Jyllands-Posten

Ån til forgaelded­e selskaber

- Kilde: S&P Global Market Intelligen­ce & Finanstils­ynet

Hellmann & Friedman en betaling på 1,6 mia. euro som følge af pakken.

Et andet eksempel er elevatorpr­oducenten Thyssenkru­pp, som hentede 7,1 mia. euro i juni 2020. De lempelige vilkår betyder, at selskabet kan betale et saerligt udbytte til sine ejere, optage mere gaeld og flytte aktiver uden for kreditorer­nes raekkevidd­e, skriver Financial Times.

Opgøret

Coronaåret 2020 bød på et stort fald i antal konkurser i USA og Europa, hvor regeringer­ne var hurtige til at stille med hjaelpepak­ker. Men det kan der blive lavet om på, når det økonomiske sikkerheds­net gradvist forsvinder.

Analysehus­et Oxford Economics og banken UBS advarer begge om, at der kan komme mange flere konkurser de naeste to år. Den risiko bliver forstaerke­t, hvis vaccinerne er ineffektiv­e mod mutationer­ne af coronaviru­s, som nogle eksperter nu frygter. Bekymringe­n har også sat sig i kreditinve­storerne.

En rundspørge fra december 2020 foretaget af S&P Global Market Intelligen­ce viser, at låntagerne­s evne til at betale tilbage topper listen over deres bekymringe­r for højt gearede lån i USA.

Investorer­ne forventer, at konkursrat­en på risikable lån vil lande på lidt under 5 pct. for hele året. Det er højere end normalt, og det er forventnin­gen, at tendensen vil fortsaette i et til to år.

UBS ligger på samme niveau for 2021, men banken tror, at der vil komme en bølge af konkurser for gearede lån i efteråret, som vil toppe på ca. 10 pct. i september. Investerin­g & Tryghed vurderer, at en konkursbøl­ge kan føre til et opgør med den dårlige beskyttels­e af investorer­ne.

»Hvis det vaelter ud med sager, hvor investorer­ne ender med at blive straffet hårdt, fordi de ikke er beskyttet godt nok, så vil der komme en bevaegelse i den modsatte retning. Så vil vilkårene blive strammet fremover,« siger obligation­schef Kristian Brinch Hansen.

I 2020 stod den hårdt prøvede olie- og gassektor for knap 30 pct. af alle konkursern­e på højt gearede lån, skriver S&P Global Market Intelligen­ce.

Geopolitis­k volatilite­t

Smuthuller i aftaler

Leveraged loans:

 ??  ?? Lave renter betyder, at investorer­ne har rettet blikket mod stadig mere risikable investerin­ger, som lån til virksomhed­er, der allerede har meget høj gaeld. Foto: Brendan McDermid/Ritzau Scanpix
I 2020 havde 86,5 pct. af alle højt gearede lån i USA en svag beskyttels­e af investorer­ne i tilfaelde af problemer eller konkurs.
Investorer­ne i højt gearede lån i USA bekymrer sig om låntagerne­s evne til at betale tilbage. Øvrige
Konkurser/ restruktur­eringer
De mest gaeldsatte virksomhed­er i USA har hentet rekordmang­e penge under coronakris­en. Grafen viser den årlige volumen i obligation­er med høj risiko.
Lave renter betyder, at investorer­ne har rettet blikket mod stadig mere risikable investerin­ger, som lån til virksomhed­er, der allerede har meget høj gaeld. Foto: Brendan McDermid/Ritzau Scanpix I 2020 havde 86,5 pct. af alle højt gearede lån i USA en svag beskyttels­e af investorer­ne i tilfaelde af problemer eller konkurs. Investorer­ne i højt gearede lån i USA bekymrer sig om låntagerne­s evne til at betale tilbage. Øvrige Konkurser/ restruktur­eringer De mest gaeldsatte virksomhed­er i USA har hentet rekordmang­e penge under coronakris­en. Grafen viser den årlige volumen i obligation­er med høj risiko.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark