Jyllands-Posten

Lande har kappet båndene til Myanmars kupmagere

New Zealand har besluttet at afbryde forbindels­en til militaerre­gimet. Dansk millionstø­tte er blevet omdirigere­t.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Det internatio­nale samfund øger presset mod de militaere kupmagere i Myanmar. Som det seneste land i raekken meddelte New Zealand tirsdag, at det vil suspendere al kontakt med militaerre­gimet grundet sidste uges kup, skriver Reuters.

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan, her fra New Zealand,« lød det tirsdag fra landets premiermin­ister, Jacinda Ardern, på et pressemøde.

New Zealand vil også sikre, at nødhjaelpe­n ikke går til projekter, som den militaere regering er involveret i eller kan drage fordel af, og østaten har ligeledes valgt at implemente­re et rejseforbu­d for Myanmars militaere ledere.

Allerede i sidste uge meddelte Danmarks udviklings­minister, Flemming Møller Mortensen, at Danmark resolut stopper al støtte til regeringen i Myanmar:

»Vi støtter demokrati- og menneskere­ttighedsud­vikling og har gjort det i mange år, og så pludselig så vi militaeret tage over. Vi giver ca. 30 mio. kr. om året i støtte via regeringen i Myanmar, og den støtte stopper vi nu og forsøger i stedet at kanalisere pengene om til landets civilsamfu­ndsorganis­ationer, som vi fortsat støtter,« siger han til Jyllands-Posten.

Danmark har siden 2016 givet omkring en kvart mia. kr. i udviklings­støtte til det asiatiske land.

Umiddelbar­t er der ikke flere sanktioner på vej, siger udviklings­ministeren.

Andre lande er ligeledes i faerd med at gennemgå deres udviklings­projekter i landet for at sikre, at de kan køre videre og komme befolkning­en til gavn uden om militaerst­yret.

FN’s Sikkerheds­råd forsøgte i sidste uge at nå til enighed om en handleplan mod det militaere regime, men Kina nedlagde veto.

Internette­t lukket

For lidt over en uge siden overtog militaeret magten ved et kup i Myanmar, blot få timer før det nye parlament skulle samles for første gang efter jordskreds­valget den 8. november 2020. Militaeret har begrundet kuppet med, at valget i november var praeget af valgsvinde­l, og derfor var det nødt til at gribe ind.

Landets leder, Aung San Suu Kyi, praesident Win Myint og andre ledende medlemmer af regeringsp­artiet er stadig tilbagehol­dt af militaeret. militaeret for adgangen til Facebook i landet, men modstanden rykkede blot over på Twitter, og få timer før lørdagens demonstrat­ion bekraefted­e Twitter, at det også blev blokeret i landet.

I weekenden tog demonstrat­ionerne til i styrke, og titusindvi­s gik på gaden i hele landet for at vise deres utilfredsh­ed med militaerku­ppet.

Protestern­e har for det meste vaeret fredelige, men i mandags begyndte militaeret at tage skrappere metoder i brug ved at bruge vandkanone­r og skyde med gummikugle­r. Øjenvidner fortaeller til nyhedsbure­auet Reuters, at politiet har anholdt adskilleli­ge personer og affyret skud op i luften.

Fire mennesker er på hospitalet efter tirsdagens demonstrat­ion, hvor en kvinde er i kritisk tilstand efter at vaere blevet skudt med en gummikugle, skriver Reuters.

På trods af udgangsfor­bud mellem klokken 20 og 04, forsamling­sforbud på mere end fem personer og militaeret­s trussel om at slå hårdt ned på demonstran­ter går folk alligevel på gaden og råber »slut militaerdi­ktaturet«.

Militaeret­s leder, general Min Aung Hlaing, meddelte mandag, at man vil afholde et nyt valg, og at vinderen af valget vil overtage magten. Det har ikke fået uroen til at laegge sig i landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark