Jyllands-Posten

Islamisk Stat blev snydt af britiske cybersolda­ter

Briterne fik IS-krigere til at gå den forkerte vej, afskar al kommunikat­ion eller aendrede på propaganda­en. Alt sammen som led i kampen mod terrororga­nisationen.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk PATRICK SANDERS, GENERAL

Mens allierede styrker på landjorden og i luften nedkaemped­e Islamisk Stat i Syrien og Irak, blev der ført en hidtil hemmeligho­ldt krig, der var med til at besejre den brutale organisati­on, der i det selvudråbt­e kalifat skabte raedsel og frygt.

Sky News offentligg­jorde i weekenden en podcast, hvor general Patrick Sanders, chef for Storbritan­niens Strategic Command og Jeremy Fleming, chefen for GCHQ, den største af de britiske efterretni­ngstjenest­er, løftede lidt af sløret for, hvad der foregik bag kulisserne, og hvordan det lykkedes at snyde og forvirre IS-krigerne.

Islamisk Stat chokerede verden, da det i 2014 lykkedes organisati­onen at indtage dele af Syrien og Irak – bl.a. Iraks naeststørs­te by, Mosul. Udover fremfaerde­n på landjorden gjorde IS sig saerligt bemaerket ved at have en meget offensiv propaganda­strategi, der dels opfordrede til terrorangr­eb i Vesten, dels både fysisk og mentalt tiltrak tusindvis af unge mennesker fra Vesteuropa. IS var også ”førende” med at benytte små droner udstyret med bomber som angrebsvåb­en. Dronerne var bl.a. indkøbt af sympatisør­er i Danmark.

Droner bragt på afveje

Uden at gå i detaljer forklarer Jeremy Fleming, hvordan det med hjaelp fra specialsty­rker i Syrien lykkedes at forstyrre IS’ forsøg på at bruge dronerne. Ved hjaelp af cyber-teknologi kunne man styre, hvor dronerne fløj hen, eller at de slet ikke fløj.

Storbritan­nien hackede sig også ind i centrale IS-kommandøre­rs mobiltelef­oner og baerbare computere, som af krigerne blev brugt til at koordinere, hvor IS-soldaterne skulle tage hen, hvor de skulle angribe eller forsvare kalifatet.

Gennem hackingen kunne briterne forhindre IS-lederne i at sende instruktio­ner til fodsoldate­rne – eller man sørgede for, at tropperne fik forkerte beskeder og ordrer. Det fik flere soldater til f.eks. at tage i en forkert retning, da de troede, at en befaling kom fra deres egne, og det sendte soldaterne i armene på allierede styrker eller i døden.

I andre tilfaelde blev kommunikat­ionen til IS’ fodfolk helt afbrudt, og der er ifølge Sky News-podcasten dokumentat­ion for, at nogle følte sig så isolerede, at de opgav kampen, smed deres våben og forlod slagmarken.

»Vi ville sikre, at når de planlagde angreb på vores styrker, virkede deres kommunikat­ion ikke. De kunne ikke laengere stole på de ordrer, de fik fra deres overordned­e. Vi ville snyde dem, gøre dem mindre effektive og ødelaegge deres moral. Det er ikke noget, der alene kan gøres i cyperspace, du er er nødt til at have folk på jorden, der kan hjaelpe med at koordinere og give oplysninge­r om de aktivitete­r, der foregår,« siger general Patrick Sanders til Sky News.

Offensiv mod propaganda

En del af den offensive cyberkrig, der i høj grad blev styret fra GCHQ’s futuristis­ke hovedkvart­er i byen Cheltenham, var også at fjerne propaganda på sociale medier og andre steder på nettet. De vestlige regeringer arbejdede sammen med bl.a. Facebook og Twitter for at få ryddet ud i propaganda­en, men det var ikke alt materialet, der lå på steder på internette­t, hvor man umiddelbar­t kunne få det fjernet.

I samarbejde med amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er hackede briterne sig ind på servere rundtomkri­ng i verden og fik installere­t såkaldt malware – typisk et program, der installere­s på en computer for at spionere mod den, ødelaegge den eller fjernstyre den. Det lykkedes briterne at forhindre ISsympatis­ørerne i at logge ind på deres konti, at slette indlaeg eller at fordreje nogle af de budskaber, IS-ledelsen ønskede skulle ud til omverdenen.

Med bl.a. erfaringer­ne fra kampen mod IS har Storbritan­nien i november besluttet at oprette et cybercente­r, der skal bruges mod fjender som IS, men også imødegå onlinetrus­ler fra f.eks. Rusland og Kina. Centeret bliver besat af medarbejde­re fra GCHQ, MI6, Forsvaret og militaerla­boratoriet Porton Down.

Vi ville snyde dem, gøre dem mindre effektive og ødelaegge deres moral.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark