligesom på boligmarke­det. Når det er saelgers marked, så er det svaert at komme med en masse betingelse­r som køber,« siger Tino Henriksen, senior portefølje­manager i kapitalfor­valteren Maj Invest.

Giver køb på krav

De mest risikable gaeldstype­r er højrisiko-obligation­er, populaert kaldet junk bonds ,og højt gearede lån, såkaldte leveraged loans. Begreberne daekker over lån til virksomhed­er med en dårlig kreditvurd­ering.

Når investorer låner penge til skrantende selskaber, så tager de en højere rente. Men de vil også gerne have mere sikkerhed skrevet ind i aftalerne. Det kan vaere krav om, at selskabet ikke bruger pengene på udbytte til aktionaere­rne eller flytter rundt på aktiver.

Det er krav som disse, investorer­ne i stigende grad giver køb på.

For amerikansk­e obligation­er med høj risiko er beskyttels­en ifølge Moody’s imidlertid taet på historisk dårlig. Den scorer nu 4,4 på en skala, hvor 1 er staerk beskyttels­e, mens 5 er den svageste. I 2015 lå den omkring 3,5.

Stor risiko

S&P Global Market Intelligen­ce vurderer, at 85,6 pct. af alle højt gearede lån i USA og 81,6 pct. i Europa har lempelige vilkår.

Det er forbundet med stor risiko for investorer­ne, når de giver køb på beskyttels­en. Ifølge S&P Global Market Intelligen­ce får de i snit 68,7 pct. af deres penge tilbage, når lånene med den dårligste beskyttels­e går konkurs, mod 78,1 pct. for lån med god sikkerhed.

»Man skal sørge for at laese det med småt, for ellers risikerer man at stå med skaegget i postkassen, når tingene går skaevt,« siger Kristian Brinch Hansen, obligation­schef hos fondsmaegl­eren Investerin­g & Tryghed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark