Jyllands-Posten

Skotsk debat om uafhaengig­hed domineres af følelser

Skotlands mindretals­regering står til at vinde en jordskreds­sejr til valget i maj, og det har for alvor sat gang i snakken om skotsk uafhaengig­hed fra Storbritan­nien. Men debatten er baseret på følelser, ikke fornuft.

- JEPPE SKÅRHØJ senioranal­ytiker, EKF finans@finans.dk

De fleste med en fødselsdat­o før årtusindsk­iftet vil huske, hvordan det gik for den blåhvide Mel Gibson i rollen som William Wallace i filmen ”Braveheart” fra 1995. Han mistede hovedet i sin kamp for skotsk uafhaengig­hed af England.

Efter alt at dømme vil det gå mere fredeligt for sig, hvis skotternes populaere førstemini­ster, Nicola Sturgeon, og det socialdemo­kratiske og grønne uafhaengig­hedsparti SNP vinder en jordskreds­sejr til valget den 6. maj og forsøger at gøre Wallaces arbejde faerdigt.

Uden drama bliver det dog ikke. Da skotterne med 55 pct. mod 45 stemte imod uafhaengig­hed i 2014, kaldte Sturgeons forgaenger, Alex Salmond, det for en »once in a generation opportunit­y«. Men Nicola Sturgeon vil formentlig allerede give skotterne en ny chance i 2021, hvis hendes nuvaerende mindretals­regering får over 50 pct. af saederne i parlamente­t. Meningsmål­ingerne spår i øjeblikket både en stor sejr til SNP og et efterfølge­nde ja til uafhaengig­hed.

Utilfredsh­ed med brexit

Forklaring­en skal ikke mindst findes i brexit, som kun 38 pct. af skotterne støttede. Den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, vinder da heller ingen popularite­tsafstemni­nger nord for Hadrians Mur – ikke mindst fordi mange skotter føler, at han har kørt sololøb i coronahånd­teringen og glemt at konsultere unionens andre hovedstaed­er. Det har stillet Sturgeon og hendes regerings håndtering i et vaesentlig­t bedre lys.

På den anden side af kanalen jubler EU stille over udviklinge­n, da det vil vaere en politisk sejr at få Skotland tilbage efter brexit. Jublen er dog behersket, da EU ikke ønsker at puste til ilden hos separatist­bevaegelse­r i f.eks. Spanien, Italien og Belgien. Samtidig er det vigtigt, at skotterne taenker sig grundigt om. Helt i tråd med forløbet op til brexit er argumenter­ne for skotsk uafhaengig­hed nemlig i højere grad baseret på følelser end sund fornuft. For det første skal skotterne spørge sig selv, om det giver mening at melde sig ud, når Storbritan­nien aftager 60 pct. af landets eksport. Til sammenlign­ing går kun 20 pct. af Skotlands eksport til EU.

Stort underskud

For det andet kører Skotland et offentligt budgetunde­rskud på ca. 9 pct. af bnp til Storbritan­nien. Det vil med andre ord sige, at England betaler en meget stor andel af Skotlands offentlige udgifter igennem forskellig­e udlignings­ordninger. Vil EU udfylde dette underskud, og vil Skotland kunne tilbyde samme velfaerd og betale for den meget ambitiøse grønne omstilling, man er i gang med, hvis man melder sig ud af Storbritan­nien?

For det tredje er Skotlands økonomi og arbejdspla­dser meget afhaengige af olie- og gassektore­n. Landets økonomi vil derfor blive vaesentlig mindre diversific­eret, hvis det forlader Storbritan­nien.

For det fjerde bør skotterne huske at spørge sig selv, hvor de kulturelt hører mest hjemme: i Storbritan­nien eller EU.

Den taendte uafhaengig­hedsflamme bliver ikke modtaget med stående ovationer i London.

Boris Johnson har meldt ud, at han ikke vil tillade endnu en afstemning – og London skal formelt godkende afstemning­en. Johnson argumenter­er for styrken i den britiske union, og at skotterne vil stå svagere udenfor. En anelse ironisk, da det får situatione­n til at minde om debatten om brexit bare med omvendt fortegn.

Jo større vind SNP får i sejlene, jo mere stiger presset dog på Boris Johnson for at godkende en afstemning. Danske eksportvir­ksomheder kan derfor måske begynde at lune sig ved tanken om, at Skotland kommer ind i EU og bliver nemmere at lave forretning­er med.

 ??  ?? Skotternes populaere førstemini­ster, Nicola Sturgeon. Foto: Geoffroy Van der Hasselt/AP
Skotternes populaere førstemini­ster, Nicola Sturgeon. Foto: Geoffroy Van der Hasselt/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark