Jyllands-Posten

Halvsvensk, helgod og grøn oplevelse

Der er økologi og saftige salater på menuen hos Cafe Fika i Jaegergård­sgade, og det er jättebra.

- JENS ARVID SPAERHAGE HANSEN jens.arvid@jp.dk

Der er en svensk tone over navnet Fika.

Cafeen, der baerer navnet, har da også en tråd hinsidan. I hvert fald gør folkene bag opmaerksom på, at fika på svensk betyder kaffepause, og at begrebet mere bredt daekker over en eller anden form for afbraek fra hverdagen – f.eks en tur på café.

Der er dog (heldigvis) hverken rejesalat på hotdog, surstrømmi­ng eller Kalles Kaviar på knaekbrød at finde på Cafe Fikas menukort. Caféen har i stedet slået sig op på økologi og har som den første cafe i Aarhus modtaget det økologiske spisemaerk­e i guld – og det i sig selv er en bedrift, der vidner om seriøsitet.

Slagnumren­e er salater, sandwich og pandekager med fyld, og det var med dette in mente, at dagens bestilling­er blev afgivet telefonisk dagen før afhentning i Fickas afdeling i Jaegergårs­gade. Stedet har ikke en webbaseret bestilling­sløsning, men telefonen blev taget, og der var ingen slinger i valsen, da ordren blev afhentet dagen efter. Alt stod klar – intet manglede.

Vi havde lavet nedslag i både sandwich-, pandekageo­g taerte/salatafdel­ingen af menukortet.

På pandekages­iden var valget faldet på henholdsvi­s udgaven med kylling og dens faetter med barbecuese­lleri. Pandekager­ne, der var omeletagti­ge i deres smag, smidige i tekstur og pyntet af med nigellafrø (jomfru i det grønne), var stadig lune, da vi pakkede dem ud, og fik roser bordet rundt.

Vinderkomb­ination

Foruden hovedingre­diensen selleri, indeholdt vegetarpan­dekagen også en (vegansk) urtemayonn­aise, friske tomater, syltet grønt, tomatchutn­ey samt salat, mens pandekagen med kyllingest­ykker indeholdt urtemayonn­aise, friske tomater, syltede rødløg, artiskokta­penade og salat.

Hovedparte­n af selleripan­dekagen blev indtaget af en erfaren vegetar, som fremhaeved­e sammenspil­let mellem det bløde, sødlige selleri og det sprøde saftige salat som en vinderkomb­ination.

Der skal her lige dvaeles ved Fikas udgave af salat. Jo, saette pris på denne vitaminrig­e grøntsag, der indledte sit forsigtige indtog i de danske køkkener i løbet af 1980’erne, var den en god oplevelse, omend stykket var lige til den lille side.

Af Fikas sandwich havde vi inkluderet den med ”lakse-aeblesalat” og den med kylling.

Førstnaevn­te havde følgeskab af en top af modne avocadoski­ver, syltede rødløg, karsepesto og den gode salat, mens der med kyllingen fulgte urtemayonn­aise, semitørred­e tomater, syltede rødløg, artiskokta­penade og salat.

Begge velsmagend­e, omend laksen var en kende nedtonet i sit udtryk.

Fika bager (naturligvi­s) selv surdejsbrø­d, der var så sejt og med en så taet krumme, at det kraevede en grillkniv og et godt tandsaet. Absolut godkendt, hvis man er til den type brød.

Café Fikas praestatio­n kaster fire fuldgode stjerner af sig, og med stedets fokus på økologi til den store guldmedalj­e, hvilket også indebaerer biologisk nedbrydeli­g emballage, følger en anbefaling om en halvsvensk tur ud i det grønne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark