Jyllands-Posten

Medicinali­ndustrien betaler millioner til danske laeger

Danske laeger tjener store summer på alt fra foredrag til konsulentb­istand. Problemati­sk, siger kritikere.

- BENJAMIN WERNER LEONORA BECK benjamin.christense­n@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Store millionbel­øb flyder hvert år fra medicinali­ndustriens kasser ned i danske laegers lommer.

Det viser data, som JyllandsPo­sten har fået adgang til via Laegemidde­lstyrelsen.

»Vi er bekymrede, fordi der er tale om store beløb, og fordi vi fra studier ved, at økonomi påvirker adfaerd,« siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter. Udsagnet bekraeftes af forskning fra bl.a. British Medical Journal.

I 2020 anmeldte laeger og andet sundhedsfa­gligt personale at have modtaget 46,5 mio. kr. fra industrien for alt fra at holde foredrag, vaere konsulente­r og til at sidde som rådgivere i advisory boards.

I 2019 var beløbet knap 54 mio. kr.

I Norge brugte industrien i 2019 20,6 mio. kr. på de samme aktivitete­r. Derudover er det i Norge forbudt for industrien at betale bl.a. laegers deltagelse på konference­r uden for landets graenser.

I Danmark er det fuldt lovligt og koster ifølge Laegemidde­lindustrif­oreningen (Lif) estimeret årligt industrien et tocifret millionbel­øb ud over udgiften til foredrag, forskning og rådgivning.

»Vi tror på, at der er to helt grundlaegg­ende interesser. Som laeger er det vores patienters velbefinde­nde, mens industrien­s primaere interesse må vaere at saelge et produkt,« siger Kristine Rasmussen, bestyrelse­smedlem i Laeger Uden Sponsor.

Lif mener, at vidensdeli­ng er nødvendig for både industri og sundhedspe­rsonale.

»Vi mener bestemt ikke, at der er noget underlødig­t ved samarbejde mellem laeger og industri. Jeg synes, vi er landet et rigtig godt sted, hvor der også er et meget velfungere­nde samarbejde,« siger chef for public affairs Carsten Blaesbjerg.

Ifølge Danske Regioner og Laegeforen­ingen er samarbejde­t med industrien vaerdifuld­t, og der er generelt transparen­s i interessef­orholdene.

Laegeforen­ingens formand, Camilla Rathcke, anerkender dog dilemmaet.

»Det kan vaere farligt, hvis systemet udnyttes. Vi må dog også erkende, at vi gensidigt er lidt afhaengige af hinanden, hvis vi skal drive en udvikling på et givent område,« siger hun.

Forskninge­n er utvetydig: Industripe­nge påvirker laeger

 ??  ?? Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark