Jyllands-Posten

Regeringen dumper sin egen strategi for lyntest efter bare ni dage DAGENS TAL

Regeringen er på vej med en ny strategi for lyntest, efter af den gamle er brudt sammen. Brug test på private arbejdspla­dser, lyder det fra politikere og en ekspert.

- THOMAS VIBJERG TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN thomas.vibjerg@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Strategien om at lynteste 100.000 danskere dagligt ser ud til at vaere slået fejl.

Mens epidemien ser ud til at tage fat igen – tirsdag steg kontakttal­let fra 0,7 til 1 – er kun en brøkdel af det planlagte antal blevet lyntestet. Den største udbyder af lyntest, SOS Internatio­nal, har fået sin kontrakt revet over. Og bl.a. plejehjems­personale vil hellere teste sig selv end lade private aktører gøre det.

Planen er slået fejl, erkender justitsmin­ister Nick Haekkerup:

»Det står klart for enhver, at situatione­n med hurtigtest har vaeret uholdbar. Og selv om det er godt, at regionerne nu har afbrudt aftalen med SOS, er situatione­n fortsat langt fra ideel. Det er vi i regeringen fuldt ud opmaerksom på,« lyder det i et skriftligt svar fra ministeren.

Da den nuvaerende lynteststr­ategi blev lagt frem dagen før nytårsafte­n, havde det daglige smittetal i mange dage ligget mellem 2.500 og 4.500, og de hurtige test var bl.a. tiltaenkt plejeperso­nale for at forhindre, at »ny smitte bliver bragt ind på plejehjemm­ene, inden at alle i denne sårbare gruppe er vaccineret«, forklarede sundhedsmi­nister Magnus Heunicke i forbindels­e med, at regeringen og regionerne sendte opgaven i udbud.

Ni dage inde i den nye strategi er der langt op til de 100.000 daglige test – søndag blev der eksempelvi­s lavet 14.836 lyntest og mandag 11.517 lyntest.

For SF’s sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen er der ingen tvivl om, at den nuvaerende strategi for brug af lyntest er brudt sammen. Og det er tid til at formulere en ny.

»Vi skal bruge lyntest på alle de arbejdspla­dser, som er åbne. Det er der, smitten stadig cirkulerer, og medarbejde­rne skal testes jaevnligt,« siger hun og peger på, at langtfra alle produktion­svirksomhe­der, supermarke­der og andre åbne arbejdspla­dser selv sørger for at bestille og betale test til deres ansatte.

»Det har sejlet«

Hos De Konservati­ve mener sundhedsor­dfører Per Larsen, at »det har sejlet fuldkommen«, når det gaelder lyntest.

»Kommunerne har skreget på at få testet i deres aeldreplej­e, men man har fejlet flere steder, og nu er lyntestene nede i et helt uacceptabe­lt lavt niveau,« siger Per Larsen.

Han forestille­r sig, at det fremover fortsat skal vaere private, der tester på bl.a. plejecentr­ene.

»Jeg er ikke sikker på, at kommunerne selv har kapacitete­n. De mangler jo masser af ansatte i aeldreplej­en. Men hvis de kan løse opgaven, er det fint. Det skal bare fungere nu,« siger han.

Ifølge Christian Wejse, afdelingsl­aege på Aarhus Universite­tshospital og ekspert i infektions­sygdomme, er det oplagt, at kommunerne fremover selv står for testningen på f.eks. plejecentr­ene, daginstitu­tionerne og skolerne – og så kan kapacitete­n fra de mobile testenhede­r isaer bruges til at teste på f.eks. større arbejdspla­dser, hvor mange mennesker arbejder relativt taet sammen indendørs, for det er også der, smitterisi­koen er, påpeger han.

Tirsdag holdt justitsmin­ister Nick Haekkerup og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke møde med kommunefor­eningen KL og Danske Regioner, og her blev bl.a. KL’s ønske om lade kommunalt sundhedspe­rsonale lynteste på plejecentr­e, skoler og daginstitu­tioner drøftet.

Ny teststrate­gi

Mødet er starten på en proces, som skal formulere en ny teststrate­gi for lyntest frem mod et kommende udbud.

Ifølge justitsmin­isteren vil der vaere visse aendringer i forhold til det store fokus på mobil testkapaci­tet, som er overskrift­en i øjeblikket.

»Vi ser helt ens på de udfordring­er, som vi står med, og også på de mulige elementer, der vil kunne indgå i en ny strategi. Det vaere sig et mere fintmasket net af faste teststatio­ner, en udbredelse til andre velfaerdsi­nstitution­er af ”skolemodel­len”, hvor der opbygges testkapaci­tet på skolerne, samt en gentaeknin­g af mobile testenhede­r,« skriver Haekkerup, der nu fortsaette­r dialogen med kommuner og regioner om den fremadrett­ede strategi, og en »langtidsho­ldbar løsning«, som han formulerer det.

Medmindre danskerne begynder at valfarte til lyntest, kan det ende med, at der betales for flere test, end der leveres.

Udbyderne er nemlig for hele kontraktpe­rioden sikret betaling for i gennemsnit 30.000 test hver dag – svarende til ca. 3 mio. kr. – lige gyldigt hvor få, der lader sig teste.

Anders Kjaerulff, koncerndir­ektør i Region Midtjyllan­d, der har stået for udbuddene af lyntest i samtlige regioner, erkender, at det »aktuelt« kan ligne »penge ud af vinduet«, men han forventer, at det aendrer sig:

»Intentione­n er at sørge for, at der skal gås til stålet. Vi skal jo op på de 100.000. Den samlede genåbning af Danmark og den samlede opsporing af smittede kraever, at der hurtigtest­es,« siger han.

 ??  ?? Lyntest, hvor man podes i naesen, blev en del af den danske teststrate­gi før jul, hvor der var massivt pres på testsystem­et. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyntest, hvor man podes i naesen, blev en del af den danske teststrate­gi før jul, hvor der var massivt pres på testsystem­et. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark