Jyllands-Posten

Minister: Coronatest af spildevand er på vej

På et samråd siger sundhedsmi­nisteren, at han forventer, at en ny form for coronatest snart kan blive taget i brug.

-

Snart kan Danmark coronatest­e på en ny måde ved at analysere spildevand for coronaviru­s i saerlige områder. Det oplyste sundhedsmi­nister Magnus Heunicke under et samråd indkaldt af Anni Matthiesen (V) og Martin Geertsen (V).

Her ønskede Venstre bl.a. svar på, hvorfor Danmark ikke har taget spildevand­stest for coronaviru­s i brug. Det er allerede sket i andre lande.

Men det er altså nu formentlig også på vej i Danmark, svarer ministeren.

»Min forventnin­g er, at vi inden for en overskueli­g fremtid kan anvende test på spildevand i Danmark. Det skal selvfølgel­ig gøres klogt. Vi kan eksempelvi­s overvåge specifikke områder, hvor der ikke er stor tilslutnin­g til test,« siger Magnus Heunicke.

Han har bedt Statens Serum Institut (SSI) om at udforme et oplaeg til, hvordan og hvornår spildevand­stest kan bruges som et redskab i teststrate­gien. Det forventer han at få svar på i løbet af denne uge.

Venstres aeldreordf­ører, Jane Heitmann, ser plejehjem som et »oplagt sted« at starte, idet mange her er vaccineret. Men sundhedsmi­nisteren afventer input fra SSI, før han vil pege på konkrete muligheder.

Ifølge SSI er coronatest ved hjaelp af spildevand først relevant som et testsupple­ment, når vaccinatio­ner er i gang, hvis smittetall­et er lavt, eller hvis man tester faerre.

Det har seruminsti­tuttet konkludere­t i flere vurderinge­r af spildevand­stest som et testredska­b mod covid-19, som sundhedsmi­nisteren har bedt om siden august.

Ved spildevand­stest kan man opdage coronasmit­te, inden symptomer kommer, og dermed bruge det til at forudse et smitteudbr­ud.

Til gengaeld er testmetode­n ikke lige så sikker som screening af mennesker. Og via spildevand­et kan man heller ikke konkludere, hvilken konkret person der er smittet. Spildevand­stest bliver blandt andet brugt i Storbritan­nien og Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark