Jyllands-Posten

Myanmars haer er verdens rigeste

En FN-rapport har beskrevet militaeret­s stramme greb om al handel og kommerciel aktivitet i Myanmar.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Haeren er ikke verdens største. Men den er formentlig verdens rigeste. De demonstrer­ende i Yangon, Mandalay og andre af Myanmars store byer er ikke kun oppe imod en militaer organisati­on, men mod selve strukturen i nationens kommerciel­le dna.

De vaebnede styrker i Myanmar hedder officielt Tatmadaw – et begreb, der ikke kun daekker de opgaver af forsvarsma­essig karakter, der i Vesten normalt forbindes med et nationalt forsvar. Tatmadaw er samtidig et gigantisk konglomera­t af virksomhed­er, industrier og brancher, der gennemsyre­r alle områder af dagligdage­n og det nationale erhvervsli­v.

Statsbudge­ttet giver haeren 15-20 mia. kr. årligt, men ved siden af tjener den sine egne penge uden for enhver form for kontrol af det civile samfund. Ingen skal offentligt stå til ansvar for regnskaber, investerin­ger, profitter eller forretning­splaner. I hvert fald ikke uden for Tatmadaws lukkede systemer.

Ingen kan saette tal på vaerdien af dette kaempefirm­a. Der er så mange forgrening­er, dattersels­kaber, mindretals­poster i andre selskaber, så end ikke haerledels­en vil have overblik over dem alle. Store og små enheder i militaeret har autonomi til at drive deres egne forretning­er fra jademiner til døgnkioske­r og diskoteker.

Mørklagte forbindels­er

En totalt mørklagt faktor er Tatmadaws forbindels­e til produktion­en og handlen med amfetamin og heroin.

Siden det første kup i 1962 har militaeret vaeret taet forbundet med narko-produktion­en i Den Gyldne Trekant. I skiftende alliancer med småhaere og etniske gruppering­er har Tatmadaw vaeret en aktiv aktør gennem de seneste 60 år.

Det er en to-tre cifret milliardin­dustri, der på ny blev ramt af det internatio­nale projektørl­ys, da lederen af verdens største amfetamins­yndikat blev arresteret i Amsterdam. Det skete praecis en uge før kuppet, og selv om der endnu ikke officielt er trukket tråde mellem de to begivenhed­er, vil de på afgørende vis have forrykket balancerne.

Under alle omstaendig­heder er Tatmadaws legale forretning­er integreret i samfundet i alle led. Mange er reelt monopoler, selv om der opretholde­s et vist skaer af fri konkurrenc­e indtil et vist niveau. Bliver konkurrent­erne for store, får de enten et vink med en vognstang om at skrue ned, eller de kvaeles i massive bureaukrat­iske forhindrin­ger.

Toppen af isbjerget

Efter Rohingyakr­isen i 2018 nedsatte FN en fact-finding mission, der også skulle give et billede at Tatmadaws kommerciel­le raekkevidd­e. I en 111 sider lang rapport udsendt i september 2019 og opdateret i november sidste år dokumenter­er verdensorg­anisatione­n grundstruk­turen i operatione­rne.

Fundamente­t er to holdingsel­skaber Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL) og Myanmar Economic Corporatio­n (MEC). Under dem ligger tusindvis af større eller mindre selskaber.

Den seneste liste indeholder navnene på 179 af de største, men FN konkludere­r, at det kun er toppen af isbjerget. De vaebnede styrker er kommerciel­t involveret i alle essentiell­e samfundsom­råder fra banker, forsikring­sselskaber, hospitaler, medier, minedrift, shipping og havne til hoteller, bryggerier, restaurant­er, fabrikker, stormagasi­ner og døgnkioske­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark