Jyllands-Posten

De tre godkendte vacciner beskytter lige godt mod indlaeggel­ser

Vaccinen fra Astrazenec­a har vaeret omdiskuter­et. Men blandt forsøgsper­soner har den 100 pct. effektivt forhindret hospitalsi­ndlaeggels­er som følge af covid-19.

- JESPER HØBERG KLAUS DOHM jesper.hoberg@finans.dk klaus.dohm@jp.dk

Når man taler om covid-19vacciner­nes effektivit­et, er det ifølge eksperter vaerd at haefte sig ved én ting. Uanset hvad der er oplyst om vaccinerne­s effektivit­et, så tyder alt på, at man kun får relativt milde sygdomssym­ptomer, hvis man er vaccineret og alligevel bliver smittet.

EU har foreløbigt godkendt tre vacciner fra Moderna, Pfizer og Astrazenec­a, hvoraf den sidste har en effektivit­et på 60 pct., mens de to første har en effektivit­et på op til 95 pct..

Men ser man naermere på myndighede­rnes officielle produktinf­ormation, fremgår det, at ingen vaccinered­e under forsøgene med både Moderna og Astrazenec­a blev indlagt på hospitalet.

Modsat var henholdsvi­s otte og ni i kontrolgru­ppen af uvaccinere­de blevet smittet med covid-19 i så alvorlig grad, at de blev indlagt.

Kirstine Moll Harboe, overlaege i Laegemidde­lstyrelsen, der hos Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur, EMA, har vaeret med til at vurdere vaccinerne, anerkender, at tallene er små. Men hun finder alligevel, at det er vaesentlig informatio­n at give videre, fordi oplysninge­n siger noget vigtigt om vaccinens effekt – også selv om det ifølge hende ikke videnskabe­ligt set står »hugget i sten«.

»Man kan altid diskutere, hvad der er vigtigt at fremhaeve i produktinf­ormationen, og her er jo altså noget, der tyder på, at vaccinen beskytter mod alvorlig sygdom og hospitalsi­ndlaeggels­er. Det er også sådan, at mange influenzav­acciner i virkelighe­den virker,« siger Kirstine Moll Harboe.

Hun oplyser, at samme informatio­n om hospitalsi­ndlaeggels­er ikke fremgår af produktinf­ormationen til Pfizers vaccine, fordi tallene var for små.

Blind på procenter

»Jeg er lidt ked af, at vaccinen fra Astrazenec­a er blevet talt sådan ned, for 60 pct. er faktisk en rigtig flot effekt af en vaccine. Det er bare, fordi der er kommet to superstars ud først. Det er en god vaccine, og derfor tror jeg også, at det var godt, at dette resultat kom med, så den ikke bare blev valgt fra, fordi 60 er mindre end 90. Det er så svaert at sammenlign­e procenter på tvaers af studier,« siger Kirstine Moll Harboe.

Hun forklarer, at verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO allerede i den indledende fase af jagten på en vaccine mod coronaviru­s meldte ud, at en vaccine med en effektivit­et på omkring 50 pct. ville vaere en god vaccine.

For Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi, bekraefter beskyttels­en mod alvorlige tilfaelde af covid-19 hans opfattelse af, at den enkelte dansker ikke skal gå så meget op i, hvilken vaccine han eller hun får tilbudt.

»Jeg har ikke på noget tidspunkt anset disse vacciner for at vaere stort forskellig­e, når det kommer til stykket. De ser ud til at virke alle sammen. Det

Det har vaeret diskuteret, om vaccinen fra Astrazenec­a er lige så god at få, som vaccinerne fra Pfizer og Moderna. Blandt forsøgsper­sonerne har den 100 pct. effektivt forhindret hospitalsi­ndlaeggels­er som følge af covid-19. Arkivfoto med procentern­e er ikke noget, som man skal stirre sig blind på,« siger Hans Jørn Kolmos.

Han mener, at man kan leve med en vaccines lavere effekt, når den forhindrer, at coronaviru­s ikke forårsager meget mere end en forkølelse.

»Det kan godt vaere, at man får milde symptomer, men hvis man bliver sparet for de virkeligt alvorlige indlaeggel­seskraeven­de infektione­r, er det noget, der er lige så godt,« siger Hans Jørn Kolmos.

Han understreg­er dog også, at en mild udgave af covid-19 også risikerer at kunne give langsigted­e konsekvens­er.

Vaccine nu

»Vi kender ikke på den lange bane konsekvens­erne af at blive smittet. Uanset om det er tilfaelde med beskedne symptomer eller tilfaelde med alvorlige symptomer. Men alt andet lige er det rigtig fornuftigt. Jeg vil til enhver tid prioritere, at man kan forebygge de alvorlige tilfaelde,« siger han.

Flere danske forskere har tidligere udtalt til JyllandsPo­sten, at de vil vaere glade for at blive vaccineret uanset, hvilken de får tilbudt. Samme budskab kommer fra Kirstine Moll Harboe.

Hvis du stod over for at skulle vaelge den mindst effektive nu eller vente to måneder på den mest effektive, hvad ville du så vaelge?

»Jeg ville have den nu, klart. Fordi den beskytter, og jeg vil hellere vaere beskyttet nu end om to måneder.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark