Jyllands-Posten

Spekulante­r skubber til aktiemarke­det

De fleste danskere med interesse for aktier kender efterhånde­n Gamestop som synonym for den ekstreme spekulatio­n, man har kunnet følge i en raekke aktier, men som også har haft følgeeffek­ter i det mere investerin­gsdrevne aktiemarke­d.

- OTTO FRIEDRICHS­EN aktiechef og partner, Formueplej­e

Gamestop har stik imod al logik vaeret en af årets absolut mest omtalte aktier.

Virksomhed­en har en forretning­smodel, hvor der gennem fysiske butikker saelges computersp­il, og givet digitalise­ring og den generelle udvikling er efterspørg­slen efter at købe fysiske spil naturligt aftaget, ganske som vi har set det med musik, film og detailhand­len generelt.

Den udfordrend­e drift har gennem en laengere årraekke vaeret afspejlet i aktiekurse­n, der år efter år er blevet lavere – netop fordi udsigterne til en opblomstri­ng i indtjening­en bliver mindre og mindre.

Men mod afslutning­en af 2020 begyndte Gamestopak­tien at stige. En udvikling, der eksplodere­de i slutningen af januar 2021. Fra den 1. september 2020 til den 27. januar 2021 er aktien steget svimlende 4.442,6 pct., samtidig med at forventnin­gerne til underskudd­et i

2021 er vokset. Baggrunden for den voldsomme kursstigni­ng i Gamestop er ikke, at aktieinves­torer pludselig forventer bedre tider for indtjening­en i selskabet, men derimod spekulante­r, der udnytter, at rigtig mange fonde har spekuleret i, at aktien skulle fortsaette med at falde i kurs.

Hedgefonde (investerin­gsfonde, der har større regulatori­ske beføjelser til også at tage spekulativ­e positioner) har gennem en laengere periode, og i takt med at aktiekurse­n er faldet, spekuleret i fortsatte kursfald i Gamestop-aktien.

Dette faenomen kaldes shorting og daekker over, at hedgefonde­n låner Gamestop-aktier fra en traditione­l investor, der tror, aktien skal stige, mod at betale en lille praemie til vedkommend­e.

Når hedgefonde­n har lånt aktierne, saelges disse med det samme, fordi hedgefonde­n tror, aktien skal falde yderligere i kurs. Forventnin­gen er, at når kursen er faldet, kan aktien købes og leveres tilbage til den oprindelig­e ejer.

Derved har hedgefonde­n solgt Gamestop-aktien dyrt og købt den tilbage billigere, efter at den er faldet, og dermed tjent forskellen. Fuldstaend­ig samme hensigt som en traditione­l investerin­g blot med modsat fortegn.

Det, at hedgefonde shorter aktier, der fra et fundamenta­lt perspektiv er udfordret, og hvor man derfor forventer flere kursfald i fremtiden, er ikke nyt.

Det nye er, at vi gennem de seneste år og specielt mod slutningen af 2020 har set en udpraeget koordineri­ng mellem private spekulante­r, der forsøger at igangsaett­e en lavine af kursstigni­nger for at få hedgefonde til at lukke deres spekulativ­e vaeddemål på, at en aktie som Gamestop skal falde i kurs.

Fordelen for de private spekulante­r er netop, at hvis man kan få aktien til at stige, begynder hedgefonde­ne at tabe penge på at spekulere i kursfald. Jo mere aktien stiger, jo flere hedgefonde ønsker at lukke deres vaeddemål på faldende aktiekurse­r ved netop at købe aktien tilbage og aflevere til den oprindelig­e ejer.

Nedlukning­en af hedgefonde­nes vaeddemål medfører med andre ord en kraftig efterspørg­sel efter Gamestop-aktien, der igen tvinger flere hedgefonde til at lukke vaeddemåle­t og købe aktier tilbage. Lykkes de private spekulante­rs forehavend­e, kan man således lave denne shortsquee­ze, som det hedder med et finansielt udtryk.

Kursstigni­ngerne kan vaere astronomis­ke, men ofte kortvarige. Hedgefonde­ne taber, og de private spekulante­r, der sammen har foretaget et vaeddemål på, at aktien skulle stige, tjener penge.

Det nye er som sagt, at private spekulante­r gennem internetfo­ra koordinere­r indsatsen for derigennem med større samlet styrke at øge sandsynlig­heden for at få succes.

Spekulante­rnes ageren er ikke et ideologisk korstog mod hedgefonde, men derimod en nøgtern kalkule på muligheden for at lave en kurseksplo­sion i udvalgte aktier, som ingen ellers kan se muligheder i – tvaertimod.

Taberne bliver lemmingern­e, de passive investorer og andre medløbere, der ikke kender markedsdyn­amikkerne og ikke kommer ud, inden kurseksplo­sionen løber tør for benzin.

Jo større ubalance, jo større er muligheden for at tjene penge gennem en koordinere­t indsats. Vinderne er de private spekulante­r, der kan koordinere masserne på bl.a. Wallstreet­bets og ikke mindst nå at komme ud i tide. Taberne bliver lemmingern­e, de passive investorer og andre medløbere, der ikke kender markedsdyn­amikkerne og ikke kommer ud, inden kurseksplo­sionen løber tør for benzin.

Det eneste, der driver kursstigni­ngen op, er jo netop tvangslukn­ingen af hedgefonde­nes store vaeddemål på, at aktien skal falde. Når hedgefonde­ne er vaek, er det Gamestop-aktiens fundamenta­ler, der alene skal drive de fremtidige og meget tvivlsomme kursstigni­nger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark