Jyllands-Posten

Anders Heide Mortensen traenger selv til stuearrest

Erhvervsko­mmentator Anders Heide Mortensen lefler for konsulentl­eden i erhvervsli­vet, når han i en klumme erklaerer formål for formålsløs­t. Faktum er, at det aldrig har vaeret vigtigere.

- METTE HEJL

Luk øjnene. Brug 10 sekunder på at overveje, hvorfor du går på arbejde.

Inden vi kommer tilbage til dit svar, så lad os tage en tur over Atlanten.

Hos Nasa går en pedel rundt og fejer gulvet.

Ufaglaert arbejde, der understimu­lerer ånden og overstimul­erer en i forvejen slidt krop. Når du spørger ham, hvorfor han går på arbejde, svarer han »fordi jeg hjaelper med at sende folk til Månen«.

Det svarer han, fordi han arbejder for en organisati­on med et klart formål. Og derfor har han også et. Har der vaeret konsulentt­yper inde og formulere den fortaellin­g? Måske. Det er egentlig ikke vigtigt. Det vigtige er, at han kan se det betydelige i et arbejde, som ellers virker ubetydelig­t.

Og nu tilbage til dig. Hvorfor jonglerer du frivilligt en hverdag med deadlines, skrattende Teamsmøder og hjemmeskol­ing fra en ergonomisk håbløs plads ved køkkenbord­et? Er det bare pengene? Eller peger du mon på en større udfordring, du er med til at løse?

Purpose, why eller formål. Uanset hvad vi kalder det, er det strengt nødvendigt. Og hvis topledere stopper med at tale om det, har vi et alvorligt problem.

Så når Anders Heide Mortensen lefler for konsulentl­eden i erhvervsli­vet og erklaerer søgen efter formål for formålsløs­t, ja, så er det Anders selv, der traenger til stuearrest.

Gallup offentligg­jorde i 2017 rapporten “State of the Global Workplace“, som tager temperatur­en på engagement­et på arbejdspla­dser i 155 lande verden over. Og den er mildest talt skraemmend­e laesning.

I Vesteuropa svarer kun 10 pct. af de adspurgte, at de er engagerede på arbejdet. 71 pct. er ikke engagerede, og 19 pct. er “aktivt uengagered­e“. De er med andre ord flintrende ligeglade. Og det er ikke bare fabriksarb­ejdere. Det lave engagement ses også hos højtuddann­ede laeger og advokater.

Det er et kolossalt problem. For den enkelte, men så sandelig også for de virksomhed­er, som ikke evner at samle deres medarbejde­re om en sag, der er vaerd at kaempe for. For purpose er ikke konsulentf­luff og bullshitbi­ngo. Det er en konkret business driver, der skaber øget engagement i hverdagen. Og det skal selvfølgel­ig ikke, som Anders skriver, udleves af topledere i et eksklusivt øjeblik under ferien på Zanzibar. Det skal udleves af medarbejde­rne. Hver eneste dag.

Gallup-undersøgel­sen viser, at engagement kan måles på bundlinjen. Virksomhed­er med høj medarbejde­rengagemen­t opnår nemlig 20 pct. mere salg, 17 pct. bedre produktivi­tet og 21 pct. højere lønsomhed end dem med lavt engagement.

Så når Anders Heide spørger, hvad der motiverer topledere til at arbejde med purpose, taenker jeg derfor, at svaret er tydeligt. Og det bør også understreg­e, at purpose som tankegang ikke er udtømt. Tvaertimod.

Nu vil purpose-kynikeren selvfølgel­ig indvende, at det er nemt at skabe engagement hos Nasa-pedellen, fordi formålet er indlejret i organisati­onen. Men det er faktisk hele pointen. Det er derfor, det giver mening at arbejde med purpose. For det er langtfra alle virksomhed­er, der er så privileger­ede.

Alle har brug for en mening med det hele. Isaer lige nu, hvor verden er vendt op og ned.

Også hvis den – Gud forbyde det – bliver formuleret af en konsulent med millionaer­hår og spidse sko.

CEO og partner, Pravda A/S

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark