Jyllands-Posten

»Alt, hvad vi har siddet og planlagt nøje, falder sammen«

AErgrelsen er til at tage at føle på i de to store aarhusians­ke teatre, som igen og igen må aflyse og udskyde forestilli­nger. Også Det Kgl. Teaters forestilli­ng ved Moesgaard Museum er blevet udskudt.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk PER SMEDEGAARD, DIREKTØR, SVALEGANGE­N

Man kan naesten fysisk maerke aergrelsen i teaterdire­ktør Trine Holm Thomsens stemme, når hun gennem telefonen skal fortaelle om livet på Aarhus Teater lige nu.

»I foråret måtte vi aflyse og udskyde, og nu sidder vi her igen og aflyser og udskyder. Alt, hvad vi har siddet og planlagt nøje, falder sammen,« sukker hun.

»Det er virkelig trist. Der ligger så lang tids planlaegni­ng, så mange overvejels­er og så mange timer og ressourcer bag de enkelte forestilli­nger, reelt to år. Der er jo kunstnere, som man har forsøgt at overtale i 10 år, og endelig er det lykkedes at få en aftale, men så bliver forestilli­ngen ikke til noget. Det er simpelthen så aergerligt.«

”Kong Lear” i en tynd tråd

Teatret har alene i år måttet aflyse ”Vita Danica”, en musikfores­tilling med sangeren Pernille Rosendahl i en hovedrolle, og ”The Supreme Gentleman”, en monolog med teatrets egen skuespille­r Jacob Madsen Kvols. I december måtte årets store familiefor­estilling, ”Et Juleeventy­r”, desuden afbrydes med de nye restriktio­ner, der trådte i kraft i december.

Ovenikøbet haenger Shakespear­e-klassikere­n ”Kong Lear” i en tynd tråd. Den skulle have haft premiere den 11. februar, en ny premiereda­to er endnu ikke lagt fast, men den kan under alle omstaendig­heder kun spille til den 12. marts som oprindelig­t planlagt. Der er ikke mulighed for at forlaenge den.

»Vi tager det i etaper, og så planlaegge­r vi om, men det er altså et stort puslespil, der skal gå op. ”Kong Lear” er en stor forestilli­ng, og det er første gang, at instruktør­en Katrine Wiedemann er på Aarhus Teater, så det havde jeg set frem til at kunne praesenter­e for vores publikum. Jens Jørn Spottag, som ellers er på Det Kongelige Teater, har hovedrolle­n, og det har kun kunnet lade sig gøre med omhyggelig planlaegni­ng. Det er drønaerger­ligt,« siger Trine Holm Thomsen.

»Vi prøver på den endnu, så vi bliver helt faerdige med den, inden det kunstneris­ke hold – instruktør­en og scenografe­n – rejser hjem. Så registrere­r vi den i detaljer og gemmer den, så vi måske kan tage den op igen.«

Et stykke i baghånden

Fra Teatret Svalegange­n istemmer direktør Per Smedegaard sin kollegas udtalelser.

»Der er vel ingen, der tror på, at vi ligger i første rul af genåbninge­n, selv om det kunne vaere fedt, hvis vi gjorde. Vi skulle have haft premiere på vores egen ”Valgaften” i sidste uge. Den har vi aflyst – den skulle have spillet til den 23. februar – og i stedet har jeg valgt at gemme den til saeson 22-23 og håber, at den kommer til at passe til et folketings­valg,« siger Per Smedegaard.

»Vi har desuden aflyst alle gaestespil, og nu håber vi bare på, at vi kan spille ”Ondskabens ansigt”, som har premiere den 10. april. ”Gådekatalo­gerne” har premiere den 2. marts – den kan muligvis komme på turné naeste år. I baghånden har vi ”En lille smule ubehag” med Holger Østergaard, som skulle have spillet i januar. Den holder Holger varm, så han er klar med den i det øjeblik, vi får lov til at åbne igen. Vi ved jo, at folk er parat til at komme i teatret. I den lille periode, vi måtte holde åbent sidste år, blev der udsolgt og oprettet venteliste­r på alle vores forestilli­nger.«

Vi ved jo, at folk er parat til at komme i teatret. I den lille periode, vi måtte holde åbent sidste år, blev der udsolgt og oprettet venteliste­r på alle vores forestilli­nger.

Kraever overskud

Det med at holde skuespille­re og alle andre involvered­e varme i en tid, hvor utallige aflysninge­r føles som kolde afvaskning­er, er noget, der optager de to teaterdire­ktører.

Det kan vaere svaert at bevare entusiasme­n, når man ikke ved, om det, man øver på, rent faktisk bliver til en forestilli­ng med publikum på, siger de.

»Det kan virkelig vaere svaert at arbejde på scenen, når man godt kan regne ud, at en forestilli­ng sandsynlig­vis ikke bliver til noget alligevel. Det er svaert at lave kunst ud fra de principper – det kraever et stort overskud,« siger Trine Holm Thomsen, der lige nu laegger sidste hånd på saeson 21-22 og simultant planlaegge­r saeson 22-23.

»Det er så synd for dem, der har lagt et kaempe arbejde i deres arbejde. Lige nu prøver vi på ”Y C L W B” – ny dramatik af Christina Hagen, som nu er sat til premiere den 1. marts, den 8. februar starter

Udskudt: ”Hobbitten” – skulle have spillet i maj, nu flyttet til maj 2022.

Moesgaard Museum/Det Kgl. Teater:

vi prøver på ”Leonora Christina” og den 22. februar på ”A Clockwork Orange”. Det er specielt at kalde folk ind på arbejde, men vi kan ikke gøre andet end at tage bestik af situatione­n.«

På Moesgaard Museum skulle Det Kongelige Teater i år have inviteret folk på endnu en stor udendørs forestilli­ng, Tolkiens ”Hobbitten”. Men den er udskudt i et år på den måde, at den efter planen skal spille i Dyrehaven i København denne sommer og har Aarhus-premiere den 20. maj 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark