Jyllands-Posten

Konservati­ve har ret: Indfødsret skal ikke gives i flaeng

Det er dejligt, at Søren Pape og co. er kommet til samme erkendelse som Dansk Folkeparti: Statsborge­rskaber er ikke noget, man deler ud til højre og venstre.

- PIA KJAERSGAAR­D

De Konservati­ve foreslår nu et loft over antallet af fremtidige statsborge­rskaber. Ifølge partiet skal loftet ligge på 2000 tildelinge­r om året. I Dansk Folkeparti har vi tidligere foreslået et loft på 1000, men det stemte De Konservati­ve imod, fordi man fandt det for ”hårdt”.

Vi fastholder naturligvi­s 1000 som et realistisk antal, idet vi fastholder, at dansk indfødsret må og skal betragtes som en gave til en udlaending­e – ikke noget, man som sådan har krav på. Indfødsret er det højeste privilegiu­m, man kan opnå. Dermed er man nemlig på lige fod med de danskere, som er født og opvokset i landet.

Men når det er sagt, så er det et betydeligt skridt i den rigtige retning, at De Konservati­ve i det hele taget er villige til at saette et antal på.

I årtier har Dansk Folkeparti efterlyst en debat om netop antallet – både når det gaelder antallet af asylansøge­re, som opnår opholdstil­ladelse, og antallet af årligt tildelte statsborge­rskaber.

Men debatten om antallet blev anset for upassende – ja, naermest uvaerdig.

For hvordan kunne man dog saette antal på mennesker i nød? Ikke engang da flygtninge gik på motorvejen i sensommere­n 2015, efterspurg­te andre partier end Dansk Folkeparti en debat om antallet, et konkret loft.

Set i det lys er det befriende, at De Konservati­ve har erkendt problemet.

Befolkning­sprognoser – selv de mest optimistis­ke – taler deres eget tydelige sprog om store forskydnin­ger i sammensaet­ningen af befolkning­en i Danmark. Hvis vi havde turdet tale om antallet for årtier siden, havde vi ikke haft problemet i dag, og erkendelse­n kommer desvaerre meget langsomt.

Det er på den baggrund forstemmen­de, at Venstres eneste bud på en holdning i debatten er, at flere flygtninge skal i arbejde. Nej, flere flygtninge skal sendes hjem, fordi det er fuldt forsvarlig­t. Fordi der er fred i deres hjemlande. Og faerre – helst ingen – skal komme hertil.

Bedre er det ikke med regeringen, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n

udtaler, at målet er nul asylansøge­re, men samtidig erkender, at det naeppe er realistisk.

Regeringen nyder nemlig at spille med musklerne.

Den ene dag er det verbale livtag med parallelsa­mfund og islamistis­ke imamer. Den naeste dag er det kritik af kvindeunde­rtrykkelse, kønsadskil­lelse og kriminalit­et.

Men pointen er desvaerre, at der ikke er sket noget som helst.

Måske vil man indvende, at antallet af asylansøge­re har vaeret historisk lavt i 2020. Men selv regeringen erkender, at det intet har med dens politik at gøre.

Nej, der er i virkelighe­den kun én interessan­t debat, og det er den om antallet. Det er nemlig antallet, der ikke alene er afgørende for udviklinge­n i befolkning­ssammensae­tningen, men også har vigtig betydning for viljen og evnen til at integrere sig og acceptere danske normer og vestlige vaerdier.

MF, vaerdiordf­ører, fhv. formand for Folketinge­t, DF

Indfødsret er ikke noget, man kaster i grams. Indfødsret tildeles ikke per automatik. Indfødsret er ikke noget, som nogen automatisk har krav på. Det er en tillidserk­laering, den dyrebarest­e gave, vi kan give til udlaending­e, som har bevist, at de er vaerdige til at blive en del af vores faellesska­b, og at de accepterer vores vaerdier. Et tal på over 1000 om året må derfor anses som urealistis­k.

Men glaedeligt, at andre end Dansk Folkeparti har mod til at tale om antal.

 ??  ?? Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen
Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark