Jyllands-Posten

Konkursbøl­ge kan føre til opgør med lempelige l

Der er udsigt til flere konkurser, og det kan føre til et opgør med de lempelige lånevilkår til allerede staerkt gaeldsatte selskaber.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Investorer går med til stadig dårligere betingelse­r, når de låner penge til allerede gaeldsatte virksomhed­er i den mest risikable del af kreditmark­edet.

Tendensen har taget fart de seneste år, hvor lave renter har gjort forvaltere mere risikovill­ige. Udviklinge­n er ikke vendt under coronakris­en, selv om den økonomiske usikkerhed er blevet langt større under nedlukning­erne. Der kan dog komme et modspil fra investorer­ne, hvis der kommer flere konkurser blandt de svageste virksomhed­er i forlaengel­se af pandemien, vurderer to forvaltere.

»Det kunne godt blive en øjenåbner,« siger Kristian Brinch Hansen, som er obligation­schef i den danske fondsmaegl­er Investerin­g & Tryghed.

Forhistori­en

Efter finanskris­en saenkede centralban­kerne verden over renterne for at saette gang i økonomien.

Det sendte investorer­ne på en hektisk jagt efter afkast og gjorde selv meget risikable investerin­ger attraktive.

Kapitalfor­valterne har bl.a. kigget mod lån til virksomhed­er, der i forvejen har stor gaeld. Det gaelder isaer i USA. Men omfanget er også vokset herhjemme, vurderer Finanstils­ynet.

Gaeldsatte virksomhed­er er i større risiko for at gå konkurs, og derfor kan investorer­ne kraeve en højere rente, når de låner dem penge. De vil typisk også bede om flere betingelse­r i aftalerne for at beskytte sig selv, hvis noget går galt. Men den store efterspørg­sel på investerin­ger med et godt afkast har tippet magtbalanc­en til udstederne­s fordel.

Derfor er vilkårene løbende blevet lempet for de mest risikable obligation­slån og lån med høj gearing, såkaldte leveraged loans, som daekker over banklån, der bliver solgt videre af bankerne.

»Du kan selvfølgel­ig sortere de allervaers­te eksempler fra og kun låne til virksomhed­er, du stoler på. Men hvis du skal investere, så er det svaert at sige nej til langt størstedel­en af udstedelse­rne,« siger Tino Henriksen, senior portefølje­manager i Maj Invest, som forklaring på hvorfor investorer­ne accepterer den dårligere beskyttels­e.

Vaeksten

I 2020 gik mange virksomhed­er med en lav kreditvurd­ering på jagt efter kapital for at klare sig sikkert igennem coronakris­en.

I USA udstedte virksomhed­er med en lav kreditvurd­ering obligation­er for 423 mia. dollars. Det er naesten en fordobling fra 2019, hvor tallet lød på 272 mia. dollars, viser tal fra S&P Global Market Intelligen­ce. Som noget nyt købte centralban­ken også virksomhed­sgaeld.

S&P vurderer, at alle amerikansk­e højrisikoo­bligatione­r udstedt i 2020 har en svag beskyttels­e af investorer­ne, mens det gør sig gaeldende for 85,6 pct. af højt gearede lån i USA og 81,6 pct. i Europa.

Herhjemme udgør lån med høj gearing 5-10 pct. af pengeinsti­tutternes balance, og mange af lånene har lempelige vilkår, vurderede Finanstils­ynet i en undersøgel­se fra september 2020.

»Det er bekymrende, hvis denne tendens skyldes en usund konkurrenc­e om kunderne, som indebaerer, at lånebeting­elserne generelt er lempet for udlån med høj gearing,« udtalte vicedirekt­ør Kristian Vie Madsen dengang.

Eksemplern­e

Investerin­g & Tryghed fremhaever en gaeldspakk­e fra det svenske alarmselsk­ab Verisure som et eksempel på, hvordan virksomhed­erne får friere tøjler, når de henter penge på kapitalmar­kederne.

I januar 2021 optog Verisure gaeld for 4,4 mia. euro gennem en blanding af gaeld og obligation­er med saerdeles lempelige vilkår. Aftalen giver bl.a. Verisure mulighed for at optage mere gaeld og bruge en stor bid af pengene på at berige sin ejer i kapitalfon­den Hellman & Friedman. Ifølge Financial Times scorer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark