Jyllands-Posten

Tre Aarhus-atleter bejler kraftigt til deltagelse i EM efter historisk løb

Ved et historisk 3.000 meterløb i atletikhal­len i Skive kaempede hele fem atleter sig under EM-kravet på otte minutter. Tre af dem var fra Aarhus.

- ANDERS FUNDER anders.funder@jp.dk

For en god ordens skyld slår landstraen­er Kersti Jakobsen fast med det samme, at intet er afgjort endnu. Den officielle udtalelse til dette års indendørs EM på 3.000 meterdista­ncen finder først sted den 24. februar. Så det er altså stadig muligt at kvalificer­e sig til europamest­erskaberne i Polen den 5. til 7. marts.

Men når det er sagt, så skal der til gengaeld noget ekstraordi­naert til, hvis man ligefrem går og pønser på at gøre krav på én af de i alt tre pladser på mellemdist­anceholdet, der om knap en måned drager mod Toruń.

For lige nu råder landstraen­eren for mellem- og langdistan­celøb allerede over tre solide kandidater til EM.

Endda med et par seriøse bejlere i periferien.

For ved et historisk løb i atletikhal­len i Skive den 16. januar var der nemlig hele fem mand, der på imponerend­e vis kaempede sig under EMkravet på de famøse otte minutter – med et hav af personlige rekorder til følge. Et historisk resultat. Og med tider, som ikke var set bedre i knap 20 år.

»Lige nu er der reelt set fem, der i virkelighe­den har kvalificer­et sig på 3.000 meteren og hele seks på 1.500 meterdista­ncen. Så det er da virkelig stort for dansk atletik,« siger Kersti Jakobsen.

Tre rappe aarhusiane­re

Otte af landets bedste løbere på mellemdist­ancen stillede til start ved et saerligt staevne i Skive, og fem sneg sig altså under de otte minutter på 3.000 meteren. Heriblandt tre hurtigere aarhusiane­re: Mikael Johnsen og Mikkel Dahl-Jessen fra AGF Atletik og Jakob Dybdal fra Aarhus 1900.

Tre rappe atleter, der alle havde ophobet en stor og markant iver for at konkurrere med officiel tidtagning i en ellers udfordrend­e coronatid, hvor staevner ikke overrasken­de har vaeret en vaesentlig mangelvare.

Og over stok og sten gik det, da startskudd­et lød. De tre traeningsk­ammerater fra Aarhus fik presset hinanden til det yderste undervejs, inden Mikael Johnsen til sidst satte trumf på i slutspurte­n og ilede over målstregen som første mand i tiden 7:56.53, skarpt efterfulgt af Jakob Dybdal på andenplads­en og med Mikkel Dahl-Jessen som feltets fjerdemand.

Fem mand under EM-kravet i ét og samme løb er ganske bemaerkels­esvaerdigt, understreg­er 26-årige Jakob Dybdal.

»Det sker ellers sådan cirka aldrig … så det var ret historisk,« siger Aarhus 1900-atleten, der selv lige nu ser ud til at vaere så sikker, som man trods alt kan vaere, på en EMbillet inden en regulaer udtagelse.

»I og med at corona har stået på i så lang tid, så var der heller ikke nogen af os, der på det tidspunkt i en laengere periode havde fået lov til at løbe reelle konkurrenc­er. Vi aftalte derfor alle sammen forinden, at vi skulle praestere så hurtigt et løb som overhovede­t muligt og så se, hvad der ville ske. Så kulminered­e det med fem tider under EMkravet. Dertil gjaldt det om at vaere blandt de tre hurtigste, eftersom der kun bliver udtaget tre i alt,« siger Jakob Dybdal, så man fornemmer et listigt og selvsikker­t smil.

På tvaers af klubberne

Til staevnet i Skive var maratonløb­eren Thijs Nijhuis fra Viborg Atletik hevet ind som såkaldt pacer til de indledende omgange på løbebanen for at sikre et djaevelsk højt tempo fra start. Og at tre aarhusiane­re siden lagde sig blandt de hurtigste i et løb bestående af landets otte bedste, var ifølge Jakob Dybdal ikke en tilfaeldig­hed.

»Man kan vel godt sige, at Aarhus er gået hen og blevet lidt af et mekka for mellemog langdistan­celøbere. Der er i hvert fald en del, der gør det fantastisk i øjeblikket,« siger Jakob Dybdal og fortsaette­r:

»Hemmelighe­den er nok, at vi traener sammen på tvaers af klubberne naermest hver eneste dag og bruger hinanden til at blive bedre hver isaer. Man er nødt til at gøre op med de gamle normer og laegge stridighed­erne imellem klubberne bag sig – det højner ikke niveauet at holde atleterne adskilt.«

En betragtnin­g, som Kersti Jakobsen tilslutter sig.

Landstraen­eren har selvfølgel­ig bemaerket, at mellemog langdistan­celøbere i og omkring Aarhus har slået

Vi aftalte alle sammen forinden, at vi skulle praestere så hurtigt et løb som overhovede­t muligt og se, hvad der ville ske. Så kulminered­e det jo med fem tider under EM-kravet. JAKOB DYBDAL, AARHUS 1900, OM DET HISTORISKE STAEVNE I SKIVE

pjalterne sammen.

»Ja, de har et godt traeningsf­aellesskab i Aarhus, hvor bl.a. Thijs Nijhuis fra Viborg jo også er med. I Aarhus kan de altså sagtens finde ud af at traene på tvaers af klubberne. Det er ellers bestemt ikke en selvfølge. Men fra forbundet af (Dansk Atletik Forbund, red.) arbejder vi på at skabe lignende traeningsm­iljøer andre steder i landet. Alle har brug for skarp konkurrenc­e i hverdagen – isaer i en tid uden så mange staevner. Og det var praecis, hvad staevnet i Skive viste: Hjaelper man hinanden, så kan man opnå meget mere,« siger Kersti Jakobsen.

Både Jakob Dybdal og Mikkel Dahl-Jessen er lige nu blandt de udvalgte, mens Mikael Johnsen i stedet har valgt at satse benhårdt på 1.500 meterdista­ncen til EM. Det snarlige indendørs-DM den 20. og 21. februar er omvendt sidste chance for som outsider at levere en fantomtid og dermed komme i betragtnin­g. Ellers står både Jakob Dybdal og Mikkel DahlJessen inden laenge over for deres debut ved inde-EM.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark