Jyllands-Posten

Vores forslag er hamrende ambitiøst

-

”Urealistis­k”. Det praedikat fik vores forslag om at udtage 100.000 hektar lavbundsjo­rder af en raekke eksperter i JP forleden Det er sådan set rigtigt, hvis man kun forholder sig til de nuvaerende støtteordn­inger. De er på ingen måde nok til at få udtaget de klimaskade­lige jorder med den hastighed, vi ønsker, fordi det har vaeret meget svaert at få landmaende­ne til at søge dem. Det understreg­er, at vi er nødt til at tage andre virkemidle­r i brug. Og vi mener, at det er nødvendigt med en kombinatio­n af pisk og gulerod. Udover støtteordn­ingerne er der behov for at indføre en afgift på dyrkning af lavbundsjo­rderne. Ellers får ekspertern­e ret i, at vi aldrig kommer i mål.

Afgifter er en indgribend­e regulering, som kun skal bruges, når det er nødvendigt. Men der er god grund til, at Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i et noget usaedvanli­gt makkerskab netop har foreslået at udtage 100.000 hektar lavbundsjo­rder. Det foreslår de jo ikke, hvis det ikke kan lade sig gøre.

De draenede tørvejorde­r, der kun udgør en lille del af landbrugsa­realet, står for naesten 10 pct. af Danmarks udledninge­r af drivhusgas­ser. Det er helt vildt! Når vi får dem taget ud af drift, vil det bidrage til vores klimamål og til at opfylde vores mål for biodiversi­tet og kvaelstofu­dledninger. På langt de fleste af jorderne er fødevarepr­oduktionen og driftsover­skuddet endda begraenset. De bliver primaert dyrket, fordi det er en forudsaetn­ing for at få landbrugss­tøtte. Så det er lidt af et columbusae­g at udtage lavbundsjo­rderne. Alternativ­et er andre tiltag, som vil vaere langt dyrere for samfundet.

Vi forventer, at der kommer lidt hjaelp fra kommende aendringer i landbrugss­tøtteregle­rne. Alt peger i retning af, at støtteregl­erne bliver aendret, så man i 2023 kan få landbrugss­tøtte til at anvende lavbundsjo­rderne til at opfylde miljømål frem for til at dyrke dem landbrugsm­aessigt. Det er vigtigt, fordi det betyder, at mange bedrifter naesten ikke vil tabe noget på at standse den ekstremt klimabelas­tende dyrkning af de her jorder. Hvis landmaende­ne alligevel vaelger at fortsaette dyrkningen, så synes vi, det er helt fair med en afgift. For det vil jo betyde, at andre skal i gang med langt dyrere klimatilta­g.

Vi skal nå 70 pct.-målsaetnin­gen. Det er ikke til diskussion. Og vi kommer ikke udenom, at landbruget og isaer lavbundsjo­rderne er helt afgørende for, at det kommer til at ske. Derfor skal de ud af drift i et langt højere tempo, end vi har set indtil nu, hvor man har forsøgt med tilskud alene. Det er ikke urealistis­k, men hamrende ambitiøst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark