Jyllands-Posten

Kejserens nye lighedskla­eder

-

»Den danske samfundsmo­del er i sig selv et solidt vaern mod den galoperend­e ulighed, vi ser mange andre steder i verden. Alligevel er det også et dansk faenomen, at uligheden stiger, og at en gruppe af de mest velstilled­e stikker af fra faellesska­bet.«

Sådan skrev Socialdemo­kratiets formand Mette Frederikse­n i en kronik i Informatio­n i december 2018. Valgkampen var for laengst begyndt, og den stigende ulighed under den davaerende borgerlige regering skulle vaere et vigtigt tema op til folketings­valget i 2019.

Set i det perspektiv er det naturligvi­s ikke så morsomt, når Finansmini­steriet nu i et svar til Folketinge­t stilfaerdi­gt gør rede for, at uligheden er steget, siden Mette Frederikse­n rykkede ind i Statsminis­teriet.

Finansmini­steriet konstatere­r, at den tiendedel af danskerne, der har mindst at gøre godt med, har set den disponible indkomst falde med 1,66 pct., men den tiendedel af befolkning­en, der er mest velstående, har oplevet et fald på 0,57 pct. Forklaring­en skal søges i den lange stribe af skattestig­ninger, der er gennemført i Mette Frederikse­ns regeringst­id. Finansmini­steriets beregninge­r bekraeftes af økonomiske eksperter. Der er som sådan intet overrasken­de i tallene, da uligheden i et samfund er i evig bevaegelse. Når der sker aendringer i boligprise­r og pensionsfo­rmuer, påvirker det uligheden. Det samme sker, når man f.eks. gennemføre­r en markant stigning i tobaksafgi­fterne, som det skete i 2019.

Målestokke­n for ulighed er den såkaldte Gini-koefficien­t, der – som beskrevet af Danmarks Statistik – »er et af vedens mest anvendte fordelings­mål, som med et enkelt tal angiver graden af ulighed i f.eks. indkomster«. Ifølge OECD hører Danmark til de lande, hvor den økonomiske lighed er størst – ikke perfekt, men blandt de bedste i verden, hvilket enhver regering burde glaede sig over. Det kan regeringen imidlertid ikke, da det i ”forståelse­spapiret” med støttepart­ierne er aftalt at »bekaempe den stigende ulighed«.

Først gennemføre­r regeringen og dens støttepart­ier omfattende skattestig­ninger, der øger uligheden, som herefter skal bekaempes. Måske derfor har finansmini­ster Nicolai Wammen for laengst meddelt, at aftalen om at »bekaempe den stigende ulighed« ikke vil komme an på, om Gini-koefficien­ten stiger eller falder. Regeringen vil altså selv bestemme, hvordan det går med uligheden, hvilket bringer i erindring det for laengst afdøde folketings­medlem Søren Kjaer og hans udsagn: »Hvis det er fakta, så benaegter a fakta.«

Regeringen­s reaktion på Finansmini­steriets beregninge­r er som udtrykt af beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d at advare mod at »matematise­re« ulighedsde­batten for i stedet at fokusere på de initiative­r, som ikke giver øget lighed i beregninge­rne af Gini-koefficien­ten. Danskerne skal altså laere at se de klaeder, som kejseren ikke har på.

For nogle år siden erklaerede de økonomiske vismaend, at man ikke kan konkludere, at ulighed står i vejen for økonomisk vaekst, da »både ulighed og vaekst påvirkes af en lang raekke faktorer, der gør det til en meget vanskelig manøvre at isolere den rene effekt af ulighed«.

Fremfor at jagte millimeter­lighed skal regeringen fokusere på at skabe størst mulig økonomisk vaekst og herigennem større velstand. Risikovilj­e og et vist mål af ulighed skaber et mere dynamisk samfund til gavn for alle. Bevidstløs­e skattestig­ninger, derimod, skaber ikke mere velstand, men – som Finansmini­steriet bekraefter – mere ulighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark