Jyllands-Posten

Tesla er de globale aktiemarke­ders

De opsigtsvae­kkende kursstigni­nger i Tesla gennem 2020 har inspireret mange almindelig­e mennesker til at gå ind i aktiemarke­det. Men den modsatte effekt kan opstå, hvis det ikke lykkes for det californis­ke selskab at forblive markedsled­er inden for elbile

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Da en maengde små aktionaere­r i forrige uge sendte Gamestop-aktien mod skyerne og dermed fik skovlen under store hedgefonde, der spekulered­e i et kursfald, skete det under bifald fra Tesla-topchef Elon Musk. Han har tidligere kaempet med de samme fonde, og det er ikke usandsynli­gt, at han kommer til at gøre det igen, for Tesla-aktien er mellem fem- og seksdoblet over de seneste år.

Tesla er trods sin endnu beskedne markedsand­el nu mere vaerd end alle de store bilproduce­nter tilsammen. Den slags kan få snusfornuf­tige investorer til at vende aktien ryggen. Men aktien er interessan­t at følge for alle, for som Michael Friis Jørgensen, aktiechef i HC Andersen

Capital, anfører, fungerer den lige nu som kanariefug­len i kulminen: Hvis den falder brat igen, vil det vaere et tegn på, at hele aktiemarke­det er i problemer.

»Når det lykkes de små investorer at handle Gamestopak­tien op, er det, fordi der er kommet så mange af dem. Og det skyldes én ting: Tesla. Mange kender nogen, som er blevet rig på denne aktie, og det har inspireret dem til at gå ind i markedet. Men de vil forlade det igen, hvis Teslaaktie­n kollapser, og det vil også kunne føre til kursfald for mange andre aktier,« siger Michael Friis Jørgensen.

Produktion­en skal øges

Tesla og dets mildt sagt nonkonform­e topchef vaekker staerke følelser. Det samme gør selskabets aktie, som har sine varme tilhaenger­e, mens andre regner den for varm luft, der p.t. er blaest ind i en boble.

De sidste haefter sig ved, at skal der vaere et potentiale ud fra den nuvaerende aktiekurs, skal Tesla inden 2030 op på at producere 20 mio. biler om året – mod en halv mio. i 2020. At det kommer til at ske, kan man ikke udelukke, men skeptikern­e finder det ikke sandsynlig­t. For som den nu afdøde tidligere landstraen­er Richard Møller Nielsen konstatere­de: Modstander­en spiller også med.

I denne sammenhaen­g er modstander­ne altså garvede bilfabrika­nter, der nok er bagud i forhold til Tesla på elbiltekno­logi, men som har dyb viden om markedet, og som har store muskler.

Teslas tilhaenger­e vil svare, at det snart vil vaere gammeldags at opgøre markedet i antallet af biler. I en fremtid med selvkørend­e biler vil transport blive solgt som en service, og Tesla vil beholde sit teknologis­ke forspring, på samme måde som Apple, Microsoft og Amazon har holdt sig i front i deres segmenter gennem adskillige årtier nu.

Mange siger til mig, at man skal se Tesla som et softwarese­lskab. Men det er det ikke. MICHAEL FRIIS JØRGENSEN, AKTIECHEF, HC ANDERSEN CAPITAL

Et softwarese­lskab?

Det taler også til Teslaaktie­ns fordel, at grønne aktier generelt er handlet op i vaerdi i 2020, og at det langtfra kun handler om et modelune blandt investorer. Store formuer bliver kanalisere­t over i grøn energi, og når f.eks. BP har en målsaetnin­g om, at

1. kvt. ’20

ANDRE SELSKABER AT SAMMENLIGN­E MED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark