Jyllands-Posten

Verdens ”bedste” avis fortsaette­r sit frie fald

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

For en måned siden indstilled­e The New York Times journalist­en Donald McNeil til den prestigefy­ldte Pulitzerpr­is for hans daekning af coronapand­emien. Fredag i sidste uge blev han fyret af samme avis for noget, han havde sagt for to år siden. Under et middagssel­skab i 2019 med en gruppe studerende blev McNeil spurgt, om han mente, at en 12-årig, der i en video havde brugt det nok så berømte og forbudte n-ord, burde straffes. I et opfølgende spørgsmål for at forstå sagens sammenhaen­g brugte Donald McNeil selv ordet, neger. De studerende klagede til avisens ledelse, og Donald McNeil fik en påtale af chefredakt­ør Dean Baquet.

Sagen var glemt indtil slutningen af januar, hvor et andet medie, The Daily Beast, skrev om den. Det udløste straks ny vrede og forurettel­se. Men denne gang blandt The New York Times’ ansatte, som kraevede straffen skaerpet.

Donald McNeil blev fyret, og det vaerste ved hele sagen er naesten hans undskyldni­ng over for de nu tidligere kollegaer: »Jeg skulle ikke have gjort det. Jeg troede, at den kontekst, som jeg brugte det frygtelige ord i, kunne forsvares. Det indser jeg ikke er tilfaeldet. Det er et dybt kraenkende og sårende ord. Den kendsgerni­ng, at jeg troede, at jeg kunne forsvare brugen af det, afslører i sig selv enormt dårlig dømmekraft. Det undskylder jeg for.«

Sådan taler et slagent og udskammet menneske, der går bodsgang som de ”borgerligt­sindede” under Kulturrevo­lutionen i Kina.

Nogen vil måske huske, hvordan The New York Times sidste somfor mer fyrede sin debatredak­tør James Bennet, fordi han havde trykt et indlaeg af en republikan­sk politiker, der slog til lyd for, at haeren skulle saettes ind over for Black Lives Matter-demonstrat­ionerne i de amerikansk­e byer.

Selv om James Bennet selv lagde afstand til det kontrovers­ielle synspunkt og forsøgte at forsvare publicerin­gen med, at i den demokratis­ke samtale skal der vaere plads til alskens holdninger, hvis demokratie­t skal vaere sundt, blev han fyret. Også ved den lejlighed skete fyringen efter protester fra avisens ansatte.

Nogen vil måske også huske, hvordan en af hans redaktørko­llegaer, Bari Weiss, sagde sit job op. I sin opsigelse skrev hun, at avisen svigtede alle de idealer, som journalist­ikken og avisen er baseret på at lave en avis, der er henvendt til »mennesker, der lever i en fjern galakse og er optaget af ting, som befinder sig på lang afstand fra de fleste menneskers liv« og samtidig lader den redigere af en kraenkelse­sparat, identitets­politisk hob.

Intet tyder på, at The New York Times’ ledelse har lyttet til Bari Weiss’ advarsel og frygt for, at avisen har ladet den journalist­iske kvalitet og trovaerdig­hed vige for frygten for en følelsesla­det og højtråbend­e stab, der ikke har de klassiske dyder om balance og fairness i den journalist­iske daekning for øje, men ser avisen som et aktivistis­k og politisk vaerktøj.

Det er ualmindeli­g trist for avisen, der engang blev kaldt verdens bedste. Intet tyder på, at noget kan aendres ved at skifte ledelsen ud. For dels har avisen for laengst solgt ud af sine journalist­iske principper og gjort sig til et aktivistis­k og politisk organ, ikke mindst i den fuldkommen ensidige daekning af den nu forhenvaer­ende praesident Trump. Dels er den identitets­politiske kraft nu så magtfuld i mange af det amerikansk­e samfunds baerende institutio­ner, at sund fornuft og kritisk taenkning er fuldkommen tilsidesat.

Det kunne vaere rart, hvis man kunne sige, at sådan bliver det heldigvis aldrig her hos os.

I sin opsigelse skrev hun, at avisen svigtede alle de idealer, som journalist­ikken og avisen er baseret på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark