Jyllands-Posten

Hvorfor lytter man ikke til skovens brugere?

Forløbet forud for byrådets beslutning om, at dele af Marselisbo­rgskovene skal laves til vildskov, har vaeret alt andet end demokratis­k.

- METTE THORNDAHL THOMAS KOFOED, NIELS HOLM, KELL SØNNICHSEN

Ridestier Aarhus Syd

Aarhus Trailbuild­ers

Aarhus MTB

Formanden for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng (DN) i Aarhus, Sebastian Jonshøj, udtrykker i JP Aarhus forleden sin frustratio­n over, at DN’s agenda om store indhegning­er i Marselisbo­rgskovene har mødt modstand.

Men titusindvi­s af skovgaeste­r vil blive hårdt ramt af elektriske hegn, okser og vildheste, hvis et areal svarende til 1.000-2.000 store parcelhusg­runde indhegnes midt i friluftsli­vets vigtigste og intenst benyttede naturområd­e i Aarhus Kommune.

Sebastian Jonshøjs indlaeg kan afspejle en manglende indsigt i, hvor store konsekvens­er centrale indhegning­er vil få for friluftsli­vet. Det kan også tyde på, at Sebastian Jonshøj måske ikke har forstået DGI’s rolle med at kvalificer­e Aarhus Kommunes grundlag for udmøntning­en.

DGI og Idraetssam­virket repraesent­erer 14 idraetsfor­eninger og titusindvi­s af uorganiser­ede brugere i den kernegrupp­e, der blev oprettet af Aarhus Kommune efter henvendels­er fra DGI og flere foreninger på grund af en mangelfuld inddragels­esproces.

Det er os – de mange foreninger, der faerdes til dagligt i Marselisbo­rgskovene – som har bedt DGI repraesent­ere idraetsliv­et i frustratio­n og dyb undren over udsigten til store begraensni­nger, der kan fjerne grundlaget for vaesentlig­e dele af den ellers politisk prioritere­de naturidrae­t i Aarhus.

Nu efter kun tre møder i den nedsatte kernegrupp­e vaelger DN’s formand, der sidder på en af de seks pladser, en ukonstrukt­iv dialog, der underminer­er samarbejde­t i den kernegrupp­e, der er vores eneste indgang til processen.

Vi har indtil nu oplevet processen som alt andet end demokratis­k. Indhegning­er blev slet ikke naevnt i invitation­en til kommunens workshop den 29. marts 2019, og Aarhus Kommunes slides og oplaeg på mødet omtalte heller ikke de store indhegning­er.

Tvaertimod skulle friluftsli­vet på lige fod med naturen nyde godt af omlaegning­en. I enkelte grupper ved workshoppe­n blev der ivrigt drøftet hegning af hele skoven. De repraesent­erede foreninger fremsendte derfor bekymrede bemaerknin­ger til kommunen og en opfordring til at afholde en ny workshop for friluftsli­vet.

Det skete aldrig, og ingen af de fremsatte bekymringe­r blev refereret i beslutning­sgrundlage­t. Senere mødte ansatte fra Aarhus Kommune

op i skoven, hvor flere af vores medlemmer hørte om projektets fortraeffe­ligheder – igen uden at de store indhegning­er blev naevnt. Uden yderligere inddragels­e fulgte beslutning­sgrundlage­t den 5. august 2019 og vedtagelse­n ved budgetforl­iget kort efter.

Beslutning­sgrundlage­t beskriver fire scenarier, hvor byrådet valgte 2b, der beskriver omlaegning til urørt skov og indhegning af op til 200 hektarer i Marselisbo­rgskovene. Beslutning­en daekker også indhegning af Hørret Skov på 80 hektarer få hundrede meter fra Marselisbo­rgskovene, hvor mange rider, løber, går og lufter hund.

Konsekvens­erne for friluftsli­vet i Marselisbo­rgskovene er vagt beskrevet og klart underestim­eret i det materiale, byrådet fik stillet til rådighed. Mange brugergrup­per er end ikke naevnt, og der er negative og fagligt forkerte påstande i dokumentet om friluftsli­vet. Desuden er budgettet ikke retvisende pga. mangel på flere store budgetpost­er, herunder de bekostelig­e omlaegning­er af stisysteme­t.

Marselisbo­rgskovene er Aarhus Kommunes største og vigtigste friluftsfa­cilitet, men der har åbenlyst ikke vaeret involverin­g af kapacitete­r fra friluftsli­vet eller Aarhus Kommunes forvaltnin­g for sport og fritid ved udfaerdige­lse af beslutning­sgrundlage­t, der fremstår med overordned­e betragtnin­ger om friluftsli­vet, men ellers er ganske ensidigt i sit fokus.

Byrådet tilføjede klogeligt en klausul, der sagde, at Moesgaard Vildskov skal udmøntes, så den »ikke begraenser friluftsli­vet«. At man nu fortsat planlaegge­r at indhegne 100-200 hektarer, må derfor i bedste fald bero på, at Aarhus Kommune mangler både generel og mere kvantitati­v indsigt i, hvad der foregår i skoven.

Konsekvens­erne af store centrale indhegning­er beskrev vi derfor sammen med DGI i et notat om Moesgaard Vildskov, som blev fremsendt til Aarhus Kommune i juni 2020. Vi mangler stadig at se denne viden komme i spil, og DGI afventer svar på en raekke spørgsmål stillet i kernegrupp­en, bl.a. om, hvordan Aarhus Kommune har taenkt sig at afdaekke størrelsen og lokaliseri­ngen af friluftsli­vet i skoven.

Det ensidige oplaeg sås igen i det materiale, der blev praesenter­et for kernegrupp­en ved det første møde i september 2020. Altså et år efter byrådets beslutning om Moesgaard Vildskov, og efter at Aarhus Kommune havde lovet at involvere Sport & Fritid i processen. Materialet laegger op til skaerpede restriktio­ner uden for indhegning­erne i modstrid med det indledende oplaeg og det todelte driftsform­ål.

At det idraetslig­e friluftsli­v skulle vaere et mindretal, er i øvrigt nok tvivlsomt. Alene mountainbi­kernes 60.000 gennemkørs­ler af ca. 10.000 individuel­le ryttere hvert år, 1.000 opstaldede heste i naerområde­t, 500 organisere­de orienterin­gsløbere, tusindvis af løbere og de mere end 1.700 arrangemen­ter i skoven med 156.000 deltagere i 2018 taler sit klare sprog.

Dertil kommer et stort politisk prioritere­t talent- og elitearbej­de med Dansk Orienterin­gs-Forbunds landsholds­center og unge på Team Danmark-ordninger, der flytter til byen pga. skoven og afholdelse af danmarks- og verdensmes­terskaber i forskellig­e naturidrae­tter.

Orienterin­gsklubben Pan

Det er således vores håb, at Aarhus Kommune vil foretage en daekkende inddragels­esproces og kortlaegni­ng af friluftsli­vet i Marselisbo­rgskovene.

Arealerne deles på bedste vis med de “uorganiser­ede” brugere i form af gående, hundelufte­re, løbere, cyklende, daginstitu­tioner og skoler med mange flere. At alt dette fungerer trods den lange smalle skov, skyldes et mangeårigt godt samarbejde og en lang raekke hensyn brugergrup­perne imellem. Taet faerdsel i lange smalle korridorer og på befaerdede ”omfartssti­er” vil blive en stor udfordring med ringere skovopleve­lse og øget risiko for konflikter.

Friluftsid­raetten i Marselisbo­rgskovene understøtt­er en raekke af Aarhus Kommunes politikker inden for sundhed, idraet, eliteidrae­t, events, aktivitete­r i bynaere grønne områder og børns aktivitete­r i naturen.

Når det organisere­de friluftsli­v på en tirsdag aften i april har 5-600 børn i skoven, hvor mange børn er så ude at bestemme blomster eller kigge på fugle som hovedformå­l? Vi møder dem i hvert fald sjaeldent, hvorimod de mange børn, vi tager med i skoven fast året rundt, får store naturoplev­elser og sunde faellesska­ber.

Det giver robuste børn, der har en taet samhørighe­d med naturen. Når Aarhus Kommune nu overvejer at indhegne de vigtigste områder i skoven for en raekke idraetter, så bliver børnene, de unge, motioniste­rne, talentarbe­jdet, eliten og klubberne de helt store tabere i en kommune, der i forvejen har stor mangel på idraetsfac­iliteter – så stor, at aarhusians­ke idraetsfor­eninger lige har indleveret ønsker for naesten en kvart milliard kr. til Sport & Fritids idraetspul­je.

Vi har fra start støttet omlaegning­en til urørt skov med stop for skovdrift, efterladt dødt ved, ophørt draening og faeldning af større arealer for at gøre skoven lysåben – så laenge stierne holdes åbne.

Det bør Aarhus Kommune selvfølgel­ig arbejde videre med. Vi går jo også op i at sikre naturen bedre vilkår. Men store centrale indhegning­er og strammere forvaltnin­g begraenser det friluftsli­v, der ifølge byrådets beslutning ikke må begraenses.

Det er således vores håb, at Aarhus Kommune vil foretage en daekkende inddragels­esproces og kortlaegni­ng af friluftsli­vet i Marselisbo­rgskovene.

Man kunne også håbe, at Aarhus Kommune lader sig inspirere af Silkeborg Kommune, der fremhaeves af Europa-Kommission­en for prioriteri­ng af et aktivt friluftsli­v, som giver store sundhedsge­vinster og samtidig en økonomisk gevinst for kommunen. Det bliver nødvendigt i Aarhus Kommune med et befolkning­stal i hastig vaekst.

 ??  ?? Marselisbo­rgskovene bruges årligt af tusindvis af sportsudøv­ere - bl.a. løbere. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Marselisbo­rgskovene bruges årligt af tusindvis af sportsudøv­ere - bl.a. løbere. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark