Jyllands-Posten

Søren Brostrøm er egenrådig

-

Danmarks darling, coronagene­ral og Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, viser sig at vaere en ulv i fåreklaede­r. Han fremstår besindig og rolig på coronapres­semøder, men viser sit sande jeg i den 595 sider lange rapport om coronaens indtog i Danmark.

Ud over at fejlbedømm­e situatione­ns alvor ville han ikke samarbejde med Folketinge­t, da Danmark fik corona. Departemen­tschef i Statsminis­teriet, Barbara Bertelsen, viser sig at vaere den egentlige helt. Hun reddede med sin fremsyneth­ed Danmark fra at ende som Sverige – med en corona ude af kontrol og tre gange flere døde pr. 100.000 indbyggere. Det er ikke Søren Brostrøms fortjenest­e.

Pudsigt nok har de faerreste danskere fået øje på, at Søren Brostrøm har to sider.

Men spørger man de ca. 300.000 danskere, der har komplekse fysiske sygdomme (sygdomme, som laegernes viden endnu ikke raekker til at forklare), kender de dem udmaerket. De har for laengst opdaget ulven bag det rolige ydre. For Søren Brostrøm har ladt dem alle i stikken ved med ét slag at beslutte, at op imod 35 forskellig­e fysiske sygdomme konvertere­s til én diagnose i psykiatrie­n, nemlig funktionel lidelse.

Det betyder, at patientern­e formenes adgang til undersøgel­ser og relevant fysisk behandling, som de derfor selv må betale, idet Søren Brostrøm spiser dem af med psykiatris­k behandling uden effekt på fysisk sygdom.

Sundhedsst­yrelsens direktør har en vaeldig magt og er ikke bange for at bruge den. Er det demokrati? Både patienter og patientfor­eninger er ”kørt over”. Intet kan rokke hans beslutning­er, ikke engang Folketinge­t. For Søren Brostrøm bestemmer i laegefagli­ge spørgsmål. Også når mange af hans kolleger er dybt uenige.

En strammere epidemilov skal daempe hans magt ved en eventuel ny pandemi. Tilbage står dog stadig patientern­e med livstidsdo­mmen funktionel lidelse. Hvad med dem?

Vågn op, Danmark. Vores sundhed og demokratie­t er med en så egenrådig direktør i fare.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark