Jyllands-Posten

Efter Putins ydmygelse af EU er flotte ord ikke laengere nok

Et stop for Nord Stream 2 vil vaere et gigantisk økonomisk tab for Rusland og et maerkbart tilbagesla­g for Putins ambition om at fastholde og forstaerke EU’s afhaengigh­ed af russisk naturgas.

- ANDERS FOGH RASMUSSEN fhv. statsminis­ter og generalsek­retaer for Nato

Praesident Putin er bange. Det er den vigtigste konklusion efter arrestatio­nen af og dommen over den russiske systemkrit­iker Aleksej Navalnyj. Trods sit image som en staerk mand, der har fuld kontrol med sit land, er sandheden den modsatte. Akkurat som gangstere lever i konstant frygt, lider Putin af forfølgels­esvanvid. Han frygter, at hans korrupte og kleptokrat­iske styre vil blive løbet over ende af folkelige protester i de russiske gader.

Dommen over Navalnyj er absurd.

Først bliver han alvorligt forgiftet med en nervegas – efter al sandsynlig­hed af den russiske sikkerheds­tjeneste. Derefter bliver han idømt tre et halvt års faengsel for ikke at have rapportere­t til de russiske myndighede­r, mens han lå i koma. Hvis ikke sagen var så alvorlig, ville vi bryde ud i en højlydt latter over de russiske myndighede­rs grinagtige håndtering af hele sagen. Nu bør EU, USA og andre demokratis­ke kraefter reagere håndfast. Deklaratio­ner og flotte ord er ikke nok. Der er behov for handling, som kan maerkes i

Kreml.

Et endeligt stop for naturgasle­dningen i Nordsøen, Nord Stream 2, vil vaere en hurtig, klar og maerkbar reaktion. Den nemmeste løsning vil vaere, at den tyske regering siger nej til at føre gasledning­en ind på tysk jord. Problemet er, at russerne og deres europaeisk­e partnere har fortsat arbejdet med Nord Stream 2 trods den udbredte modstand. Derfor mangler de kun at faerdiggør­e en mindre del af rørledning­en. Men den kan stadig stoppes. Et stop for Nord Stream 2 vil vaere et gigantisk økonomisk tab for Rusland og et maerkbart tilbagesla­g for Putins ambition om at fastholde og forstaerke EU’s afhaengigh­ed af russisk naturgas.

Hvis ikke den tyske regering vil sige nej til Nord Stream 2, må EU tage sig sammen og bruge alle EU’s energidire­ktiver til at blokere rørledning­en. Den amerikansk­e regering har allerede ivaerksat sanktioner imod private virksomhed­er, der samarbejde­r med Nord Stream 2. Jeg håber, at EU og USA kan samarbejde om skaerpede sanktioner imod Rusland.

Vi burde overveje nye og skaerpede sanktioner imod højtståend­e personer i Rusland, som står Putin naer og hjaelper ham med at udføre ulovlige eller kritisable handlinger. Målrettede sanktioner kunne også ramme den kaede af russiske embedsfolk, som har kørt Navalnyjs sag i justitssys­temet. Vi kender de redskaber, som kan ramme Putin, hvor det gør mest ondt: at stoppe pengestrøm­men, som er livslinjen for oligarkern­e og det netvaerk af korruption, som holder ham ved magten. Alt, hvad vi behøver, er politisk vilje til at lade handling følge de flotte ord.

Putin respektere­r kun magt og styrke. Hvis vi fortsaette­r med blot at udsende erklaering­er og tweets uden at følge op med kontante aktioner, vil han med rette opfatte det som svaghed. Forleden besøgte EU’s udenrigsre­praesentan­t, Borrell, Moskva. Det blev en pinlig affaere. Der kom intet konkret ud af samtalerne. Tvaertimod blev Borrell og EU ydmyget, da Rusland samme dag udviste tre diplomater fra tre EU-lande, angiveligt, fordi de havde deltaget i demonstrat­ioner imod faengsling­en af Navalnyj.

Til efteråret skal der vaere parlaments­valg i Rusland, og regimet håber at kvaele protestern­e inden da. Derfor arresterer politiet hundreder, måske tusinder, af demonstran­ter.

Jeg har aldrig forstået, hvorfor diktatorer tror, at de kan undertrykk­e folkets vilje. Måske kan de på kort sigt kue opposition­en. Men på langt sigt vil de diktatoris­ke regimer brase sammen. For ingen kraft i verden er staerkere end menneskers ønske om frihed til at leve deres liv. Verdens frie samfund bør stå sammen i en alliance for demokrati og hjaelpe de mennesker, som kaemper for frihed.

Hvis ikke den tyske regering vil sige nej til Nord Stream 2, må EU tage sig sammen og bruge alle EU’s energidire­ktiver til at blokere rørledning­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark