Jyllands-Posten

Corona er mere end smittetal: Anerkend, at det her er svaert for andre end minkene, Søren og Mette

- LISELOTTE HJELM KRISTENSEN praktisere­nde laege Herning, formand PLO Herning

Der var engang, hvor Søren og Mette var dem, der laerte os at laese via Knud Hermansens ikoniske bøger: “Søren ser EN ko, Mette ser EN so.” Men hvad ser I, Søren og Mette, i dag? Altså ud over smittetal, smittetryk og alverdens eksotiske coronavari­anter, der vaelter ind over os fra alle de lande, vi bare må drømme om at rejse til en gang. I står på pressemøde efter pressemøde berørte og alvorlige – saglige og fornuftige. Belaerer os om samfundssi­nd, afstand og korrekt påsaetning af mundbind. Viser smittekurv­er og finder milliarder til støttepakk­er – og takker alle os i frontlinje­n ...

I ved godt, vi knokler, alt imens regionens folk fra deres hjemmearbe­jdsplads har god tid til at tjekke vores tilgaengel­ighed i almen praksis og vores rødglødend­e akuttelefo­n. Måske det så også skulle på jeres to do-liste, Søren og Mette: spritte haender, bruge mundbind, holde afstand og bruge egen laege rigtigt. For vores sundhedsva­esen holder jo åbent, fortaeller du, Søren. Og hurra for det. For vi ser noget, som I nok ikke ser.

Vi ser ensomme aeldre mennesker, der laenges efter kontakt med venner, børn og børnebørn . Vi ser alvorligt syge cancerpati­enter, der dør i ensomhed, fordi ingen “tør” se til dem. Vi ser plejehjems­beboere regrediere, fordi de ikke stimuleres af familiens besøg. Vi ser aeldre aktive selvkørend­e borgere, der får ondt her og der og langsomt synker sammen, fordi de ikke kan svømme, danse og traene, som de plejer.

Vi ser også alle dem på hjemmearbe­jdspladser­ne udvikle alverdens skavanker og spaendinge­r, når skrivebord, computer og stol ikke spiller rigtigt sammen ergonomisk, som alverdens arbejdsmil­jøtilsyn nu ellers gennem årtier så fint har sørget for ude på arbejdspla­dserne.

Godt, vi har fået Arne-pensionen ... den bliver der snart rift om til både Arne, Bjarne og Karna ... eller hvad de nu alle hedder.

Men vi ser også de unge lide. Tidligere angst- og depression­ssymptomer bryder ud i lys lue. Samfundssi­ndet med isolation, nul fester eller hurtige sjove dates, cafebesøg, biograftur­e eller fitnesstra­ening taerer på tålmodighe­den. En gang imellem flipper de ud og gør noget “ulovligt”. Saetter sig i flok på byens broer og nyder solskinnet, holder fester og hygger i smug sammen mere end fem. Man kan fristes til at sige: ”Gudskelov“... så er der da lidt selvophold­elsesdrift tilbage og håb om, at de har det drive, der skal til for, at regningen for den her pandemiper­iode kan betales tilbage. For det bliver hårdt, og det bliver jo deres lod. Vi andre, inklusive jer, Søren og Mette, laegger jo snart op ... hvis da ikke pensionsal­deren for alle andre end Arne, Bjarne og Karna kan saettes op til 80 år.

Kaere Søren og Mette. Senfølger er meget andet end dårlig smag i munden – vi har brug for anerkendel­se af, at det her er svaert for andre end minkene. Når en 16-årig hjemsendt efterskole­elev med døde øjne og lakonisk draevende stemme konstatere­r: “Det var trods alt vaerre, hvis man var mink”, så ved man, hvad klokken er slået. En hel ungdomsgen­eration lider, og i den anden ende af skalaen får de aeldre den mest triste, sidste tid på Jorden.

Det her får naeppe nogen ende foreløbigt. Så vi er nødt til at sadle om. Covid-19-senfølger er så meget andet end smagsforst­yrrelser, sygdom og død. Det er også psykiske følgevirkn­inger, økonomisk katastrofe med kuldsejled­e virksomhed­er i hobetal og dysfunktio­nel befolkning. Vi må derfor finde en måde at leve med coronaen på og måske igen acceptere survival of the fittest, som Darwin laerte os det. Ligesom vi har gjort det med influenzae­n og så mange andre virale sygdomme.

Vi skal passe godt på de svage og på sundhedsva­esenet – det kan ingen vaere uenig i – men livet skal have lov til at gå videre for flertallet. Ellers bliver det her alt for dyrt for os alle – på alle mulige og umulige måder. Vi må nu gå fra kortsigtet ildebrands­slukning til langsigtet overlevels­esstrategi som samfund.

Kaere Søren og Mette, I har tangentsto­kken – brug den nu fornuftigt.

Vi skal passe godt på de svage og på sundhedsva­esenet – det kan ingen vaere uenig i – men livet skal have lov til at gå videre for flertallet. Ellers bliver det her alt for dyrt for os alle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark