Jyllands-Posten

Mord? »Det var bare en kvinde«

Ayaan Hirsi Ali vil forsvare den vestlige civilisati­on og kvindens stilling i et nyt Europa under mellemøstl­ig påvirkning. Er der andre, der orker det?

- Lillelund@jp.dk

Alt er forløbet roligt, meddelte politiet oven på nytårsnat i Køln 2015. Passér gaden, intet at se her, intet at rapportere, lød det i de officielle medier, og kun langsomt begyndte det at pible frem via sociale medier og andre alternativ­e kilder. For der var sket noget den nat. Kvinder var jaget vildt, grupper af migranter, berusede maend, omringede dem, befamlede dem, overfaldt dem, og politiet var magtesløst og prøvede at se den anden vej. Det tog meget lang tid, før historien kom frem i lyset, det tog endnu laengere tid, før politichef­en måtte tage sit tøj og gå, og hvad angår straffen til overfaldsm­aendene, så har den stadig lange udsigter.

I mellemtide­n er der salg i såkaldte safe pants, en art kyskhedsba­elte, som kvinder kan iføre sig – for en sikkerheds skyld. For der er ikke rigtig nogen til at beskytte dem, og myndighede­rne synes saert uinteresse­rede. Kvinderne må beskytte sig selv under de nye europaeisk­e vilkår, retsstaten har vendt dem ryggen.

Det er ikke noget muntert billede, Ayaan Hirsi Ali tegner af kvindens stilling i det nye Europa, hvor mellemøstl­ig kultur og kvindesyn har vundet fodfaeste – og hvor der kun er meget ringe vilje til at haevde noget andet. Ayaan Hirsi Ali er en staerk og nøgtern fortaeller, for hun har noget at have det i. Ikke kun på grund af den naermest kedsommeli­ge maengde research og dokumentat­ion, hun praesenter­er; kedsommeli­g og helt nødvendig, for når man skriver en bog som denne, kan man påregne enten at blive flået levende eller ignoreret med et skuldertra­ek, og her gør dokumentat­ionen det svaerere. Men hun har også sin personlige historie med sig, når hun taler.

Kultur var flyttet med

Hun er vokset op i Somalia, fik en muslimsk opdragelse, flyttede til Holland, hvor hun arbejdede sig op og endte med at få en plads i parlamente­t. Allerede i flygtninge­centeret maerkede hun, at en kultur var flyttet med; hun blev forsøgt voldtaget af en landsmand, der undskyldte sig med, at når man sådan kørte rundt på cykel med spredte ben, så bad man jo selv om det.

Hun beskriver levende den berusende følelse, det var at komme til Holland og opleve et offentligt rum, hvor kvinder kunne faerdes frit, ja, hvor mennesker i det hele taget kunne omgås nogenlunde tvangsfrit. Og lige så overvaelde­nde, det var for hende at opleve friheden, lige så knugende har det vaeret at opleve, hvordan flere og flere lommer i Europa lukker ned på islamisk vis – kvinder ses ikke på gaden.

»I er i det 93.,« som manden på caféen i Seine-SaintDenis siger til kvinderne, der tror, de skal på café. Det skal de ikke, caféen er for maend, i hvert fald i visse postnumre, for som manden siger: »I er ikke i Paris. Mentalitet­en er anderledes. Det er ligesom derhjemme.«

Bare en kvinde

Hussein Khavari, der prøvede lykken i Europa og påstod at vaere fra Afghanista­n, men nok snarere er fra Iran, stod anklaget for mordforsøg, hvad der undrede ham:

»Det var jo bare en kvinde,« som han sagde til dommeren.

Senere i sin karriere voldtog og myrdede han den tyske medicinstu­derende Maria Ladenburge­r. Han fik 15 års faengsel, men det hører til undtagelse­rne, at forbrydels­er mod kvinder overhovede­t straffes. Ayaan Hirsi Ali viser, hvordan statistikk­er forplumres og skjules – og forbrydels­er er naermest straffri.

Man sidder tilbage med et lidt for velkendt billede af en politistyr­ke, der helst vil lade som ingenting, en presse, der ikke vil rapportere, og et retssystem, der ikke vil dømme. Forfattere­n funderer over hvorfor, men når ikke frem til et entydigt svar – som vel heller ikke findes.

Hun husker naturligvi­s at understreg­e, at ikke alle muslimske maend er voldtaegts­forbrydere, og at seksuel vold mildt sagt også fandtes før migrantstr­ømmene fra Mellemøste­n. Men hun fastholder dels den kulturelle betydning af indvandrin­gen fra Mellemøste­n, dels dokumenter­er hun udviklinge­n med både en lang raekke gruopvaekk­ende eksempler og en hel del tør og møjsommeli­g udgravet statistik.

»Uden den vestlige civilisati­on ville denne bog vaere meningsløs. Som ingen anden civilisati­on gør den det muligt at leve og taenke frit. Bogen er skrevet ud fra et lidenskabe­ligt ønske om at bevare den,« lyder det til slut.

Den lidenskab strømmer gennem siderne i Hirsi Alis bog sammen med den nagende tvivl om, hvorvidt vore ledere deler den. Hvem orker at forsvare den vestlige civilisati­on? Ikke ret mange, hvis man skal laese skriften på de mange bortvendte rygge.

Man kunne drømme om, at vore politikere ville tage en pause i vinduespud­sning og ”vaerdideba­t” og saette sig ned og laese denne bog, for den har potentiale til at vaekke til eftertanke i selv det mest spindoktor­medicinere­de sind. ’”Frit bytte” er uomgaengel­ig laesning for enhver, der kerer sig det mindste om vores frihedsret­tigheder. Ikke om vores ”vaerdier”, dette umådelig slidte politiker-begreb, men om vores frihed.

Ayaan Hirsi Ali FRIT BYTTE Indvandrin­g, islam og truslen mod kvinder (Prey) Oversat fra engelsk af Jakob Levinsen 288 sider. 300 kr. Politikens Forlag Udkommer i dag

NIELS LILLELUND

Hvem orker at forsvare den vestlige civilisati­on? Ikke ret mange, hvis man skal laese skriften på de mange bortvendte rygge.

 ??  ?? Forfatter Ayaan Hirsi Ali vokset op i Somalia, fik en muslimsk opdragelse, flyttede til Holland, hvor hun arbejdede sig op og endte med at få en plads i parlamente­t. Foto: Michael Myers
Forfatter Ayaan Hirsi Ali vokset op i Somalia, fik en muslimsk opdragelse, flyttede til Holland, hvor hun arbejdede sig op og endte med at få en plads i parlamente­t. Foto: Michael Myers
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark