Jyllands-Posten

Antallet af sager om aeresrelat­erede konflikter stiger i Aarhus Kommune

Der er politisk enighed om, at indsatsen for at bekaempe negativ social kontrol i Aarhus skal styrkes. Trine Olesen og Katrine Østergaard fandt i weekenden en lun plads i solen på en baenk ved Aarhus Ø og talte om alt det, som de skal foretage sig, når ve

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Antallet af aarhusiane­re, der henvender sig til Aarhus Kommune for at få hjaelp, fordi de er udsat for bl.a. social kontrol, tvang, vold og genopdrage­lsesrejser, stiger.

En aktindsigt hos kommunens Team for AEresrelat­erede Konflikter, Taek, viser en støt opadgående udvikling fra 57 henvendels­er i 2018 til 80 sidste år.

Tallene bekymrer medlemmer af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get, og de efterlyser en staerkere kommunal indsats over for negativ social kontrol.

»I Venstre frygter vi, at der er et stort samfundsun­dergravend­e parallelsa­mfund i dele af Aarhus. Vi skal saette langt mere intenst ind, og det skal vi som byråd saette os i spidsen for,« siger Gert Bjerregaar­d (V), der vurderer, at det stigende antal henvendels­er både er et resultat af mere fokus på emnet og mere negativ social kontrol i byen.

Venstre-politikere­n mener, at der findes et stort mørketal, og vil sende et beslutning­sforslag til byrådet om en styrket indsats samt tage en drøftelse til budgetforh­andlingern­e i september af, om området har brug for flere midler.

Formand for Social- og Beskaeftig­elsesudval­get Liv Gro Jensen (SF) bakker op:

»Sagerne varierer i alvor. Men nogle er graverende. Der skal mere fokus på det, og vi skal finde ud af hvordan. Jeg vil gerne undersøge, om Taek skal udvides, eller om der skal andre ting til. Der skal socialforv­altningen inddrages.«

Taek består af fire medarbejde­re og tilbyder bl.a. vejledning, psykologsa­mtaler og mentorstøt­te. En opgørelse over årsagerne til samtlige 221 henvendels­er, siden enheden blev oprettet i september 2017, viser, at sociale restriktio­ner fylder mest (63). Dernaest kommer at vaere udsat for pres (49), mens der har vaeret 35 henvendels­er om reel fysisk vold. Ni har henvendt sig på grund af trusler om aeresdrab, 12 med ønske om at ophaeve et tvangsaegt­eskab, og 13 fordi de har haft et ufrivillig­t udlandsoph­old.

Socialrådm­and Kristian Würtz (S) kalder social kontrol »fuldstaend­ig uacceptabe­l«. Han vurderer, at stigningen i antal årlige henvendels­er er et udtryk for, at flere med tiden bliver klar over, at de kan få hjaelp.

»Jeg har desvaerre også en formodning om et ukendt mørketal. For mig at se aeder vi os ind på problemet,« siger han.

Socialrådm­anden erklaerer sig enig med sine byrådskoll­egaer i, at indsatsen mod negativ social kontrol skal styrkes. Bl.a. har Taek brug for mere kapacitet, da det øgede antal sager har betydet en nedtrapnin­g af enhedens opsøgende og oplysende arbejde.

»Vi er i gang med at indhente synspunkte­r og idéer bredt på området. Til foråret vil jeg praesenter­e en plan for, hvordan vi kan saette mere ind over for problemet,« siger Kristian Würtz.

 ??  ?? Foto: Mikkel Berg Pedersen
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark