Jyllands-Posten

Han kan skimte det naeste maraton, mens pensionist­livet er langt vaek

Klaus Holse, der står i spidsen for Simcorp, har arbejdet under nogle af det internatio­nale erhvervsli­vs største skikkelser og taget erfaringer med sig.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Klaus Holse kan se tilbage på en karriere med to årtier i den internatio­nale top i Oracle og Microsoft efterfulgt af snart ni år i spidsen for Danmarks mest vaerdifuld­e itkoncern, Simcorp. Og han har taenkt sig at blive ved lang tid endnu.

»Der er ingen tvivl om, at jeg kommer til at arbejde, til jeg er 72 år. Om det bliver for Simcorp, er op til bestyrelse­n. Men som det er lige nu, må det meget gerne vaere hos Simcorp,« siger Klaus Holse.

I 90’erne blev han udnaevnt til senior vice president i it-giganten Oracle. Med arbejdspla­ds i Redwood i Californie­n var hans chef, koncernens naestkomma­nderende, kun et led fra topchefen, Larry Ellison.

»Larry bestemmer, hvilken vej verden skal gå. Han tager ikke mange med på råd. Der gik en historie om, at forskellen på Larry og Gud var, at Larry ikke troede på Gud,« fortaeller Klaus Holse.

På en måde havde det en snert af amerikansk ledelse over sig.

»Hvis chefen siger, at vi går til højre, så går vi til højre. Og hvis han siger spring i vandet, spørger du om, hvor hurtigt vi skal svømme.«

Den medarbejde­rholdning skabte til at begynde med en udfordring for Klaus Holse.

»Hvis du kommer ind og siger, at du har fået en supergod idé, så siger folk: ”Fint, så gør vi det.” Så siger du: ”Arh, skal vi ikke lige diskutere det?” Det var i den situation, at jeg i begyndelse­n oplevede, at medarbejde­rne tøvede. For det lå i baghovedet, at det ikke var så fornuftigt at modsige mig,« siger han.

I dialog med Bill Gates

Med tiden vaennede medarbejde­rne sig til den danske ledelsesst­il. Da Klaus Holse i 2001 blev udnaevnt til direktør for Microsoft Danmark, var det med base herhjemme. Herfra avancerede han til i 2009 at blive en del af koncernens globale ledelse og direktør for Vesteuropa.

»Bill Gates (medstifter af Microsoft, red.) har en helt anden tilgang til verden end Larry Ellison,« siger han.

»Han samler viden op alle steder. Han snakker med alt og alle. Og så laver han syntesen på det hele,« forklarer Klaus Holse.

Han talte mange gange årligt med såvel Bill Gates som Steve Ballmer og Microsofts nuvaerende topchef, Satya Nadella, der i begyndelse­n af det nye årtusind var chef for Microsofts forretning­ssoftware. Hovedaktiv­iteten var den nye danske software, som var købt ind i koncernen med overtagels­en af Navision og Damgaard Data.

Da muligheden for selv at kunne bestemme bød sig til i 2012, sprang han til og blev adm. direktør for Simcorp.

Når Klaus Holse laeser, er det sjaeldent bøger om ledelse. Han foretraekk­er god journalist­ik og filosofi. En af favoritter­ne er Daniel Kahnemans ”Thinking, Fast and Slow” – på dansk: ”At taenke – hurtigt og langsomt”.

Arbejder i sin ferie

Han har bevaret forbindels­en til sine tidligere amerikansk­e arbejdsgiv­ere.

Hustruen, Susanne Bechmann Holse, og parrets aeldste datter arbejder i Microsoft, mens den aeldste søn er ansat i Oracle.

Selv om Klaus Holse har et travlt job, er der plads til at holde, hvad han kalder rimelige maengder af ferier:

»Ferie er sådan en lidt sjov størrelse. Jeg står også tidligt op, når vi er på ferie. Så kan jeg jo arbejde fra seks til otte, mens de andre sover.«

Og så er der den faste årlige tradition.

»Jeg har 30 år i traek løbet et årligt maraton. En del har jeg løbet sammen med min bror, og i år bliver det i Berlin med min aeldste søn, min bror og hans aeldste datter. I Berlin løb jeg mit første maraton for 30 år siden, og jeg skal gøre det hurtigere denne gang,« siger Klaus Holse.

Han gennemført­e sit første maratonløb i Berlin på tre timer og 45 minutter.

 ??  ?? Adm. direktør i Simcorp Klaus Holse skal i år løbe sit 30. maraton. Målet er at løbe hurtigere end for 30 år siden. Foto: Morten Jerichau
Adm. direktør i Simcorp Klaus Holse skal i år løbe sit 30. maraton. Målet er at løbe hurtigere end for 30 år siden. Foto: Morten Jerichau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark