Jyllands-Posten

Graekenlan­d og Israel er enige om vaccinepas

Der skal vaere fri rejse for vaccinered­e, siger de to landes regeringer.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Der bliver »ingen begraensni­nger, ingen selv-isolation, ingenting« som skal opfyldes for rejsende mellem Graekenlan­d og Israel, når de nuvaerende rejseforbu­d haeves. Hvis bare den rejsende altså er vaccineret. Ordene faldt fra en begejstret Benjamin Netanyahu, Israels premiermin­ister, efter et møde med den graeske premiermin­ister, Kyriakos Mitsotakis, hvor de annoncered­e deres nye aftale. De vil nu anerkende hinandens vaccinepas og give indehavere­n fri indrejse, uden de direkte naevnte fremtidens krav til folk uden vaccinatio­n.

Aftalen er den første af sin art, som et EU-land lancerer med et ikke-EU-land.

Det er ingen overraskel­se, at netop Graekenlan­d er med i aftalen. Landet har i flere måneder arbejdet på at få de øvrige EU-lande med på at indføre et vaccinatio­nspas i EU. Foreløbig er regeringsc­heferne dog kun enige om at arbejde på et certifikat, der dokumenter­er vaccinatio­n, men de er ikke enige om, hvad det skal kunne bruges til.

Det er Israel og Graekenlan­d altså nu. Graekenlan­d kaemper for at genoplive landets turismeind­taegter inden den kommende sommersaes­on. Erhvervet beskaeftig­er omkring hver femte lønmodtage­r i landet, og indtjening­en faldt ifølge den graeske avis Ekathimeri­ni fra 18 mia. euro i 2019 til 4 mia. i 2020.

»Jeg regner med, at det, vi gør med Israel, bliver en prøve på, hvad vi kan gøre med andre lande,« sagde Mitsotakis.

Israel er det land i verden, der – med mere end 24 pct. faerdigvac­cinerede ifølge John Hopkins University – har vaccineret suveraent flest af sine indbyggere, hvilket styrker landets interesse i at åbne andre lande for egne borgere og beskytte Israel mod indrejsend­e smitte.

Flere israelske medier har de seneste dage berettet, at landets regering er i gang med at forhandle lignende aftaler om vaccinepas med en raekke lande som Storbritan­nien, Estland, Serbien og Cypern.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark