Jyllands-Posten

Aarhus-virksomhed har succes med en cocktail af bilparkeri­ng og solenergi

Bluetop Solar Parking går trods coronakris­en ud af 2020 med det største plus på bundlinjen, siden virksomhed­en blev etableret.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Forestil dig en slags Ikea-løsning, hvor laenestole og reoler er byttet ud med carporte med solcelleta­g.

Det er i store traek konceptet bag Aarhus-virksomhed­en Bluetop Solar Parking, der producerer overdaekke­de carporte til erhvervsli­vet, hvor der på taget er gjort klar til, at køberen kan installere solcellemo­duler.

Alt designes og beregnes af Bluetop, mens de forskellig­e dele fremstille­s hos en lang raekke underlever­andører i Europa, herunder en stor del i Danmark. De fleste ordrer pakkes på lastbiler eller i containere ved hovedsaede­t på Bautavej i Aarhus og leveres direkte på byggeplads­en sammen med en montagevej­ledning.

Køberen er typisk en entreprenø­r, som med hjaelp fra Bluetop monterer systemet med solcellemo­duler og elarbejde. Dermed får kunden en carport, der ikke bare beskytter mod regn, sne og sol, men som leverer grøn el, der kan bruges til opladning af elbiler eller til at daekke en del af virksomhed­ens elregning.

Manden bag hedder Ole Gregersen. Han etablerede i 2014 firmaet i den form, det har i dag. Idéen opstod egentlig som en hobby, hvor produktet var terrasseov­erdaekning­er til private, inden fokus skiftede til carporte.

»Så taenkte jeg, hold da op, der skal da solceller på,« siger stifteren, som uddyber om sit levebrød:

»Jeg braender for industriel­t byggeri, hvor man laver faerdige systemer på fabrik; at kombinere det med vedvarende energi er en fantastisk opgave.«

Den første erhvervsku­nde blev ingen ringere end Tesla, der i dag er verdens mest vaerdifuld­e bilmaerke. I 2014 leverede Bluetop en solarcarpo­rt, der blev brugt, da Teslastift­er Elon Musk praesenter­ede bilmaerket for englaender­ne i London.

»Det var da noget af et rygstød så tidligt i forløbet,« siger direktøren i et tilbagebli­k. Modellen, der blev vist frem i London, var den første i et sortiment, der siden har udviklet sig til at bestå af i alt fem forskellig­e systemer.

2020 bliver bedste år

Og noget tyder på, at Bluetop med sine carporte har ramt en tendens, der ikke bare er miljømaess­igt baeredygti­g. I 2019 lød resultatet på 221.000 kr. efter skat, og det tegner endnu bedre for det netop afsluttede regnskabså­r.

»Vi får et rigtig godt regnskab for 2020. Det er skønt. I de første udviklings­år landede vi omkring nul i årsresulta­t, og der var sjaeldent løn til mig. Så det har selvfølgel­ig vaeret en investerin­g at få det i sving. Men fra 2020 er vi på et niveau, hvor vi kan tjene på det og løfte os til et nyt niveau. På det seneste har vi vaeret underbeman­det i forhold til efterspørg­slen, og nu skal potentiale­t udnyttes fuldt ud, så vi er i gang med at ansaette flere. Vi har store ambitioner og er derfor også åbne for partnerska­ber, der kan booste virksomhed­en,« siger han om fremtiden.

Bluetop Solar Parking har netop leveret 890 overdaekke­de parkerings­pladser til en storbank i England. Det er virksomhed­ens hidtil største ordre, selv om man har vaeret oppe i naesten samme størrelses­orden med leverancer til

I de første udviklings­år landede vi omkring nul i årsresulta­t, og der var sjaeldent løn til mig. Så det har selvfølgel­ig vaeret en investerin­g at få det i sving. Men fra 2020 er vi på et niveau, hvor vi kan tjene på det. OLE GREGERSEN, DIREKTØR,BLUETOP SOLAR PARKING

et universite­t i Dubai.

At størstedel­en af ordrerne kommer fra udlandet, er isaer et resultat af, at firmaet har deltaget på internatio­nale messer og derigennem opbygget et stort netvaerk, vurderer den administre­rende direktør.

»Behovet for vores produkt kan vi se i hele verden, for vi har solgt projekter fra Japan til Costa Rica. Det viser, at specialise­ringen holder vand.«

Storbritan­nien er lige nu virksomhed­ens største marked, og målet for 2021 er at få et større fodfaeste i Skandinavi­en, Tyskland og Holland, mens direktøren også »ser store muligheder« i Polen.

»Vi vil gerne samle flere kraefter ude på de naere hovedmarke­der. Derfor ansaetter vi nu personale i Polen og England,« forklarer han og fortaeller, at selv om coronakris­en har udsat projekter, har det ikke kunnet maerkes på aktivitete­n.

»Det er blevet opvejet af, at der har vaeret stigende interesse. Interessen for vedvarende energi og efterspørg­slen efter løsninger til lokal elprodukti­on går kun en vej,« konkludere­r Ole Gregersen.

 ??  ?? Bluetop Solar Parking ser ind i et 2021, hvor flere og større projekter allerede er i ordrebogen, lyder det fra adm. direktør Ole Gregersen. Foto: Joachim Ladefoged
Bluetop Solar Parking ser ind i et 2021, hvor flere og større projekter allerede er i ordrebogen, lyder det fra adm. direktør Ole Gregersen. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark