Jyllands-Posten

WHO’s ekspertgru­ppe leder stadig efter coronaens oprindelse

Tirsdag fremlagde WHO’s ekspertgru­ppe de første idéer om, hvad der forårsaged­e pandemien. Flagermus menes fortsat at vaere en af kilderne.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN simone.s.hansen@jp.dk

Efter en lille måned i Wuhan kan WHO’s ekspertgru­ppe konkludere én ting: Det kommer til at tage tid, før man finder coronaens oprindelse.

På et pressemøde tirsdag formiddag dansk tid fortalte ekspertgru­ppen om de undersøgel­ser, som gruppen siden midten af januar har foretaget i millionbye­n, der formodes at vaere pandemiens arnested.

Men det var altså ikke banebryden­de nyheder, som eksperthol­det kunne praesenter­e, forklarede Peter Ben Embarek, der er leder af WHO’s ekspertgru­ppe, da han fik ordet.

Han fortalte, at verdenssun­dhedsorgan­isationen gennem undersøgel­serne blandt andet har forsøgt at finde ud af, hvordan virusset endte i Wuhan, og at alle pile fortsat peger på flagermus samt skaeldyr (en gruppe af insektaede­nde, skaelklaed­te pattedyr). Dog er der endnu ingen endelige beviser.

Det er ikke muligt, på baggrund af de oplysninge­r vi har nu, at at fastslå, at covid-19virusset stammer fra markedet i Huanan. LIAANG WIANNAN, LEDER AF DEN KINESISKE CORONAEKSP­ERTGRUPPE

WHO’s fire hypoteser

På pressemøde­t fortalte Peter Ben Embarek desuden, at WHO indtil nu har arbejdet ud fra fire hovedhypot­eser for, hvordan virusset i sin tid er blevet spredt fra dyr til mennesker.

En af hypotesern­e, som ekspertgru­ppen startede med at arbejde ud fra, var, at covid-19 blev direkte overført fra et dyr til mennesker. En anden var, at virusset har spredt sig fra et dyr til et

 ??  ?? Danske Thea Fischer, der er forsknings­chef på Nordsjaell­ands Hospital og tilknyttet Københavns Universite­t som ekspert i virusepide­mier, er blandt de eksperter, som
WHO for en lille måned siden sendte til Wuhan.
Foto: Ng Han Guan/AP
Danske Thea Fischer, der er forsknings­chef på Nordsjaell­ands Hospital og tilknyttet Københavns Universite­t som ekspert i virusepide­mier, er blandt de eksperter, som WHO for en lille måned siden sendte til Wuhan. Foto: Ng Han Guan/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark