Jyllands-Posten

Kanariefug­l i kulminen

-

Amazon har f.eks. leveret et stort afkast til sine investorer. Men det er også sket over mange år. Det er ikke sådan, at man behøvede at vaere med fra første dag. MICHAEL FRIIS JØRGENSEN, AKTIECHEF, HC ANDERSEN CAPITAL

selskabet vil have hurtige ladestande­re på alle selskabets tankstatio­ner i Tyskland og Storbritan­nien, gør det brugsvaerd­ien af en Tesla meget større.

Den sammenhaen­g anerkender Michael Friis Jørgensen også. Der er gode grunde til, at Tesla-aktien er handlet op – men efter hans mening ikke så meget, som det har vaeret tilfaeldet.

»Mange siger til mig, at man skal se Tesla som et softwarese­lskab. Men det er det ikke. Selv om det teknologis­k er langt fremme, skal der i sidste ende bygges fabrikker, hvor et stort antal dippedutte­r skal saettes sammen. Det kraever meget store investerin­ger. De selskaber, som vokser hurtigt over en laengere årraekke, er typisk egentlige softwarese­lskaber, for hvem det er nemt og billigt at skalere produktion­en op,« siger Michael Friis Jørgensen.

Han er heller ikke tryg ved de aftaler om produktion i Kina, som Tesla har indgået. Disse aftaler kan – set fra kinesisk side – lige så vel vaere begrundet i et ønske om at høste erfaringer, så man selv kan blive en global supermagt inden for elbiler. På bekostning af bl.a. Tesla.

Tid til at taenke

Uanset hvad er det menneskeli­gt, hvis investorer i dag aergrer sig over, at de ikke købte Tesla-aktier, mens kursen var meget lavere. Men også i den sammenhaen­g er der en relevant lektie: Man behøver ikke vaere med i avantgarde­n for at få en solid gevinst på en interessan­t teknologia­ktie. Tesla blev børsnotere­t i 2010, og undervejs har der vaeret paene afkast til investorer­ne, om end der også har vaeret nedture undervejs. Men den helt store kursgevins­t har vist sig de seneste par år og isaer det allersenes­te. Der var altså tid til at reagere, mens hele verden diskutered­e grøn omstilling, og både erhvervsli­vet og politikere prioritere­de grøn elprodukti­on stadig højere.

»Det samme har man set i andre selskaber. Amazon har f.eks. leveret et stort afkast til sine investorer. Men det er også sket over mange år. Det er ikke sådan, at man behøvede at vaere med fra første dag,« siger Michael Friis Jørgensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark