Jyllands-Posten

Ny coronavacc­ine rulles ud i Danmark trods problemer i Sydafrika: »Der er ikke noget, der er perfekt lige nu«

Både myndighede­r og eksperter afviser, at der er grund til at vaere utryg ved en ny vaccine fra Astrazenec­a, efter at Sydafrika har suspendere­t den.

- JESPER HØBERG MATIAS SEIDELIN NICOLAI RAASTRUP jesper.hoberg@finans.dk matias.seidelin@jp.dk nicolai.raastrup@finans.dk

»Jeg synes ikke, vi skal skabe for meget panik om det her. Vi har fået at vide, at vaccinen virker mod alvorlig sygdom, og det er det, vi forholder os til lige nu, og så må vi se, hvad der så sker,« siger Susan Jørgensen.

Den 56-årige social- og sundhedsas­sistent og faellestil­lidsmand på Aalborg Universite­tshospital er endnu ikke blevet vaccineret mod covid-19, og hun kan dermed blive en af de medarbejde­re i sundhedsse­ktoren, der vil blive tilbudt en vaccine fra firmaet Astrazenec­a.

Vaccinen er på vej ud i hele landet, efter at den blev EUgodkendt den 29. januar 2021, og den vil i første omgang blive tilbudt til frontperso­nale, da dens effekt på aeldre ikke er tilstraekk­eligt dokumenter­et.

Astrazenec­a-vaccinen har levet en omtumlet tilvaerels­e både før og efter EU-godkendels­en, og søndag kulminered­e det, da Sydafrika suspendere­de anvendelse­n af den, fordi den i et mindre studie viste utilstraek­kelig beskyttels­e mod en saerlig sydafrikan­sk coronavari­ant.

Nyheden fra Sydafrika får imidlertid både eksperter og myndighede­rne til at mane til ro.

Ja, man kan trygt bruge vaccinen fra Astrazenec­a, og der er ingen grund til at tro, at vaccinen ikke vil virke i Danmark, lød det eksempelvi­s fra Laegemidde­lstyrelsen­s direktør, Thomas Senderovit­z, på Twitter mandag.

Susan Jørgensen siger, at hun og kollegerne følger de anvisninge­r, som udstikkes af myndighede­rne.

»Og hvis de så siger noget andet, så må vi forholde os til det,« siger hun.

Suspenderi­ngen af Astrazenec­a-vaccinen i Sydafrika kommer på et tidspunkt, hvor der blandt eksperter er voksende bekymring for, om muterede vira kan underminer­e effekten af de vacciner, som rulles ud i store dele af verden.

Den sydafrikan­ske variant

Vaccinepro­ducenterne er i fuld gang med at dokumenter­e vaccinerne­s effekt på nogle af de mest kendte varianter, lige som en stribe har annonceret, at de er gået i gang med udvikle nye og endnu mere effektive vacciner.

Herhjemme er det primaert den britiske variant, B117, der har givet anledning til bekymring. Den er mere smitsom, men foreløbigt peger studier på, at vaccinerne er effektive nok til at slå den ned.

Til gengaeld tyder det på, at saerligt den sydafrikan­ske variant, B1351, og en brasilians­k, P1, er modstandsd­ygtige.

Den første er der fundet fem tilfaelde af i Danmark, mens der endnu ikke er fundet eksempler på den brasilians­ke.

De to varianter deler en saerlig mutation, der går under navnet e484k, der menes at have nedsat følsomhed over for antistoffe­r og dermed over for vaccinerne. Den mutation er foreløbigt dukket op i 41 tilfaelde i Danmark, herunder de fem tilfaelde af den sydafrikan­ske variant.

Julian Tang er virolog og associeret professor på Leicester Universite­t i England, og han påpeger, at der er relativt få tilfaelde af den sydafrikan­ske variant i Europa, mens det i Sydafrika er den lokale udgave, der driver smitteudvi­klingen.

»Jeg mener ikke, at folk skal vaere overdreven­t oprevne over det, sydafrikan­erne har gjort, for der er noget andet på spil,« siger han.

»Sydafrikan­erne gør klogt i at fokusere på andre vacciner med større effektivit­et. Et fald i effektivit­eten over for den sydafrikan­ske variant vil have en langt større påvirkning på deres sundhedssy­stem, end det ville have i Storbritan­nien eller Europa, hvor den sydafrikan­ske variant ikke er saerlig udbredt,« siger Julian Tang.

Han minder desuden om, at vaccinerne generelt har vist sig at beskytte mod alvorlig sygdom og død. Bliver man ramt, udløser det altså altovervej­ende kun milde symptomer.

Jens Lundgren, professor i infektions­sygdomme på Rigshospit­alet og ordførende overlaege på Københavns Universite­t, mener også, at Danmark bør fortsaette udrulninge­n af Astrazenec­avaccinen – saerlig i en tid med mangel på vacciner.

»Der er ikke noget, der er perfekt lige nu. Det er et farefuldt vand at navigere i for øjeblikket,« siger han.

Ligesom Julian Tang mener Jens Lundgren, at vi foreløbigt skal tage det med ro.

Sygeplejer­sker er skeptiske

Dansk Sygeplejer­åds formand, Grete Christense­n, er skeptisk over for vaccinen fra Astrazenec­a.

»Vi har flere gange tilkendegi­vet, at sundhedsmy­ndighedern­e må stå på mål for vaccinerne. Når der så opstår usikkerhed ude omkring i verden om Astrazenec­as vaccine, så må vi jo spørge igen, om vores medlemmer skal sige ja til vaccinerne,« hedder det i en skriftlig udtalelse.

Laegeforen­ingen sendte mandag et brev til sundhedsmi­nister Magnus Heunicke om myndighede­rnes udrulning af Astrazenec­a-vaccinen. I brevet beder foreningen ministeren svare på, om der sker en saerskilt overvågnin­g af personer, der bliver injiceret med Astrazenec­avaccinen, og om der kan ske revaccinat­ioner, hvis det viser sig, at den ikke beskytter tilstraekk­eligt.

Laegeforen­ingens formand, Camilla Rathcke, siger, at laegerne vil tage imod vaccinen. Uanset hvad er den bedre end ingen vaccine, påpeger hun.

»Men det kraever bevågenhed på den lidt laengere bane, når der er så meget usikkerhed, naermest inden vi ruller den ud,« siger hun.

Også Foa opfordrer sundhedsmy­ndighedern­e til at have saerlig opmaerksom­hed på Astrazenec­a-vaccinen.

Astrazenec­a oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at man forventer, vaccinen vil beskytte mod svaer sygdom, også i forhold til den sydafrikan­ske variant, og at det samarbejde­r med det sydafrikan­ske sundhedsmi­nisterium om, hvordan vaccinen kan anvendes.

Jeg synes ikke, vi skal skabe for meget panik om det her. SUSAN JØRGENSEN, FAELLESTIL­LIDSMAND, AALBORG UNIVERSITE­TSHOSPITAL

 ??  ?? Social- og sundhedsas­sistent Susan Jørgensen har i 13 år vaeret faellestil­lidsreprae­sentant på Aalborg Universite­tshospital. Mandag havde hospitalet 21 indlagte patienter med corona. Nu er spørgsmåle­t, hvilken coronavacc­ine hun selv og hendes kollegaer skal have. Foto: Casper Dalhoff
Social- og sundhedsas­sistent Susan Jørgensen har i 13 år vaeret faellestil­lidsreprae­sentant på Aalborg Universite­tshospital. Mandag havde hospitalet 21 indlagte patienter med corona. Nu er spørgsmåle­t, hvilken coronavacc­ine hun selv og hendes kollegaer skal have. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark