Jyllands-Posten

WHO’S ROLLE I PANDEMIEN

-

Coronaviru­sset blev første gang opdaget i den kinesiske millionby Wuhan omkring december 2019. Siden spredte virusset sig til resten af verdenog har kostet mindst 2 mio. mennesker livet. Eksperter konkludere­de for en måned siden, at både Kina og WHO var for sløve i coronaudbr­uddets indledende fase. Blandt andet brugte WHO ikke ordet pandemi før den 11. marts 2020.

Ifølge ekspertern­e var der potentiale for, at man kunne have reageret hurtigere på de tidlige tegn i pandemiens begyndelse.

Kina er isaer blevet kritiseret for at have givet udtryk for, at man havde smitteudbr­uddet i Wuhan under kontrol, mens det faktisk havde spredt sig til hele byen. andet, hvorefter det har tilpasset sig til at kunne springe videre til mennesker.

En tredje mulighed var, at frossen mad på det omdiskuter­ede madmarked i Wuhan har fungeret som overflade til spredning af virus til mennesker. En fjerde teori var, at virus har spredt sig fra et laboratori­um.

Det mest sandsynlig­e er dog, forklarede Embarek på pressemøde­t, at virusset har passeret gennem flere dyr, før det er blevet overført til mennesker. Virusset kan dog have spredt sig yderligere gennem eksport af frosne produkter, mener WHO.

Og hypotesen om laboratori­et afviser Embarek pure skal have nogen gang på jord, hvorfor ekspertgru­ppen heller ikke har taenkt sig at arbejde videre på den fremover.

Kina tog ordet først

Virusset blev første gang opdaget i Wuhan i slutningen af december 2019 og har siden da kostet mere end to millioner dødsfald blandt personer med covid-19 på verdenspla­n.

For en lille måned siden drog eksperthol­det fra WHO så til Wuhan for at undersøge virussets oprindelse. Blandt andet har gruppen under sit besøg undersøgt det madmarked, hvorfra virusset menes at have spredt sig.

WHO-gruppen har dog kun fået begraensed­e muligheder for blandt andet at foretage besøg på hospitaler, da de kinesiske vaerter har organisere­t og kontroller­et besøgene, ligesom kontakt med almindelig­e indbyggere er blevet forbudt på grund af smittefare.

Den kinesiske ekspertgru­ppe var da også den første til at praesenter­e sine egne analyser på pressemøde­t – analyser, der i store traek mindede om dem, der under hele pandemien er kommet fra de kinesiske myndighede­r.

Blandt andet fortalte Liang Wannian, der er leder af den kinesiske ekspertgru­ppe, at man ikke endegyldig­t kan konkludere, at coronaviru­sset stammer fra flagermus og skaeldyr, som tidligere undersøgel­ser har vist. Vira, der er fundet i disse dyr, ligner ikke tilstraekk­eligt meget den virus, som man finder i mennesker i dag, hvilket ifølge Wiannan indikerer, at virusset ikke blev overført til mennesker direkte fra disse dyr.

Samtidig kan man i de kinesiske eksperters øjne ikke entydigt konkludere, at coronaviru­sset kommer fra Kina. De kinesiske eksperter har blandt andet kigget på adskillige ikke-publicered­e undersøgel­ser fra flere lande, der viser, at covid-19 muligvis har eksisteret før det første officielle coronatilf­aelde blev bekraeftet i Kina.

»Det er ikke muligt, på baggrund af de oplysninge­r vi har nu, at at fastslå, at covid-19-virusset stammer fra markedet i Huanan,« sagde Liang Wannian på pressemøde­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark